Na ilyen az IGAZI nőnap! Egyenlő béreket harcoltak ki a nők

2017.március.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Talán nem sokan tudjátok, de a mostani nőnap felhívása : az egy nap nők nélkül-szlogen, nem előzmények nélküli.

Nőnapi tüntetés
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A nemi diszkrimináció elleni tiltakozásnak ezt a formáját először Izlandon alkalmazták a nők. 1975-ben, egészen pontosan október 24-én a szigetország nő nemű lakossága úgy döntött, hogy megmutatja, hogy milyen lenne egy ország élete nők nélkül. A csaknem egy év szervezés eredménye az lett, hogy a valamivel több, mint 300 ezer lakosú Izlandon a nők legalább 80%-a ezen a napon nem vette fel a munkát. Volt olyan újság, amely nem jelent meg, elmaradtak színházi előadások, gyárak, üzemek szüntették be a termelést és az iskolákban csak limitált felügyelet mellett vigyáztak a gyerekekre. A nők nélküli nap elsődleges üzenete az volt, hogy a társadalom ismerje el a női munkát, ismerje el annak értékét. Ekkoriban ugyanis a nők még 60%-át sem keresték meg annak, amit a hozzájuk hasonló munkát végző férfiak vihettek haza. A helyzet azóta sokat változott, de az egyenlőség még mindig csak álom maradt. Egészen tegnapig.

Az izlandi kormány ugyanis bejelentette, hogy legkésőbb 2020-ig teljesen el fogják törölni a nemi és minden más diszkrimináció lehetőségét a munkaadók részéről a bérezés tekintetében. Ezután nem lehet Izlandon ugyanazért a munkáért kevesebb fizetni egy nőnek, mint egy férfinak. Sőt, a kormányzat még ennél is többre szeretne vállalkozni és a közigazgatásban, a parlamentben szeretné növelni a nők arányát.

Meg is kérdeztük a nem is olyan régóta létező izlandi GLAMOUR magazin főszerkesztőjét, hogy mik az első gondolatatai a hírről:

„Új kormányunk van, ez a fő oka annak, hogy pozitív irányba változnak a dolgok. A következő négy évre az egyik fontos programjuk, hogy javítani akarják a nemek közti egyenlőség helyzetét. Persze vannak történelmi hagyományaink is, amikre ezt a lépést építeni lehet. Izlandnak volt a világon elsőként női miniszterelnöke, Vigdís Finnbogadóttir. 1975 óta minden október 24-én utcára vonulnak a nők, hogy kiálljanak a jogaikért. Idén édesanyámmal és a lányommal voltam, ami felemelő érzés. Persze még mindig létezik az üvegplafon, de az izlandi nők magabiztosak és erősek, az új törvény segítségével, ami előirja a cégeknek az azonos bérezést a nőknek és férfiaknak, és a minimum 60% férfi, 40% nő alkalmazását, segíteni fog nekünk továbblépni" fogalmazta meg Álfrún Pálsdóttir, az izlandi
GLAMOUR fôszerkesztôje.”

Álfrún Pálsdóttir, az izlandi Glamour magazin főszerkesztője
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője