Többet árthatsz a kézfertőtlenítővel, mint gondolnád

2020.augusztus.21.

Ha 2020-at kellene összefoglalnunk, akkor valószínűleg a kézfertőtlenítő ugrik be elsőre és a jelenlegi vírushelyzet. Még márciusban, amikor a Covid-19-et globális világjárványként kiáltották ki, a wc papír mellett, a kézfertőtlenítőt is úgy vitték, mint a cukrot. Tudtad, hogy 255%-kal nőtt a kereslet a kézfertőtlenítőkre? Ennek eredményeképp teljesen kiürültek a webshopok készletei. A kézfertőtlenítő szolgált a vírus elleni egyik fegyverként, így amikor csak tehettük, nyomtunk a kezünkre bőven belőle.

Többet árthatsz a kézfertőtlenítővel, mint gondolnád
Fotó: Getty Images

Visszatekintve a járvány előtti időkre, a kézfertőtlenítők eladása nem ment mindig ilyen jól. 2014-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a fertőtlenítési megszállottságunk vezetett az antibiotikum rezisztenciához (az orvosok által túl gyakran felírt antibiotikumoknak köszönhetően), valamint a kézfertőtlenítő túlzott használata miatt.

Ráadásul a mikrobiom fontosságáról szóló közelmúltban tett felfedezések feltárása után tovább csökkent a fertőtlenítők használata az emberek között. A mikrobioma a testünkön és a testünkben élő millió mikroorganizmus összes genetikai anyagának gyűjteménye.

Gusztustalannak tűnhet, de a baktériumok egyedülálló keveréke létfontosságú az általános egészség szempontjából, illetve a hasznos baktériumokkal teli
mikrobiomák termelése nélkülözhetetlen, ha betegségek leküzdéséről van szó,
beleértve a gyulladásokat, mint például a Crohn-kór vagy más fertőző vírusok. A fertőtlenítők legfőbb problémája az, hogy megölnek minden baktériumot, legyen az jó vagy rossz. Ez pedig összezavarja a bőr mikrobiomját..

Tehát úgy tűnik, hogy 2020 kissé megrekedt a baktériumoknál. Fertőtleníteni muszáj a Covid-29 terjedésének megakadályozása érdekében, de közben meg kell próbálnunk felépíteni egy egészséges mikrobiomát, így megvédve magunkat a betegségektől.

Na de miért ennyire fontos a bőr mikrobiomája?

A bőr mikrobiomája az első védelmi réteg. Szó szerint bármi, ami érinti a bőrödet, először a mikrobiomát érinti. Tehát gondolj rá úgy, mint az első védelmi sorra, a szó szerinti bőrvédelemre. A sérült mikrobioma szárazabbá és érzékenyebbé teheti a bőrt, és teret adhat néhány barátságtalan baktériumnak, így például a pattanásoknak és az ekcémának is. Mivel ez a szerepe a gyulladás szabályozásában is; a sérült mikrobioma bőrpírhoz, irritációhoz és idő előtti öregedéshez (gyulladáshoz) vezet.

Miért káros a kézfertőtlenítő a bőrünk mikrobiomájára?

Sajnos nincs mód a vírus megsemmisítésére anélkül, hogy a bőr többi részének mikrobiomáját ne károsítanánk. Minden egyes kézmosás után határozottan nő az esély arra, hogy sérüljön a kezünk és ekcéma alakuljon ki, főleg az egészségügyben dolgozók esetében igaz ez.

Nehéz számukra, hiszen nem valami praktikus, ha minden egyes alkalommal krémet visznek fel a kezükre.

A szappan és kézfertőtlenítő használata után sem marad sokaig steril a kezünk: ahogy megérintesz valamit, a baktériumok újra megjelennek a bőrön. Ezért sokkal praktikusabb, ha prebiotikumokat használunk. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy a jó féle baktériumokat táplálod. Ez segíthet a lehető legyorsabban feltölteni a mikrobiomát.

De akkor hogyan maradjunk biztonságban, ha közben a mikrobiómáinkat is védenünk kell?

Szerencsére van pár módszer arra,hogyan kerüld ezeket a károkat, miközben Te magad is védve vagy a Covid-19 ellen. A tudósok úgy tartják, hogy bármi, ami habzik megtisztítja a kezedet, szóval használj enyhén felületaktív anyagokat (pl.: habzó tisztítók) és pH-ban megfelelő termékeket.

Mosd meg a kezedet minél gyakrabban, de tarts magadnál kézkrémet is, arra az esetre, ha szappant vagy antibakteriális gélt használnál. Ezt követően használj prebiotikus és probiotikus termékeket, így bizonyosodhatsz meg arról, hogy kellőképpen táplálod a mikrobiomákat.

Ez is érdekelhet

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR