Újraindul az egészségblog

2013.január.24.

Nem szeretném túl hosszúra nyújtani a bemutatkozásomat, mert nem is én vagyok ennek a blognak a főszereplője, hanem Cici, a macskám. 2011-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, azóta a Népegészségtani Intézetnél dolgozom, ahol többek között az egészséges életmódra oktatom a hallgatókat (több-kevesebb sikerrel).

Sajnos/Hála Istennek (mikor hogy) van egy macskám, a neve Cici. Nagyon csúnya, sokszor igen gonosz, rosszmájú és cinikus. Ennek ellenére igen arisztokratikusnak gondolja magát, elég ránézni az aláírására. De Cici legfőképpen lusta, önfejű, önző és nihilista. Mindent tagad, legnagyobb ellendrukkerem.

De ne érezd magad szerencsésnek, mert Cici mindenki mellett ott van, senki sem menekülhet rideg tekintete elől. Mindegyikünkben van egy hang, amely folyamatosan a fülünkbe súgja, hogy minek jársz edzeni, minek foglalkozol ennyit a kajával, úgyis csak kövérebb, csúnyább, öregebb és betegebb leszel, akkor meg nem mindegy? Minek óvod a környezetet, a másik sem teszi, te miért tennéd? Ne foglalkozz mások érdekeivel, hisz csak a te boldogságod számít! Ha sikerül valahogy meggyőznöm Cicit arról, hogy van értelme ennek a szélmalomharcnak, talán sikerül elérnem azt a hőn áhított életmódot, amelyre vágyom. (Cici azt üzeni, hogy fölösleges küzdeni. "Ti, emberek mindig elbuktok" – teszi hozzá flegmán.) ("Majd meglátjuk" – mondom, de csak halkan, nehogy meghallja.)

Az egészség sokkal több, mint testi jólét, ide tartozik a tágabb értelemben vett lelki, szellemi és szociális egészség is. Az ember kölcsönhatásban él nemcsak a társadalommal, hanem a környezettel is. Ezért gondoltam, hogy ennek a blognak minden olyannal kellene foglalkoznia, amely valamilyen szinten kapcsolódik az egészséghez és a mindennapi ember számára fontos/érdekes lehet.

A fő témák a következők lesznek: táplálkozás, nem fertőző betegségek, fertőző betegségek, környezetvédelem és esélyegyenlőség. Miután az egyes témák feldolgozása sokáig tartana, így azt gondoltam, hogy az imént említett témák ciklikusan fogják váltogatni egymást. Például a következő néhány héten a táplálkozás alapjairól lesz szó, azután – a nem fertőző betegségek keretein belül – mondjuk a magyar lakosság egészségi állapotáról, és így tovább. Ahogy az első ciklus a végére ér, ismét a táplálkozás kerül terítékre. Így mindenki találhat magának valamit, amely az ízlésének való.

A blog hetente egyszer fog jelentkezni, a témák nagyjából összeálltak, de ha időközben kérdés merülne fel, és Cici alvásnaplója – melyben összeírja a napi alvóhelyeinek sorrendjét – nem túlzsúfolt, akkor nyugodtan eltérhetünk a hivatalos programtól.

Mint azt fent olvashatjátok, az ellenem tevékenykedő belső hang testet öltött a háziállatomban. Nem tudok szabadulni Cicitől. Ha ez így van, akkor meg miért tartom meg, miért nem vágom ki, mint macskát…? Csúnya is, gonosz is, de legalább az enyém. Hát csupán ezért.

Hamarosan folytatjuk! Írjátok meg a glamour@glamouronline.hu címre, hogy milyen témákról olvasnátok szívesen az egészségblogban.

Ez is érdekelhet

Kell egy sikkes köntös!

Kell egy sikkes köntös!

G-Életstílus

Extrém szélsebességű viharokat hoz a klímaváltozás Magyarországon

Extrém szélsebességű viharokat hoz a klímaváltozás Magyarországon

G-Életstílus

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat