Digitális játszótér a jövő? - magyar innováció ösztönzi mozgásra a gyerekeket

2021.május.4.

A 21. századi modern technológiák és a digitalizáció kétség kívül rengeteg pozitív hatást hordoznak magukban. Gyakran felmerül viszont aggályként, elsősorban a gyermekek esetében, hogy egyre több időt töltenek digitális felületeken, a számítógép vagy az okostelefon előtt ülve, és olykor egyáltalán nem is hozza őket lázba az, hogy önfeledten játsszanak a szabadban a többi gyermekkel, vagy, hogy egyáltalán mozogjanak.

Erre problémára kínál remek megoldást a digitális “Jövő Játszótere” (Future Playground), aminél külön öröm, hogy a világon elsőként egy magyar cég, a Senso Media Zrt. fejlesztette ki.

„Manapság a digitalizáció megítélése kétoldalú, hiszen van, aki szerint a szociális készséget és a szabad levegőn történő aktív mozgás igényét csökkenti. Mi abban gondolkodtunk, hogy mint digitalis cég, mit adhatunk a gyermekeknek. Hitünk szerint a kialakított koncepció a friss levegőn való mozgásteli egyéni és csapatjáték, valamint a digitalizáció olyan ötvözete, mely szem előtt tartja a korcsoportra vonatkozó fejlesztési igényeket is” - mondta Klie Ferenc, a Senso Media Zrt. üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgatója, hangsúlyozva, hogy a tervezési szakaszban pedagógiai szakembereket is bevontak.

Na de hogyan is kell elképzelni ennek az újfajta, egyedülálló játszótérnek a működését? „A játszóterünk egy digitális központi játékmesterből, illetőleg egy gumi alapba süllyesztett világító szenzoros gombrendszerből épül fel, mely intézmények udvarán és közterületen egyaránt használható”- mondta Klie Ferenc. Az első digitális játszótér már telepítésre is került a gárdonyi Életfácska Református Óvodában, emellett pedig már a Bozsik Stadion belső területére is folyamatban van a játéktér kialakítása.

Klie Ferenc azt is elmondta, hogy termékeik saját üzemben kerülnek összerakásra, illetve a cég munkatársai fejlesztik rá a szoftvereket, így gyakorlatilag a továbbfejlesztési lehetőségek száma határtalan. „A legkülönbözőbb ügyfélötletekkel találkoztunk az elmúlt időszakban, például van, aki néptánc oktatásban látja az eszköz hasznosságát, van, aki pedig kisiskolások fejlesztésére fektetné a hangsúlyt. Nagy örömünkre egyre több a magyarországi és a külföldi érdeklődés is, egyedi, vagy meglévő szoftveres igényekkel. Azért izgalmas ez számunkra a jövőt illetően, mert a játszóterek egymással kapcsolatban állnak, így a különböző helyszíneken játszó gyermekek összemérhetik tudásukat akár a más városban lévőkkel. Víziónk szerint ez rendkívül jó alap akár előre szervezett eseményekre is, ahol több városban egyszerre megmozghatják a szülők a gyermekeiket.”

A legfontosabb pedig, hogy a „Jövő Játszótere” amellett, hogy képes a gyermekeket aktivizálni, gondolkodtatni, tudásukat fejleszteni és csapatmunkára nevelni, a használata abszolút biztonságos is számukra. Első bemutatása után a gyermekek szinte azonnal tudják, hogyan kezelhető az eszköz, a fizikai biztonságukat pedig az Európai Unió normáihoz igazodva gumi alap segíti az esetleges sérülések kockázatának csökkentését.

Nyul Debóra

Ez is érdekelhet

Bennifer visszatért? Jennifer Lopez és Ben Affleck legemlékezetesebb közös pillanatai a 2000-es évekből

Bennifer visszatért? Jennifer Lopez és Ben Affleck legemlékezetesebb közös pillanatai a 2000-es évekből

G-Életstílus

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

G-Életstílus

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból