Ezért sírsz minden ok nélkül a menstruációd alatt

2021.augusztus.17.

Ha menstruálunk, viharos érzelmek egész sora törhet ránk, még akkor is, ha alapvetően semmi bajunk nincs sem magunkkal, sem a körülöttünk lévő világgal. Az egyik percben szomorúak vagyunk, a másikban pedig mintha mi sem történt volna. Ha ismerős neked ez a helyzet, akkor valószínűleg veled is előfordult már, hogy úgy érezted, ok nélkül sírni akarsz, amikor menstruálsz. Mielőtt azonban aggódni kezdenél, tudnod kell, hogy teljesen normális, ha ezt tapasztalod.

Ezért sírsz minden ok nélkül a menstruációd alatt
Fotó: Getty Images
Mi az oka?

Az ok nélküli sírásra való hajlam többségében a PMS-nek (premenstruációs szindróma) tudható be, amit a nők körülbelül 75%-a tapasztal meg különböző mértékben a menstruáció alatt vagy annak környékén. A PMS tünetei lehetnek érzelmi jellegűek, és hangulatváltozásokat, szorongást, ingerlékenységet és szomorúságot is kiválthatnak. Minden tünet, ha nem állandó, normálisnak tekinthető, és általában gyorsan elmúlnak.

Az érzelmi kitörések, egyúttal a sírás is legtöbbször a hormonális ingadozásnak tudható be. A petefészek által termelt hormonok ciklikusan változnak, és egyesek – különösen a progeszteron – jelentősen befolyásolhatja a hangulatodat. Ettől levertnek érezheted magad, és könnyen előfordulhat, hogy ok nélkül sírni kezdesz.

Mikor kell nőgyógyászhoz fordulnod?

A luteális fázisban (14-28. nap) a progeszteronszint az ovulációt követően emelkedni kezd, ha pedig nem leszel ebben az időszakban állapotos, akkor hamarosan csökken, ami olyan kellemetlen tünetekkel jár együtt, mint például a lehangoltság. Ha a tüneteid nem szűnnek meg néhány napon belül, vagy úgy érzed, hogy befolyásolják a munkádat, az emberi kapcsolataidat vagy az életed egyéb fontos részeit, akkor minél előbb keresd fel a nőgyógyászodat.

Mi segíthet a leküzdésben?

A hormonális ingadozás tüneteinek leküzdésére az egyik leghatásosabb módszer a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése, ami a PMS tüneteit is képes csökkenteni, sőt néha teljesen meg is szünteti azokat. Erről azonban mindenképpen kérd ki nőgyógyászod véleményét! Persze étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, mint például a B6-vitamin, vagy a ligetszépe olaj tabletta.

A panaszokat az is jelentősen enyhítheti, ha egészséges életmódot folytatsz, csökkented a tejtermékek fogyasztását, a cukrot és a koffeint pedig teljesen száműzöd. Helyettük inkább fogyassz sok friss gyümölcsöt és zöldséget, és igyál sok vizet, hogy megőrizd a szervezeted hidratáltságát.

Végül pedig ne feledd, hogy ez egy olyan állapot, amiről nem tehetsz, és nincs mit szégyellned. Ha nem érzed jól magad, nyugodtan oszd meg egy barátoddal vagy a pároddal, és hagyd, hogy a legnehezebb napokon segíthessen a hétköznapi teendőid ellátásában, ha pedig szükségét érzed, lelki támaszt is nyújthasson.

Ez is érdekelhet

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

Szépséghírek

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Divathírek

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett