Gyerekszülés koronavírus-járvány idején - Mahó Andrea színésznő így élte át

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nemrég adott életet kislányának Mahó Andrea a csodás hangú színésznő, akinek a járvány miatt extra intézkedésekkel kellett készülnie a szülésre. Most elmeséli, hogyan élte meg a várandósság alatti időszakot és mesél a szüléssel kapcsolatos élményeiről is.

Gyerekszülés koronavírus-járvány idején - Mahó Andrea színésznő így élte át
Fotó: Kaszás Bence

Nemrég született meg a kisbabád. Hogyan élted meg a várandósság alatti kilenc hónapot?

Köszönöm, nagyon jól viseltem. Nem voltam rosszul, így sokáig tudtam végezni a színházi feladataimat is, meg tudtam tornázni, jógázni, természetesen szigorúan online otthoni karanténban.

Ez az időszak most különösen nehéz, de főleg azoknak, akiknek ebben a nehezített körülmények között kell világra hozni kisbabájukat. Neked milyen tapasztalatod van erről?

Nem volt könnyű lelkileg, mert folyamatos volt a bizonytalanság. A terhességem utolsó hónapjában karanténba vonultam, nem jártam sehová. Addigra a kötelező vizsgálataim zöme már megvolt. Aztán jöttek a bonyodalmak, mert a nőgyógyászom betöltötte a hatvanötödik életévét, igy nem jöhetett velem szülni a rendelet miatt, így egy másik orvosnak "adott" át. A Semmelweis Egyetem 2. számú Női Klinikáján szültem. Senki más nem léphetett be az épületbe, csak a kismamák az orvosok és az ápolók. Azután mehettünk szülni, hogy megcsinálták a vírustesztet, ami szerencsére negatív lett. Nagyon szigorúak voltak a szabályok, de kimondottam örültem neki, mert mindez a mi védelmünket szolgálta.

Fotó: Kaszás Bence

Hogyan treníroztad magad lelkileg a szülésre?

Szerencsére sok jó ember vesz engem körbe, akik segítettek nekem átvészelni ezt az időszakot. A párom, a családom, a barátaim, akik a mai napig azon fáradoznak, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Van olyan barátnőm, aki addig nem nyugodott, míg nem találtunk olyan orvosokat akár nekem, akár a kislányomnak, akik a legnagyobb szakértelemmel gondoznak minket és mai napig mellettünk van mindenben, még a már rég nyugdíjas éveit töltő gyermekgyógyász édesanyja is. Nagyon hálás vagyok nekik. Valamint a kiváló szakemberek, akik körbevettek és vesznek minket, mit Koós Hutás Piroska doktornő, Rigó János professzor, Sára Levente nőgyógyász, Jánosi Rita főnővér, Külkey Orsolya doktornő, valamint a Nőgyógyászati Klinika összes orvosa és nővére.

Fotó: Kaszás Bence

Volt benned félelem, szorongás a járvány miatt?

Volt szorongás természetesen, hiszen nagyon félelmetes ez a vírus, ami a kezébe vette az irányítást és bizonytalanságba hajszolt minket, de igyekeztem higgadt maradni és alkalmazkodni a kialakult körülményekhez, amennyire csak tudtam.

Hogy telnek a mindennapjaitok?

Nekünk most nem probléma az otthon maradás. Akkor tűnik csak fel, hogy járvány időszak van, mikor el kell mennünk valami orvosi vizsgálatra, ami nagy koordinációt igényel, hogy ne találkozzunk idegen emberekkel, vagy hogy megfelelő védelmi felszerelést öltsünk magunkra. De alapjáraton nyugalomban zajlanak a hétköznapjaink, próbálunk kizárni minden zavaró tényezőt, ami kizökkentene minket ebből.

Sikerült kialakítani a napi rutint?

Kezd kialakulni. Egyelőre a három óránkénti etetések rendszeresek és ahhoz kell igazítanunk a többi teendőnket. Ez még szokatlan nekem, mert éjszaka is pontosan tartja a kislányom a beosztást. Ilyenkor nincs mese, fel kell kelni és etetni kell, ami fárasztó, de mikor rám néz a gyönyörű szemeivel, akkor minden fáradtságom elillan.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most várják a babájukat?

Próbáljanak nyugodtak maradni, mert az orvosok és a korházak fel vannak készülve erre a rendkívüli helyzetre és higgyenek abban, hogy minden a lehető legjobban alakul.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szabaduljon meg a múlttól, a Szűz külföldi munka felé kacsintgat

Napi horoszkóp: A Rák szabaduljon meg a múlttól, a Szűz külföldi munka felé kacsintgat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője