A KonMari-módszer lépésről-lépésre - így varázsolj rendezett otthont

2020.július.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Marie Kondo fejlesztette ki a KonMari rendrakó és rendszerező módszert, amivel öröm lehet a rendcsinálás – nemcsak testünket mozgatja meg, lelkünket sem hagyja érintetlen. Nagy sikerű könyve magyarul is megjelent Rend a lelke mindennek címmel. Nézzük meg közelebbről e világmegváltó világhódító újítást, amiért háziasszonyok tömege rajong.

Marie Kondo
Fotó: Profimedia

Mielőtt leültem írni a cikket, rendbe tettem az íróasztalomat – máris megérintett a "tiszta környezetben, világos gondolatok" mottó, amit a japán szerző is hangoztat. Szerinte többet ér, ha ritkán, de drasztikusan teszünk rendet, mintha többször, kis lépésekben. De kezdjük az elején! Kondo mielőtt nekiáll takarítani, köszönti a lakást. Letérdel a földre a lakótér egyik jó hangulatú pontján, csukott szemmel megérinti tenyerével a padlót, magában megköszöni a "hely szellemének", hogy védelmezi a benne lakókat. Megtiszteltetésnek veszi a munkát, megadja a módját.

Az égig érő ruhakupac

A takarítás célja, hogy gondját viseljük annak, amink van, egyúttal gondoskodunk magunk és családunk kényelméről, boldogságáról. De ennél konkrétabb törekvéseink is lehetnek, például felnőttesebb lakhelyre vágyunk, új életet kezdünk stb. Kategóriákra osztjuk az otthonunkat: ruhák, könyvek, papírok, comodo (garázs, fürdő és egyebek – ez a legtágabb kategória) és tárgyi emlékek. A sorrend fontos. Nehezen válunk meg a tulajdonunktól, legyen szó egy plüssfiguráról vagy a régi téli kabátunkról, mégis, egy ruhának többnyire hamarabb mondunk búcsút, mint a nyaralásról hozott rózsakvarc fának, és a zöld sálunknál nehezebben, de azért egy karácsonyi üdvözlőkártyánál könnyebben selejtezünk ki könyvet. A procedúra a színházat juttatja eszünkbe: ez is drámai! Kategóriánként kiborítjuk a padlóra vagy az ágyra az összes holminkat, hogy jobban átlássuk. (Ha a fekhelyünk lesz tele, garantáltan elrámolunk róla egy nap alatt.) Mindenki a magáét csinálja (kivéve a közös holmikat, mint a karácsonyi dekorációt), a maga területeit tartja rendben. Ha viszonylag régen nem válogattuk át ruhadarabjainkat, a halom a plafonig is érhet.

Tiszta öröm

A megrázó élményt kis szertartással fokozzuk: a felhalmozott cuccot darabonként magunkhoz öleljük, és ha örömujjongást vált ki (spark joy) – Kondo azt mondja, ha úgy érezzük, mintha kiskutyust simogatnánk –, maradhat. Legyünk hálásak a kiszanált ruháknak a szolgálataikért. A sosem hordott ruháknak is köszönjük meg, hogy megtanítottak minket arra, milyen típusú cuccokat nem viselünk szívesen. Ha nehéznek érezzük a szelektálást, elsőnek olyanokat válasszunk, amik biztos, hogy örömmel töltenek el és velünk maradnak a szanálás után is. Ahogy haladunk a rendrakásban, "Aha!" élményünk támad – kellő gyakorlattal megtanulunk hatékonyan és gyorsan selejtezni. Amikor elakadunk, tisztítsuk meg a levegőt: szellőztessünk, lélegzzünk mélyeket, gyújtsunk gyertyát, illatosítsunk, használjunk füstölőt. A folyamat közepén még nagyobb a rendetlenség, de ha lépésről lépésre haladunk, a végére minden a helyére kerül. Mi több: előbukkannak rég elfeledett cuccaink. Vagy meglátjuk a szemközti falat.

Origami

A módszer népszerű eleme a hajtogatás. Helytakarékosság miatt a fiókos szekrényekben a ruhaneműket összehajtva és állítva tároljuk. A KonMari-módszer szerint mindent azonos szisztémával hajtogatunk. A pólót vagy pulóvert magunk elé tesszük, lefelé fordítva, a nyakkivágással felénk. Tenyerünkkel finoman elsimítjuk, elképzeljük a középvonalát, odahajtjuk a két oldalát, megint megsimítjuk, a rövid ujjat egyszer vissza, a hosszúakat még egyszer, és az egészet megfelezzük (nem kell pontosan – könnyebb dolgunk van, ha kimarad egy kis rész), végül képzeletben három részre osztjuk, és háromba hajtjuk. Ha jól dolgoztunk, téglalap formát kapunk, ami sátor módjára magától megáll.

Amennyiben a pulcsi vastagsága nem engedi, csak kettőbe vesszük. Kapucnis felsőnél, miután a kapucnit visszahajtottuk, beledugjuk a hozzá tartozó zsinórokat. A nadrágot félbe hajtjuk függőlegesen, aztán háromba, hogy a háromszög halmot megkapjuk. Rugdalózókat, ujjatlan pólókat, trikókat ugyanígy. A zoknikat félbe, ha hosszúak, háromba hajtva rakjuk dobozba. Harisnyanadrágoknál is hasonló, de a végén felcsavarjuk, és mint egy kakaós csigát, sorba rendezzük. A nyakkendőket kiterítjük, megfordítva, a címkéig felhajtjuk, majd félbe, és felgörgetjük. A bőröndbe pakolásnál ugyanez, de a gumis lepedők sem fognak ki rajtunk, ha ezt a technikát használjuk. A táskák sehol sem férnek el igazán. Kondó megoldása, hogy kisebb táskát nagyobba rak, ezzel minimum megfelezi a problémát, ráadásul nem kell bajlódni papírokkal a kitöméshez. A füleket érdemes kilógatni, hogy könnyen felismerhető legyen a belső tatyó. A sálaknál, kendőknél arra figyelünk, hogy a rojtokat betűrjük, így nem gyűrődnek. A melltartókat úgy rendezzük el, hogy tároláskor ne lapuljon össze a kosár. Jól mutat, ha színárnyalatok szerint tesszük őket sorba. A kosárnélkülieket hajtsuk félbe, illesszük be a pántjaikat. A puha kosarasokat is megfelezzük, tegyük rá a pántokat, aztán tekerjük össze.

A rendrakás istennője, Marie Kondo elárulja, hogyan lehet kényelmes az otthoni munkavégzés

A rendrakás istennője, Marie Kondo elárulja, hogyan lehet kényelmes az otthoni munkavégzés

A méret a lényeg

Kondo felhívja figyelmünket, hogy törekedjünk a minél esztétikusabb tárolásra. A felakasztott darabok jobban mutatnak, ha a hosszabbaktól és nehezebbektől megyünk a rövidebbek és könnyebbek felé (balról jobbra). Ha megszabadulunk a címkéktől és a csomagolás más részeitől (a bolti felakasztásra szolgáló vékony pántoktól is!), szebben néz ki a ruha, ráadásul a véletlenül kikandikáló biléta látványát is elkerüljük. A cipős dobozokat ne dobjuk ki, mert segítségükkel elkülöníthetjük a fiókban a zoknikat, harisnyákat, alsóneműket és kisebb kiegészítőket. A cipős szekrényben, alulról felfelé a nehezebb cipőket kövessék a könnyebbek, és lehet őket szín, típus vagy vásárlási idő szerint csoportosítani. A konyhai fiókokban rendezzük egybe a hasonló nagyságú konyhai eszközöket, itt is használhatunk dobozokat az elkülönítésre. Hozzájárul lakásunk rendezettségéhez, ha pakolásnál a nagyobb szatyrokba kisebbeket rakunk. És persze hasznos, ha mind a zacskó, mind a doboz átlátszó. Rendszerezés közben törekedjük arra, hogy egy-egy szobának bizonyos részeiben tároljunk és mindennek legyen állandó helye, mi több olyan, ahol jól mutat – mert a rend szemet gyönyörködtető és léleksimogató.

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek, Kiskapu Kiadó, 2014, 2990 Ft

Ébresztő!

Következnek a könyvek, magazinok és papírok. Ahogy megtanultuk, gyűjtsük halomba a könyveinket és magazinjainkat. Ha régóta nem nyúltunk hozzájuk, a kupacokat paskolással ébresszük fel, aztán válogassunk aszerint, melyik lehet jó hatással a jövőbeni életünkre (a Glamour magazinok jótékony hatásában biztosak vagyunk). A papírok közül dobjuk ki a szükségteleneket, a maradékot tároljuk egy helyen. Osszuk három részre: az elsőbe a függő ügyekhez kapcsolódók (például számlák), a másodikba a fontosak (például szerződések) tartoznak, a harmadikba a kevésbé lényeges, de gyakran elővett irományok (mint az iskolai jegyzetek). Kondo az egzotikusan csengő komono nevet adta a következő kategóriának. Ezek a CD-k (akinek még van), a kozmetikumok, játékok, élelmek, kütyük és tartozékok. A pakolásnál tartsuk szem előtt, hogy minél kisebb egységekbe gyűjtsünk és függőlegesen tároljunk. A gyerekjátékokat dobozoljuk be névre szólóan, illetve legyen egy tároló a közös játékoknak is. Szelektálásukhoz vonjuk be a kicsiket; mondják meg, melyikkel nem szeretnek már játszani. Ha azt válaszolják, nincs ilyen, kérjük meg, hogy rangsorolják játékaikat. A komono nemcsak a garázshoz, de tárolóhoz, kamrához és teraszhoz is kötődhet – ezeket se hagyjuk ki! A mementos-szal zárunk: ezek papíralapú emlékek, ajándék csecsebecsék, dísztárgyak, feliratos szalagok, fényképek, tervezők, naplók, ilyesmik. Selejtezzünk, a maradéknak találjunk egy tetszetős ládikát, amit kiteszünk a szoba díszének.

Végigjártam az utat Marie útmutatásai szerint; átrendeztem a lakásom. Tiszta, átlátható környezet a jutalmam. Csak azokat a dolgokat tartottam meg, amik feltétlen kellenek és valóban örömet okoznak. Egyszer sem akadtam el, nyomást sem éreztem, hiszen a módszer nem tartalmaz kötelező szabályokat. Ajánlás, amiből kivettem a számomra legmegfelelőbb ötleteket. Nemcsak az otthonom változott meg, én is föltöltődtem. Még önismereti leckét is kaptam, mert kiderült, mik az igazán fontos dolgok, amiket ezután jobban meg kell becsülnöm. Közben nézegettem az egyik streaming szolgáltatónál lévő minisorozatot (Tidying Up with Marie Kondo), és megdöbbentett, mennyi családnak segített ez az újfajta, a japán szemléletet sem nélkülöző koncepció. Többek közt támaszt jelentett újrakezdésnél és párkapcsolati problémáknál, megváltoztatott rossz vásárlási szokásokat. Ahogy Marie Kondo fogalmaz: "A rendrakás nagy lépés az ideális élet felé."

Kiss Annamária

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. májusi lapszámában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kvíz: Mennyire ismered jól gyerekkorunk magyar meséit?

Kvíz: Mennyire ismered jól gyerekkorunk magyar meséit?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)