Vékony vagy és fiatal, mégis narancsbőrös?

2018.július.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A narancsbőr senkit nem kímél! Lehetsz fiatal, vékony, sportos, táplálkozhatsz egészségesen, akkor is fenyeget a narancsbőr! Ezeken a tényezőkön kívül ugyanis más oka is lehet annak, hogy kialakul a cellulitisz, így ha ezekre a tényezőkre odafigyelünk, sajnos továbbra sem garantálja semmi, hogy eredményesen lépünk fel a narancsbőr ellen!

Narancsbőr
Fotó: Shutterstock

Volt idő, hogy mindenki azt hitte, attól lesznek a nők narancsbőrösek, hogy egészségtelenül esznek, túlsúlyossá válnak, és nem mozognak. Sokan még mindig azt állítják, hogy ez így is van, azonban ez nem igaz! Számos tényező befolyásolja a narancsbőr kialakulását és súlyosbodását, melyekről vagy tehetünk és tudjuk befolyásolni, vagy nem.

Amit képes vagy befolyásolni:

1. Az életmód hatása a narancsbőrre

Próbálsz egészségesen élni? Igyekszel odafigyelni a tápértékekre, és kerülöd a gyorskaját? Jó úton jársz, azonban vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet elkerülni. Előfordul, hogy sokáig fent vagy, néha éjszaka is rájársz a hűtőre, vagy néha nassolsz a tévé előtt? Ugye, hogy ugye?

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha ráadásul ülőmunkát végzel, vagy folyamatosan stresszelsz, és nem alszol rendesen. A dohányzás, alkohol pedig még inkább ronthat a helyzeten. Ezek sajnos mind olyan tényezők, melyek súlyosbíthatják a narancsbőr kialakulását.

2. Felhalmozódott mesterséges anyagok

Még ha odafigyelsz az étkezésedre, egészségtudatosan táplálkozol, sajnos akkor is elmondható, hogy rengeteg méreganyag juthat a szervezetedbe, melyek csak nagyon lassan ürülnek ki belőlünk. Továbbá a zsírsejtjeink nem csak attól növekednek, ha túl sokat eszünk, hanem attól is, hogy a feldolgozhatatlan méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, amik hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához.

Munka

Számtalan gyógyszer is hozzájárulhat ehhez, például a nők többségét érintő hormonális fogamzásgátlók, melyek megkötik a szervezetben a vizet és raktározzák a zsírt, vagy az antibiotikumok, amik tönkreteszik a bélflórát.

És ez még nem minden! A nők nagyobb mértékben használnak kozmetikumokat, mint a férfiak, így az ezekben található méreganyagok szervezetbe jutása is a nőket sújthatja nagyobb mértékben.

3. A sport hatása a narancsbőrre

Rendszeres jóga, reggeli kocogás, és még a guggolásokat is lelkiismeretesen csinálod? Jól teszed, az egészséged érdekében ugyanis fontos a rendszeres mozgás! A narancsbőr ellen azonban csak egy olyan tényező, mellyel csökkentheted a narancsbőr súlyosbodásának veszélyeit, de ettől függetlenül ugyanúgy veszélyeztethet a narancsbőr problémája! Hiába tudod rendszeres mozgással csökkenteni a zsírsejtjeidet, de ha a bőrödben laza a kötőszöveti réteg, arra rendszeres mozgással sem igazán tudsz hatni.

Sport

Ezek a narancsbőr súlyosbodásának olyan tényezői voltak, melyekre, ha kicsit jobban odafigyelünk, képesek vagyunk befolyásolni azt, hogy a cellulit még láthatóbbá és még súlyosabbá váljon. Azonban 2 olyan jelentős tényező is van, melyekről nem tehetünk és amit nem tudunk befolyásolni! Mik ezek?

És amiről nem tehetsz:

1. A tény, hogy nőnek születtél!

A nők bőrének kötőszöveti szerkezete alapvetően más felépítésű, mint a férfiaké. A nők esetében ez sokkal lazább, könnyebben nyúlik (gondoljunk akár a terhességre), és sajnos könnyebben veszít is tartásából. Emiatt a bőrben található kis zsírsejtek könnyen áttüremkedhetnek rajta, még akkor is, ha alapvetően vékony az alkatunk! És már ki is alakult a narancsbőr!

Narancsbőr

2. A narancsbőr örökletes is lehet!

A cellulit kialakulását öröklött tulajdonságok is befolyásolják, arról azonban valljuk be, nem igazán tehetünk, ha laza kötőszövetet öröklünk felmenőinktől. Ha körbenézünk családi körben, pontosan fel tudjuk mérni, mi vár ránk! Ha a narancsbőr a családban jelentős problémát okoz a női családtagoknak, sajnos nagyon kicsi az esélye, hogy bennünket el fog kerülni a probléma.

Ezek után érdemes átgondolni, hogy min tudunk és min érdemes változtatni a jelenlegi életünkben, hogy ne okozzunk magunknak még láthatóbb, még feltűnőbb narancsbőrt. De mit tehetünk az ellen, amit nem tudunk befolyásolni?

Mindenki megnyugodhat, még Bella Hadid fenekén is van narancsbőr

Mindenki megnyugodhat, még Bella Hadid fenekén is van narancsbőr

Az olyan módszerek, mint krémek, gélek csak a narancsbőr kezdeti stádiumában hatásosak, ugyanis csak helyi keringésfokozó hatásuk van. Ezekkel általában az a probléma, hogy nem jutnak a bőr alsóbb rétegeibe, valamint a helyi keringésfokozás nem elégséges a már kialakult narancsbőr megszüntetéséhez, a bőr megnyúlt kötőszöveteinek a megerősítése is fontos, hogy eredményesen léphessünk fel a cellulit ellen.

Manapság azonban vannak olyan kombinált kozmetikai kezelések, melyek nemcsak a zsírsejtek méretét csökkentik, de a bőrt is feszesítik. Általában az alkalmazott technológia ultrahang és rádiófrekvencia együttesen. További jó hír, hogy ehhez már kozmetikushoz sem kell menni, léteznek otthoni gépek is, melyek ugyanezzel a technológiával működnek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője