Tényleg annyival egészségesebb a méz?

2014.február.27.

Sokan azt gondolják, hogy a méz lényegesen jobb választás, mint a cukor. Bár ez igaz, szénhidráttartalmukban mégis alig különböznek egymástól. Miután mind cukorból, mind pedig mézből nagyon sok típus létezik, a következőkben inkább csak általánosságban fogok foglalkozni velük.

Tényleg annyival egészségesebb a méz?
Fotó: Thinkstock

(– Képzeld el, kedves gazdi – szól közbe a macskám. – Épp az imént olvastam egy érdekes cikket a mézről. Innen láthatod, hogy nemcsak karmolni szoktam, hanem művelődni is. Tudtad, hogy a méz azon kevés élelmiszerek közé tartozik, amely sohasem romlik meg? Állítólag régészek, egyiptomi sírok feltárása során, 2000 éves mézeket is találtak, amelyeknek íze, elmondásuk szerint, kitűnő volt. Természetesen nem tudtad, hisz kedves gazdám, valljuk be, te olyan buta vagy, mint egy kutya.)

Hogy igaz-e ez a történet, vagy csak a macskám agyszüleménye, azt nem tudom, de tény, hogy a méz alacsony víztartalma és savas pH-ja nem kedvez a kórokozók elszaporodásának. Most pedig inkább térjünk is rá a táplálkozási vonatkozásokra.

Mind a kristálycukor, mind a méz szénhidráttartalmát a fruktóz és glükóz adja. Ezek vagy egyedül fordulnak ellő, vagy összekapcsolódva. A méz magasabb arányban tartalmaz fruktózt, tehát édesebbnek érezzük, így kevesebb is elegendő, hogy ugyanolyan hatást érjünk el. Ez mind szép és jó, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert egy kanál méz valamivel több kalóriát tartalmaz, mint ugyanennyi cukor, tehát ha kevesebbet is használunk belőle, a megspórolt kalóriamennyiség nem lesz jelentős.

A fruktóz kis mennyiségben egészséges, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor számos negatív hatása is lehet, például rossz irányba tolhatja el a vér zsírszintjét. Bár ez tény, ennek veszélye nem is annyira a méz esetében merül fel, hanem az olyan mesterséges ízesítőkében, amelyek fruktóztartalma extrém magas.

A méznek van egy igen kedvező tulajdonsága, ami miatt mégis érdemes használni, méghozzá az, hogy glikémiás indexe alacsonyabb a cukoréhoz képest. Ez lényegében annyit jelent, hogy felszívódásakor laposabb inzulinemelkedéshez vezet, épp ezért hosszútávon kisebb mértékben járul hozzá a cukorbetegség kialakulásához. Másrészt meg kell említeni, hogy a méz több száz egyéb egészséges hozzávalót (antioxidánsokat, aminosavakat, ásványokat és vitaminokat) is tartalmaz, amit a cukor nem.

Összességében tehát a méz valamivel jobb választás, mint a kristálycukor, azonban mindkét esetben minimálisra kell csökkenteni a fogyasztást.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke