“Az én bőröm az én szexepilem” - Testpozitív kampányt indított Kozma Rita plus size stylist, aktivista

2021.július.2.

Csak egy részlet. Egy kis folt. Egy kis heg. Egy kis csík. Látszólag. Mégis nők százezreinek életét keseríti meg Magyarországon is az, hogy nem olyan a bőrük, mint a makulátlanra retusált modelleké, influencereké és emiatt érzik azt, hogy nem elég szépek, szexisek, vonzóak. Sőt, emiatt akár a strandot, vagy a szerelmet is képesek megvonni maguktól. Amíg ezek a jegyek bőrhibának minősülnek, amíg a csapból is az folyik, hogy hogyan tüntessük el vagy mérsékeljük a jelenlétüket, nem változik semmi sem.

Plus size stylistként, mentorként az egyik leggyakoribb mondat, amit kapok: “Rita, ilyen bőrrel nem megyek ki a strandra, de még az utcára sem akarok, mit szólnak majd az emberek, ha meglátnak? “Vagy: ah, ilyen ráncosan vagy ilyen sok striával senkinek sem kellek, már nem is merem feltölteni a fotómat a társkeresőre. Míg évtizedekkel ezelőtt anyáink és nagyanyáink nem is tudták mi az a narancsbőr, az anyajegyhez pedig legfeljebb érzelmes szálakat fűztek (hiszen benne van az egyik legszebb szó), a stria sem létezett a fejekben, sem a szőrtüsző, addig ma már a nők - sőt olykor a férifak - többségét is ilyen kérdések foglalkoztatnak, hogy: elég jó vagyok-e úgy ahogy vagyok.

Vajon a párom vagy az új partnerem észreveszi a strikákat a mellemen vagy a combomon?

Vajon összehasonlít majd engem a strandon a feszes bőrű, testű lányokkal, akiken sehol egy gödröcske, egy heg, akik jó előre felkészültek a nyárra egy alapos szoli-túrával, hogy tökéletes karamell árnyalatú legyen a bőrük?

Ma már kevesek élik meg úgy az első randit, az első együttlétet vagy a nyár közeledtét, hogy “de jóóó, hurrá, kapom is le magamról a ruhákat!” Tele vagyunk lelki sebekkel és akár, igen… akár testi sebekkel, sérülésekkel, műtéti hegekkel is. Van, aki azt mondja minden ellen lehet tenni. A narancsbőr ellen is például. Lehet, sőt biztos, bár nem vennék mérget rá, nem vagyok bőrgyógyász, kozmetikus, ezt a kérdéskört inkább meghagynám nekik.

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Azonban az biztos, hogy NEM a striánkon, narancsbőrünkön, hegeinken vagy épp anyajegyünkön, foltjainkon múlik az értékünk és a szépségünk, hanem önmagunkon. Ki vagyok én, miért vagyok értékes. A plusz kis foltok, hegek, csíkok pedig hozzátesznek ahhoz az egyedi egységhez, ami mi magunk vagyunk. Éppen ezért itt és most változtassuk meg a bőrhiba fogalmát, ne legyen többé hiba! A hiba egy negatív szó, és miért lenne negatív a hátam található 74 anyajegy? Vagy a gyermek születését jelző heg egy nő hasán? Miért hiba az a kis szemölcs a nyakunkon vagy épp a homlokunkon? Miért hiba a stria, ami a mellem növekedése által keletkezett?

Változtassuk meg a bőrhiba fogalmát: SZEXEPILRE

Ennek a küldetésnek a zászlós hírvivőjeként jött létre “Az én bőröm az én szexepilem” kampány, amit azért álmodtam meg, hogy olyan embereknek segítsek, akik úgy érzik nem elég jók, nem elég szépek vagy szerethetőek csupán azért, mert valamilyen plusz kis “alkotás” szerepel a testükön. Mint egy festmény. Vagy mint egy dombormű. Mint egy művészi alkotás, amely mutatja azt, hogy nem robot, nem egy futószalagon gyártott egyenbaba. Mert nem műanyag babák vagyunk, hanem emberek. Hús és vér, szellem és lélek. A kampányomhoz a PLUSZ Klub body positive modelljei álltak a kamera elé és mutatták meg: nem csak egyféle szépség létezik. Hogy a bőröm lehet a szexepilem. Hogy az én bőröm az én szexepilem.

Szemölcs, anyajegyek - Juhász Gabriella

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Eredetileg elég fehér bőröm volt, nem tudom, hogy van-e ilyen, de idővel hozzászokott a mániákus napozási szokásaimhoz. Ennek köszönhetően rengeteg szeplőm, anyajegyem, különböző pigment foltjaim lettek. Sokszor eltűntetném. Az utóbbi években sokkal jobban vigyázok a bőrömre, de ezen már változtatni nem tudok, elfogadtam. A két szemöldököm között lévő "bibircsók" sokkal nagyobb elfogadást igényelt, sokszor elgondolkodtam a műtéten, de van akinek pont ez volt szexi rajtam. Szerintem ez is már így marad. Mint egy harmadik szem.

Heg, narancsbőr, tetoválás - Radakovics Viki

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Noha a bőrhiba központú fotózáson esetemben a tetoválások kerültek a középpontba, nekem is van egyéb bőrhibám, például narancsbőr és égési hegek. Utóbbiak azért nőttek a szívemhez, mert ha meglátom a karomon, mindig az jut eszembe, hogy habár nagyon fájt, a kislányom feje altatáskor akkor is rajta pihent - még ez sem tudta megtörni a számunkra nagyon fontos altatási rutint és szoros kapcsolatot.

A tetoválásokat illetően pedig sajnos azt kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy már egyre több emberen van valamilyen kisebb-nagyobb tetkó, ez még mindig nem egy elfogadott dolog. Úgy értem, például munkakereséskor ez sajnos egy hátrány lehet - ugyanakkor viszont egy nagyon jó szűrő is, ugyanis ha egy munkáltató nem annyira be- és elfogadó, hogy ne zavarja egy tetoválás, akkor ott én nem is biztos, hogy szeretnék dolgozni.

Gödröcskék a combon - Lóth Annamária

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

A "bőrhibáim" az én történetemet mesélik el. Emléket állítva, hogy bennem egy élet fejlődött. A kis gödröcskék a combjaimon elmondják, hogy mennyire élvezem , hogy élek, hiszen egy finom étel és egy mellé elfogyasztott pohár bor mellett születnek egész életre szóló élmények. Ezekkel együtt vagyok én magam, a gömbölyű csípőmmel, a húsos karjaimmal , a kerek popsimmal. Így együtt vagyok Én egy egész, ez az én világom, s ezt így szeretem, s ha jól érzem magam azt a körülöttem lévők is észreveszik függetlenül alaktól , mérettől , formától.

Striák - Tamás Eszter

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Nekem a striám nem okoz "gondot" /"bosszúságot".Általános iskolás korom óta van, mikor elkezdtem nőni. Mindig is magasabb gyereknek számítottam, de hirtelen megnőttem, és ezáltal alakult ki. Igazából a striám is hozzá tartozik a magasságomhoz. Szerves részét képzi. Nem szoktam külön nézegetni, hogy most mennyire látszódik, vagy mennyi van. Annyira természetes számomra, mint hogy reggel kávéval indítom a napot.

Ősz hajszálak - Csaba Eszter

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

A hajammal sokat küzdöttem fiatal éveim során, se nem egyenes, se nem göndör, sosem úgy állt, ahogy vártam volna. Korán őszülni kezdtem, és sok-sok évig igyekeztem ezt takargatni. Most imádom a fehér hajszálaimat. Különlegesnek látom. Vicces, hogy úgy hozta az élet, hogy úton a fotózásra is jól megáztam, így tényleg a maga természetességében jelenik meg a hajam a képeken. És ez így van jól, nem próbababa vagyok, hanem egy ember, akinek a teste állapota, esztétikája a mindennapokban is állandóan változik.

Fehér bőr, anyajegyek, szeplő, pigment folt - Kozma Rita

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Tini koromban sokat szenvedtem amiatt, amiért kitűntem a tömegből. A magasságom, a rengeteg hajam, a fehér bőröm. Introvertáltként sosem akartam kitűnni. Hosszú évekbe és tudatos önfejlesztésbe került, mire eljutottam odáig, hogy elég jó vagyok. Hogy szép vagyok így, ahogy vagyok, ez a nő, ez a szinte sosem barnuló bőr, ezek a pöttyök, ez vagyok én. Ma már örömömet lelem benne, hogy milyen izgalmas és egyedi a testem, akárcsak a lelkem, a gondolataim.

Vitiligo - Králik Erika

Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla

Nem igazán szerettem a foltjaimat, mára hozzászoktam, a tetoválásaimmal feldobom őket. Annak nagyon örülök hogy nem fáj, legfeljebb, ha picit megpirul a napon. Sokan azt mondják, hogy ettől csak különlegesebb vagyok, egyedi.

szerző: Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

Divatbakiból lett elsöprő trend a sztárok körében - a kivillanó melltartó már a meztelenruhát is letaszította a trónról

Divatbakiból lett elsöprő trend a sztárok körében - a kivillanó melltartó már a meztelenruhát is letaszította a trónról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)