´Hiszem, hogy közösen elérjük az álmainkat´ - Interjú Németh Dorottya fitneszbajnokkal

2015.augusztus.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gondoltad volna, hogy pár évvel ezelőtt még harminc kiló súlyfelesleggel küzdött a bombatestű fitneszvilágbajnok? Németh Dorottya a saját bőrén tapasztalta meg, a fogyással való küzdelmet.

Amit csak lehet, szinte mindent elértél a fitnesz szakmában. Hogyan kerültél közel ehhez a sportághoz?
Három éves koromban kezdtem el sportolni, 11 éves voltam, amikor közelebbi kapcsolatba kerültem a fitnesszel. 16 évesen indultam életem első versenyén, ekkor már kőkeményen sanyargattam magam és túl voltam megannyi fehérjekúrán és diétán. 18 évesen lettem világbajnok, majd három évig versenyeztem Amerikában különböző versenyeken, közben pedig elvégeztem a Testnevelési Főiskolát.

A legnagyobb harmóniában, sikerekben zajlott az életed, egyszer csak pedig azt vetted észre, hogy harminc kilóval mutat többet a mérleg. Mi történt?

A versenyzés után válaszút elé érkezett az életem. Két lehetőség közül választhattam: vagy Amerikában folytatom profi versenyzőként, vagy itthon találom meg a számításaimat. Úgy döntöttem, hogy itthon maradok, felhagytam a versenyzéssel és edzőként helyezkedtem el. Nyilván az egész napos munka mellett kevésbé tudtam úgy odafigyelni az étkezésemre és a mozgásra. A szervezetem egyáltalán nem volt hozzászokva az új életvitelemhez, így gyakorlatilag két hónap alatt 10-15 kiló szaladt fel rám, háromnegyed év alatt pedig összesen 30 kiló pluszt mutatott a mérleg.

Mesélj erről az időszakról!
Rettenetesen rosszul éreztem magamat a bőrömben, teljesen lemondtam magamról. Már voltam világbajnok, voltam csinos kockás hasú, úgy gondoltam magam helyett inkább a munkámra kell koncentrálnom. Elkezdtem versenyekre készíteni embereket, ezáltal benne maradtam ebben a világban, de alapvetően a háttérből figyeltem az eseményeket. A lelkem mélyén rettenetesen gyűlöltem és szégyelltem magamat a külsőm miatt, nem csoda, hogy alig készült rólam ebben az időszakban fénykép. A rajtam lévő felesleget pedig igyekeztem bő melegítőkkel, pólókkal takargatni.

Kinek vagy minek a hatására fogalmazódott meg benned, hogy ideje változtatni?
23 évesen ismertem meg Buranits Ildikót, a World Bodybuilding and Physique Sports Federation európai főtitkárát, aki szépen finoman felébresztette bennem a tüzet. Heteken keresztül azt hallottam, hogy szerinte van bennem minimum egy világbajnoki arany, és voltam-e már Európa bajnok, akkor rájöttem, lehet, hogy tényleg korai volt a nyugdíjba vonulás, mert a testem pont a pufisággal tiltakozott az ellen, hogy feladtam az álmaimat, akkor is, ha addigra már pár beteljesült belőle. Aztán amikor megnyertem a budaörsi világbajnokságot a szüleim előtt, akkor már tudtam, hogy az EB arany is kell nekem!

Hogyan indultál el a változás felé vezető úton?
Nagyon fokozatosan kezdtem el az életmódváltást, saját magamon keresztül tapasztaltam meg, hogyan lehet a fogyást fokozatosan és egészségesen elérni. Nem mondtam le a finom ételekről, hanem megtanultam minden korábban fogyasztott ételt diétásan elkészíteni, emellett pedig végérvényesen lemondtam a cukorról és a fehér lisztről. Nem kizsigerelni akartam a szervezetemet, majd lefogyasztani és utána jojó effektussal a dupláját visszahízni, hanem hosszútávon akartam tartós változást elérni. Fokozatosan elkezdtem edzeni is, így 4 hónap alatt 20 kilót sikerült megszabadulnom és újra feléledt bennem a versenyszellem. Másfél év múlva WBPF világbajnok és hatodik magyar bajnok, majd rá félévre Európa bajnok lettem.

Volt valami titkos módszered, ami pluszban segített a fogyásban?
Soha nem hittem és most sem hiszek a csoda edzéstervekben, a konvencionális dolgokban hiszek. A cukor és a liszt elhagyása mellett, kikísérleteztem mi az amire intenzíven és mi az amire kevésbé reagál a szervezetem. A mai napig azt tanácsolom, hogy mindenkinek a saját testéhez, életritmusához kell egy étrendet kialakítani. Nem egy diétának kell lennie, aminek alig várod a végét, hanem olyan változásra van szükség, amit élvezel és életvitelszerűen tudsz tartani.

Mikor határoztad el, hogy szeretnél másoknak is segíteni?
Egészen tinédzser korom óta vágytam arra, hogy egyszer erre a pályára léphessek. Többek között ezért is végeztem el a Testnevelési Egyetemet és emellett két másoddiplomát is szereztem. Először csak egyedül egy pici helyen kezdtem el az edzéseket és a tanácsadást olyanoknak, akik felkerestek a különböző problémákkal, most pedig már egy teljesen új helyen \ (www.nemethdorottyafitness.hu ), tíz edzővel várom azokat, akik segítségre szorulnak. 12 éve törekszem arra, hogy minél több embernek tudjak segíteni, ezért is vállaltam fel a saját történtemet. Pontosan tudom milyen érzés lelkileg és testileg egyaránt megélni azt, amikor 30 kiló súlyfelesleggel kell létezned. Minden nap egy állandó küzdelem, pontosan tudom jól, hogy min megy át az, akik súlyproblémákkal küszködik vagy éppen az a vágya, hogy profi fitneszversenyzők legyen.

Miért hagytad abba a versenyzést?
Jelenleg inkább az emberekre szeretnék fókuszálni és nekik segíteni. Egy versenyre való felkészülés hatalmas lemondással jár, rengeteg időt elvesz. Másrészt versenyzőként szinte mindent elértem, amit ebben a sportágban lehet. Fontosabb az, hogy átadjam a tudásomat és tapasztalatomat a felnövekvő új generációnak, akik valamilyen versenyre készülnek vagy segítsek életmódot váltani. Hiszem, hogy közösen elérjük az álmainkat.

Hamarosan a www.glamouronline.hu oldalon Dorottya blogját is olvashatod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője