Az elvetélés sajnos bármikor bekövetkezhet, de mi állhat a hátterében?

2020.október.2.

A fél világot megrázta, hogy Chrissy Teigen és John Legend harmadik gyermeküket sajnos elveszítették. Teigen őszintesége, ahogyan az utóbbi napokban a helyzete alakulásáról beszámolt a követőinek, és hogy a legsötétebb pillanatot is képes volt nyilvánosságra hozni, igazi bátorságra vall részéről és ezáltal még átérezhetőbbé vált a fájdalma. Persze rögtön sokan ítélkezni is kezdtek felette, amiért ezt az egyébként valóban rendkívül személyes és intim fájdalmat így "kiteregeti" a világ előtt. Mindenki másként éli meg és dolgozza fel a gyászt, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a vetélés még mindig tabunak számít, amiről ha valaki beszélni kezd, sokakat zavarba ejt vele, ezért Chrissy Teigen őszinte megnyilvánulása rendkívül fontos tett volt a részéről minden olyan nő számára, aki valaha átélt ilyet. Beszélnünk kell erről, a fájdalom, a veszteség sajnos ugyanúgy az életünk része, mint a boldogság, és minél nyíltabban vállaljuk fel a nehéz pillanatainkat, annál könnyebben tudunk mi magunk is túllépni rajta, nem beszélve arról, hogy mennyit segítünk ezzel másoknak is.

Az elvetélés sajnos bármikor bekövetkezhet, de mi állhat a hátterében?
Fotó: Getty Images

Chrissy Teigen fájdalmas poszttal adta a világ tudtára, hogy elveszítette gyermekét

Chrissy Teigen fájdalmas poszttal adta a világ tudtára, hogy elveszítette gyermekét

A GLAMOUR magazin gyűjthető Mami mellékleteiben szakértők segítségével adunk tanácsot nemcsak a szülésre való felkészülésre és a kisgyerek-nevelésre, hanem arra is, hogy a váratlan, senki által nem kívánt nehézségekre, fájdalmakra, veszteségekre is fel tudjanak a kismamák készülni. Ez a következő cikk a GLAMOUR Mami 2018. szeptemberi kiadásában jelent meg, Csáti Melinda írása.

A jelenlegi adatok szerint a megállapított várandósságok körülbelül 12-15%-a, míg a fel nem ismertnek körülbelül 60%-a végződik vetéléssel. Sokszor bizonyos kockázati tényezők befolyásolhatják a folyamatot, de olyan esetek is előfordulnak, amikor váratlanul történik meg a tragédia. Ne feledd, minden apró tünet észlelése esetén, azonnal fordulj orvoshoz!

Valami véget ér

"A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha a terhességi kor nem állapítható meg, az 500 grammot nem meghaladó vagy kevesebb, mint 30 centiméter hosszúságú, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről. Minden ennél nagyobb magzat világrajöttét szülésnek nevezzük. A felismert – majd vetéléssel végződő – terhességek legtöbbje a nyolcadik hét előtt, ritkább esetekben pedig a tizenkettedik hét után történik."- mondja Dr. Tekse István a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyásza. Az orvostudomány három csoportba, a terhesség korának megfelelően különíti el a folyamatot. Ha a terhesség megszakadása a fogantatás után két-három héttel később zajlik, szubklinikai vetélésnek nevezzük. Ezt sokszor észre sem veszi a kismama, csupán a késő menstruáció utalhat a tényekre. Az estek 70 százaléka az első trimeszterben, azaz az első tizenkét hétben végződik korai vetéléssel, középidőben pedig 30 százalékra tehető a középidős vetélések az aránya.

Mi áll a háttérben?

Vetéléshez vezethet, ha a megtermékenyített petesejt nem képes beágyazódni a méhfalba, de a hímivarsejt rendellenesség, magasabb sperma DNS-fragmentáció esete is ide vezethet. Egyes orvosi tanulmányok szerint a kor is befolyásolja. Nagyobb a kockázata a vetélésnek, ha az anya 15 év alatti, illetve 35 év feletti. 40 év felett pedig még nagyobb ennek az előfordulási aránya. A magzati kromoszomális eltérések, beágyazódás, de a trofoblaszt (magzatot körülvevő, az anyai vérrel nagy felületen kapcsolatban álló speciális tápláló-védő szövet) képződés zavarai is állhatnak a háttérben. A méhnyak normáltól eltérő állapota, mint az anyával veleszületett szervi rendellenességek, és egy esetleges műtét okozta állapot is idesorolható. Például a méhűrt deformáló méhtest-mióma, veleszületett átlagosnál jóval kisebb méhtest, károsodott méhnyálka, ami korábbi műtétből eredhet, de gyulladás következménye is okozhatja. Sok esetben hormonális problémák húzódhatnak a háttérben. Sárgatest elégtelenség, azaz a progeszteronhiány nem csak teherbeesési nehézséget jelent, hiánya terhesség esetén megfelelő pótlás nélkül vetéléshez vezethet. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése is nagyban befolyással lehet a fenti folyamatokra. A policisztásovárium-szindróma vagyis PCOS során kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészekben, ami megfelelő kezelés nélkül növelheti a kockázatot. Endokrinológiai okok lehetnek még a szénhidrátanyagcsere-zavarok, az inzulinrezisztencia és a mellékvese betegségei is. Ezenkívül a különböző vírusos, illetve bakteriális fertőzések, mint az chlamydia, gonorrhoea, ureplazma, mycoplazma, de a túlzott stressz, a dohányzás, az alultápláltság, az alkoholfogyasztás és akár egy pszichés trauma is előidézheti. Továbbá befolyásolhatja, ha az anyának véralvadási zavarai vannak, illetve immunológiai eltérése van. Utóbbi esetben az anya szervezete idegen testként kezeli a magzatot, ellenanyagot termel, sokszor már a beágyazódás sem tud létrejönni.

Vedd észre az árulkodó jeleket!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden esetben fontos a folyamatos orvosi vizsgálat, azonban van néhány tünet, ami intő lehet: az enyhébb vagy erősebb alháti, ritkán egész alsó hátrészbe kisugárzó fájdalom, az időnként a menstruációs görcsöknél fokozottabban jelentkező panaszok; ritka esetekben súlycsökkenés; fehéres-rózsaszínes, nyálkás folyás; erős fájdalommal járó, öt-húsz percenként jelentkező méhösszehúzódások; barnás vagy élénkvörös hüvelyi vérzés; görcsökkel vagy anélkül, vérrögökkel kísért szövetdarabok távozása a hüvelyből; a terhesség ismert jeleinek hirtelen eltűnése (ez normál terhesség mellett is viszonylag gyakran előfordul). A doktor úr szerint, a mesterséges megtermékenyítés a lombikprogram, illetve az inszemináció előtt alapos kivizsgálás történik, ami a vetélés okait diagnosztizálja, kezeli, így nem jelent fokozott kockázatot. Mondhatni, nincs fokozott előkészületi szükség ilyen esetben, tekintettel arra, hogy az eltérések esetén addig nem végzik el a beavatkozást, amíg a problémák meg nem oldódnak. Más a helyzet természetesen egy ikerterhességkor, ez az állapot minden esetben emelkedett vetélési kockázattal jár. Amennyiben a vetélés spontán lezajlik, úgy – a lelki "meggyógyulás" után – azonnal lehet próbálkozni. Ha a vetélés nem történik meg spontán – ami az esetek zömében a menzesznél nagyobb volumenű vérzést jelent – műtéti úton kell befejezni a vetélést. Ezt követően két-három ciklus után, ha a méhnyálkahártya megfelelően regenerálódott lehet csak próbálkozni egy újabb terhességgel.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Válás, szakítás helyett gondolkodj - Szeptember 23.

Napi horoszkóp: Válás, szakítás helyett gondolkodj - Szeptember 23.

G-Életstílus

Covid-baby jelenség: a járvány alatt született gyerekek egy teljesen más világba csöppentek

Covid-baby jelenség: a járvány alatt született gyerekek egy teljesen más világba csöppentek

Szépséghírek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek