Téli tipp az egészségért: vizsgáltasd meg az anyajegyeidet!

2016.december.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te mikor nézetted meg utoljára az anyajegyeidet bőrgyógyásszal? Azt mindenki tudja, hogy nyáron óvni kell a bőrt a nap káros sugaraitól. Van azonban a bőr pigmenttermelő sejtjeinek egy olyan megbetegedése, amelyik egész évben előfordulhat: ez a melanoma. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil bőrgyógyászati szűrőközpont vezetője segítségével alább összefoglaljuk, mit kell tudni a megelőzéséről és mire kell figyelni, most, a téli időszakban is!

Mi az a melanoma?
A melanoma egy rosszindulattú daganatos betegség, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki. Ezek a pigmentsejtek határozzák meg a bőrünk, hajunk és a szemünk színét, és ezek adják az anyajegyeink színét is. Melanoma akkor alakul ki, ha ezek a sejtek meghibásodnak, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezdenek.

Miért kell figyeltetni az anyajegyeinket?
Melanoma nemcsak anyajegyekből, hanem a bőr bármelyik felületén kialakulhat legtöbbször minden előzmény nélkül, de napégés vagy krónikus irritáció is közrejátszhat. Mivel a korai melanoma kezdetben úgy néz ki, mint egy anyajegy, ezért mindenképpen nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a bőrünket! Ne feledkezzünk el a nehezen látható területekről sem, mint a hajas fejbőrünk vagy éppen a talpunk!

Mik a gyanús jelek?
Ha aszimmetrikus pigmentfoltot találunk, amelyiknek a körvonala nem éles, hanem szabálytalan vagy elmosódott, a színe nem egyenletes, különböző színárnyalatok vannak benne, vagy ha észrevesszük, hogy egy egy korábbi anyajegyünk alakja, színe megváltozik, mérete megnő vagy éppen kisebb lesz, a pigmentfolt előemelkedik, vérzik vagy viszket, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz! Bármilyen változás intő jel lehet.

Igaz, hogy ha időben felismerjük, gyakorlatilag 100 százalékig gyógyítható?

Igen, mivel kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható. Amikor azonban a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.) és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus személy nem mindig tudja felfedezni az intő jeleket, vagy már csak túl későn teszi, míg a szűrések során felfedezett melanomák legtöbbször korai stádiumban kerülnek felismerésre.

Melanoma

Hogyan vizsgálják?
Többféle vizsgálati módszer létezik [http://www.melanoma.hu/anyajegyszuresi-modszerek-osszehasonlitasa/]. Az egyik legeredményesebbet több mint egy évtizede dolgoztuk ki, és azóta eredményesen alkalmazzuk a MelanomaMobil orvoscsapatával. A módszer lényege, hogy először is a teljes bőrfelszínt lefotózzuk, egy úgy nevezett "bőrtérképet" készítve, majd az anyajegyeket egyesével, kétféle kamerával is lefényképezzük: az egyik valós méretű, a másik tízszeres nagyítású képet készít. Minden fotót eltárolunk számítógépen, ahol 30-40-szeres nagyításban két orvos is átnézi a fotókat a diagnózis felállításakor, majd a gyanúsnak vélt anyajegyek műtéti eltávolítására egy harmadik, főorvosi szakvélemény alapján teszünk javaslatot, és ha szükséges, segítünk a kimetszéses műtét megszervezésében partnerklinikákon.

Ennek a módszernek a többivel szemben az az előnye, hogy évről évre minden egyes anyajegyet összehasonlítunk korábbi állapotával, így a legkisebb változás (pl. 1-2 milliméteres növekedés, vagy minimális szerkezetbeli eltérés) is észrevehető, amely szabad szemmel, illetve első látásra még nem is adna okot gyanúra.

Igaz, hogy nem elég egyszer megvizsgálni, de rendszeres kontroll is szüksgeltetik?
Mindenek előtt nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat! Időről időre (fél évenként) nézzük át a bőrünket egész alakos tükör és kézitükör segítségével, hogy bármilyen gyanús változást azonnal észrevehessünk. Szükség esetén azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

Mivel azonban a változások sokszor szabad szemmel nem láthatóak, ezért az önvizsgálat mellett ajánlatos évente elmenni anyajegy-szűrésre bőrgyógyászhoz is! Ez különösen igaz azokra, akik a rizikócsoportba tartoznak, vagyis a családjukban előfordult már melanoma, vagy világos bőr-haj-szemszínűek, vagy sok anyajegyük van. A többi, általánosan elterjedt rendszeres szűrővizsgálat (pl. méhnyak-rák szűrés vagy prosztata-vizsgálat) mellett a bőr daganatos betegségeinek a szűrése is rendkívül fontos, és életet menthet!

Hogyan szabadulhatunk meg a melanómától?
A terápia a betegség stádiumától függ. Korai, időben felismert melanoma gyakorlatilag 100%-ban gyógyítható sebészeti kimetszéssel. Azonban, ha a hámból a melanoma már átterjedt a bőr alsóbb rétegeibe, akkor a sebészi beavatkozás kiterjed a nyirokrégióra is, ahonnan kis metszésben eltávolítják az érintett nyirokcsomót. Rosszabb prognózisú daganatoknál pedig további kezelésekre (pl. immunterápia, bizonyos esetekben kemoterápia és sugárkezelés) is sor kerülhet.

Mire kell ügyelnünk hogy elkerüljük a betegséget?
A melanoma az egyik legjobban megelőzhető rákfajta. Az elsődleges megelőzés érdekében fontos, hogy minimalizáljuk a bőrt érő káros UV sugárzás mennyiségét. Éppen ezért, nyáron kerüljük a napozást, télen a szoláriumot, és különösen figyeljünk a gyermekekre, mert a gyermekkorban elszenvedett napfényártalom egy életre szólóan növeli a melanoma kockázatát.

A megelőzés másik legbiztosabb módja pedig a bőrünk rendszeres önvizsgálata és a rendszeres időközönkénti bőrgyógyászati szűrés!

Fontos tudni, hogy a napfény mellett genetikai hajlamosító tényezők is növelhetik a melanoma kockázatát: a betegség leggyakrabban a kék szemű, vörös vagy szőke hajú, leégésre hajlamos, világos bőrű és szeplős egyéneknél alakul ki, illetve azoknál, akiknek a családjában korábban már előfordult, továbbá azoknál, akiknek nagyon sok festékes anyajegye van. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy azoknál is előfordulhat – látszólag minden ok nélkül – akik egyik rizikócsoportba sem tartoznak.

A szolárium is ugyanolyan káros lehet, mint a napozás?

Igen, sőt, még akár károsabb is, hiszen a szoláriumban korlátlanul és könnyen elérhető, valamint bizonytalan összetételű és erősségű sugárzás éri a bőrünket, ami provokálhatja a melanoma kialakulását. Kerüljük a szoláriumokat! Helyette, aki mindenképpen ragaszkodik a barna bőrszínhez, télen-nyáron használjon inkább önbarnító krémet, amely ártalmatlan, rendszeresen használható és még ápolja, hidratálja is a bőrt. Aki pedig mégsem tud lemondani arról, hogy szoláriumozzon, annak célszerű gyakrabban szűrésre járnia! – javasolja Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos.

Csengő Kinga

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)