Ezt tedd meg a gyerekedért, még mielőtt megszületne

Lehet, hogy minden babakelengye megvan már, de vajon az alábbiakat megtetted-e már leendő gyerekedért? Ha nem, akkor érdemes őket megfontolnod.

Ezt tedd meg a gyerekedért, még mielőtt megszületne
Fotó: Gettyimages.com

Lehet, hogy már próbálkozol teherbe esni, lehet, hogy a közeljövőben tervezed, vagy még csak a gondolat fogalmazódott meg benned, hogy életed egy pontján szeretnél gyereket. Bárhogy is legyen, érdemes tudatosan készülni a gyerekvállalásra, hiszen lesz épp elég olyan tényező, amelyeket úgysem tudsz majd befolyásolni, vagy éppen nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt elképzelted.

Családi történelemkönyv

Ha nem is mindenki érheti meg, hogy jól ismeri saját nagyszüleit, azért az emberek többsége, legalább a szüleitől hall róluk történeteket. A nevüket, foglalkozásukat, azt, hogy hol éltek, saját gyermekeik tudják. Ha viszont az embernek már a saját déd-, vagy esetleg ükszüleiről kell pontos adatokkal szolgálnia, abba beletörhet a bicskája. Pedig, ha minden generáció minden tagja csak a saját szüleiről írná le, hogy kik voltak, akkor ezt szépen le lehetne jegyezni és továbbadni a leszármazottaknak, akik így saját déd-, ük-, vagy akár szépszüleik kilétével is tisztában lennének. Visszafelé felgöngyölíteni a szálakat ugyanis már nagyon nehéz.

Már csak azért is, mert dédszülőből már nyolc, ükszülőből pedig egyenesen tizenhat van. Éppen ezért érdemes még időben elkezdeni kutakodni, és igyekezni a még élő, legidősebb rokonokat megkérdezni, az adatokat pedig gondosan rögzíteni. Legalábbis, ha a családodban nincs már eleve hagyománya a családfa-kutatásnak. Egy családfával hatalmas ajándékot adhatsz a gyerekednek, aki így tisztában lesz származásával, felmenőivel, gyökereivel. Nagyon hasznos az is, ha a családban gyakran előforduló betegségeket ismeri, hiszen ez az ő egészségére is hatással lehet. Nem akarok nagyon drámai lenni, de akár még az életét is megmentheti. A családi anekdoták, egy-egy rokon izgalmas élettörténete pedig nagyon sokat hozzátehet identitása alakulásához. Közben pedig mindenképpen mesélj felnövekvő gyerekednek saját magadról, arról, hogyan találkoztatok a pároddal, hogyan terveztétek, vártátok őt, és mennyire örültetek, amikor megszületett. Akár már terhesen is írhatsz neki naplót arról, hogy mit érzel, milyen boldog vagy, mit gondolsz róla, és mit érzel iránta. Hatalmas ajándék egy embernek, ha tudja, hogy szülei várták.

Fejlődéslélektani ismeretek

A kisgyermekek érzelmi, fizikális vagy verbális bántalmazásának nagyon gyakran az a háttere, hogy a szülők nincsenek felkészítve arra, pontosan milyen fizikai és lelki terhekkel jár a gyereknevelés, és arról sincsenek pontos ismereteik, mit várhatnak el gyermeküktől az adott életkorban. Az is gyakori, hogy félrecímkézik a gyermek szándékait. Egy kimerült anya például hiheti azt tévesen, hogy csecsemője azért sír, mert ő alkalmatlan anyának, és képtelen megnyugtatni, vagy hogy dühöngő háromévese szándékosan szeretné őt felidegesíteni. Vagy éppen mérges lesz, mert a kétéves togyogó még nem szobatiszta. Minél többet tudsz arról, milyen nehézségekkel jár szülőnek lenni, illetve arról, hogy egy-egy gyerek az adott életkorban mire képes, mire van szüksége, és mit miért tesz vagy mond, annál jobban tudsz majd megküzdeni a kihívásokkal. Azt is próbáld meg feltérképezni, neked mire van szükséged ahhoz, hogy elég jó szülő legyél, és jól érezd magad a szülői szerepben. Szóval a szülésfelkészítő tanfolyam és a sok, sok szüléssel, szoptatással és a csecsemő ellátásával kapcsolatos ismeretek mellett jusson időd a fejlődéslélektani ismeretekre is. Ide tartozik még az is, hogy mielőtt szülővé válnál, lásd tisztán saját gyerekkorodat, neveltetésedet, szüleidhez való viszonyodat, esetleges traumáidat. Mindezek ugyanis még akkor is hatással lesznek arra, hogyan viselkedsz szülőként, ha nem akarsz róluk tudomást venni, vagy éppen elfojtod, letagadod a negatív dolgokat. Sőt, minél inkább a felszín alatt, tudattalanul vannak jelen a negatív emlékek, annál inkább irányíthatják a viselkedésedet úgy, hogy magad sem érted majd, mit miért teszel. Minden leendő szülő számára fontos lenne a szilárd önismeret és a traumái feldolgozása – vagy legalább tudatosítása. Ez persze nem mindig sikerül maradéktalanul, de az is nagyon sokat segít már, ha tisztában vagy azzal, mely személyiségjegyeid vagy gyerekkori lelki sérüléseid hathatnak előnytelenül a gyerekeddel való kapcsolatodra.

A közös platform

Mindegy, hogy partnereddel tűz és víz vagytok, vagy nagyon hasonlóak, az elengedhetetlen, hogy a gyereknevelési kérdésekben egyetértsetek, vagy képesek legyetek megérteni, és elfogadni a másik eltérő álláspontját – aztán kompromisszumra jutni. Ha ellentétek vannak, akkor azokat még a gyerekvállalás előtt tisztázzátok, mert ha később derül ki, hogy teljesen mást gondoltok a nevelésről vagy a gyerek ellátásáról, az rengeteg feszültséget fok okozni. Ide tartozik az is, hogy megbeszélitek, ki mit gondol arról, mi az egyes szülő feladata, az apa mennyire vállaljon részt a gyerek körüli teendőkben, kire támaszkodjon anyagilag a család az első hónapokban. Ezek nagyon fontos kérdések, sokszor mégis elmarad a nagy beszélgetés, amelyben egy pár tisztázhatná, ki mit gondol a szülői szerepekről és a gyereknevelésről.

Mennyi segítségre van szükséged?

Milyen jó lenne, ha csak alapos önismeretet követően lehetne belevágni a szülőségbe! Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz születendő gyerekedért az az, hogy megpróbálod átdolgozni azokat a múltbéli traumáidat, amelyek kihathatnak arra, hogyan viszonyulsz a gyerekedhez, mennyire tudsz „elég jó szülő” lenni. Mielőtt egyből a bűntudat mardosna, ebben az is különösen fontos, hogy megértsd: nem tökéletesnek, csupán elég jónak kell lenni. Ha azonban az intimitással, a kötődéssel vannak problémáid, esetleg az indulataid kontrollálása okoz nehézséget vagy nagyon ingatag az önbizalmad, annak már lehetnek negatív hatásai gyerekeddel való viszonyodra. Különösen egy nehezebb, sokat síró babánál, illetve később, a dackorszakban fontos, hogy legyenek olyan mentális erőforrásaid, amelyek segítségével megfelelően kezeled a kihívást jelentő helyzeteket. Mert bizony sok olyan helyzet adódik a gyereknevelés során, amikor még a legtürelmesebb ember is kijön a sodrából. Jó tehát, ha amellett, hogy elméletben is felkészülsz arra, mi is várhat rád szülőként, arra is fordítasz gondot, hogy megvizsgáld, te hogyan viselkedsz az emberi kapcsolataidban és a frusztrációt jelentő helyzetekben. Mert az itt tapasztalt hiányosságok, problémák sokszoros intenzitással jelentkezhetnek egy lelkileg amúgy is megterhelő időszakban. Az is fontos, hogy előre lásd: mennyit bírsz egyedül, és mihez van szükséged segítségre. Ideális esetben mindkét szülő azonos mértében veszi ki a részét a gyereknevelésből, de tudjuk, hogy sajnos erre jelenleg itthon csak kevés párnak van lehetősége. Ezért, ha te leszel otthon a gyerekeddel a legtöbbet, gondold át, milyen és mennyi segítségre van szükséged ahhoz, hogy a lehető legjobb formádat hozd, amikor éppen a gyerekeddel vagy. Ha neked ehhez arra van szükséged, hogy olykor vagy éppen rendszeresen más legyen vele, akkor intézd úgy, hogy erre lehetőség legyen. Érdemes ezt még a terhesség alatt átbeszélni a pároddal és a szóba jöhető segítőkkel, így rengeteg frusztrációtól kíméled meg magad.

A cikk eredetileg a Glamour magazin 2021-es Mami mellékletében jelent meg.

Ez is érdekelhet

Vannak benne csúsztatások, de a Jeffrey Dahmer-sztori legszörnyűbb részletei valóban megtörténtek

Vannak benne csúsztatások, de a Jeffrey Dahmer-sztori legszörnyűbb részletei valóban megtörténtek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói