Szex előtt oltás

2013.november.14.

(– Cici, muszáj beadnom az oltást, még mielőtt elkezdenéd a szexuális életedet! A te érdekedben teszem.)
(Mikor előrántom az injekciós tűt, a macskám bebújik az ágy alá, és nem mer kijönni. – Te megőrültél! – kiáltja. – Azt hiszed, még nem voltam senkivel? Temérdek kandúrt elcsábítottam már.)
(– Cici, mind a ketten tudjuk, hogy ez nincs így. Nem tudom, miért kell menőzni. Nem bűn, hogy vársz az igazira, sőt egyenesen példamutató…)Szex előtt oltás
Fotó: Thinkstock

A daganatok szűréséről általánosan elmondható, hogy eredményesen csökkentik a betegség okozta halálozást, az új esetek számát viszont nem tudják befolyásolni. Ez mind igaz a méhnyakrákszűrésre is. Ebben az évben a megváltozott oltási rend eredményeképpen a HPV-oltás is bekerült az ajánlott oltások közé. Ezzel az új eseteket veszik célba, hisz szerencsés esetben megelőzi a daganat kialakulását.

A humán papillóma vírusnak több mint 130 típusát ismerjük, és hozzávetőlegesen egyharmaduk terjed nemi úton. Ezek között akadnak olyanok, amelyek daganatkeltés szempontjából kevésbé számottevőek, de olyanok is, amelyek igen nagy kockázatot jelentenek. Az oltástól függően a következő altípusok ellen védenek: HPV-6, HPV-11, HPV-16, HPV-18. Fontos tudni, a védelem hatékonysága nem száz százalékos, körülbelül 70%-ra tehető.

Az oltást azelőtt érdemes kérni, hogy megkezdenétek szexuális életeteket, amely egyes felmérések szerint már tizenkettő-tizenhárom évesen történik. Az oltást legkorábban 9-10 évesen lehet beadatni, tehát célszerű ez időre tervezni. Ha idősebbek vagytok, vagy már aktív szexuális életet folytattok, ne csüggedjetek, hisz a kutatási eredmények értelmében azoknak is éppúgy ajánlható, akik már régen megkezdték szexuális életüket (akár 26 éves korban). Sokan azt gondolják, hogy a HPV-oltás csak lányoknak szól, de ez tévedés, mert egyes oltástípusok a fiúknak is ugyanúgy ajánlhatók, hisz nemcsak a daganatok ellen nyújtanak védelmet, hanem a nemi szemölcsök ellen is.

Az oltássorozat három külön oltásból áll, ezek ára egyenként 33 000 Ft, de úgy tűnik, hogy a jövő évi költségvetés sokaknak fedezni fogja az árát. A háziorvos és gyermekorvos nem kérhet (és nem is fog kérni) pénzt az oltás beadásáért.

Az oltás nem mentesít senkit a szűrések alól. Egyrészt nem tartalmazza az összes HPV-altípust, másrészt nem nyújt száz százalékos védelmet azok ellen, amelyeket igen. Tehát ugyanúgy kell járni szűrésre, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ez is érdekelhet

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói