Tényleg lebarnulhatsz a sárgarépától?

2014.július.24.

(– ÁÁÁ!!! – kiált fel a macskám a fürdőszobából, mire én, eldobva mindent, ami a kezem ügyébe akadt, berontok hozzá.
(– Mi a baj!? – kérdezem.)
(– Hogy mi a baj!? Narancssárga lettem, kedves gazdám, narancssárga! Pedig csak annyit ígértek, hogy ha elég répát fogyasztok, akkor napozás nélkül is kaphatok egy kis színt! De hát ez nem barna, könyörgöm, hanem narancssárga! Úgy nézek ki, mint egy mandarin, vagy… vagy, mint az a rusnya, kövér Garfield!)

Tényleg lebarnulhatsz a sárgarépától?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Még mielőtt felkiáltanátok azzal, hogy mi a fenét olvastam, és elklikkelnétek azzal, hogy a blog szerzője bizonyára meghibbant, hadd mondjam el, hogy az, ami a macskámmal történt, bárkivel megeshet, aki extrém sok répát fogyaszt. És az is igaz, hogy ilyenkor nyáron vannak olyanok, akik azt ajánlják, hogy együnk sok répát, mert amennyiben nem visszük túlzásba, tényleg kaphatunk egy kis színt anélkül, hogy ezért szétizzadtuk volna magunkat a napon. Ebben a bejegyzésben természetesen nem erről lesz szó, hanem az A-vitaminról, hisz a karotin nevű anyag, amely egyben a macskám elszíneződéséért is felelős, tulajdonképpen magának az A-vitaminnak az előalakja.

A megfelelő A-vitaminbevitel nagyon fontos, mert a kutatások szerint csökkentheti az emlőrák előfordulását, megelőzheti a cataracta (szürkehályog, a lencse elhomályosodása) kialakulását, de segítheti a gyógyulást is bizonyos szemműtétek után. Miután az A-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a látásban, így hiányának legjellemzőbb tünete a farkasvakság (szürkületkor fellépő vakság), de emellett előfordulhat még száraz, repedezett bőr, töredezett haj, esetleg hajhullás és szájszárazság is.

A mai világban az emberek többsége megfelelő mennyiségű A-vitamint fogyaszt, hisz megtalálható megannyi élelmiszerben, így például tejben, tejtermékekben, tojásban, halakban, gyümölcsökben és zöldségekben. Vegyes táplálkozás esetén tehát biztosított a szintje. Az A-vitamin hiánya általában akkor szokott fellépni, mikor valaki vagy alultáplált, vagy valamilyen zsíremésztési zavarban (Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin), esetleg felszívódási problémában szenved.

Visszatérve a macskám esetéhez, ne féljünk attól, hogy esetleg mi is narancssárgák leszünk, ha sok répát fogyasztunk, mert ez inkább fiatalabb korban jelent valódi "veszélyt". Ha meg mégis bekövetkezne, akkor sem kell pánikba esni, hanem egy ideig egyszerűen hanyagolni kell az extrémmértékű répazabálást.

Ez is érdekelhet

6 hollywoodi filmsztár, aki szerepelt pornóban

6 hollywoodi filmsztár, aki szerepelt pornóban

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod