Anya leszel? Mutatunk egy könyvet, ami megválaszolja a kérdéseidet

Mikor kiderül egy várandósság, azonnal számtalan kérdés fogalmazódik meg egy nőben, Hasulyóné Kozár Bernadettnél sem volt ez másképpen.

Hasulyóné Kozár Bernadett könyve a várandósság közben és a baba féléves koráig felmerülő leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg | Oscar Wong
Hasulyóné Kozár Bernadett könyve a várandósság közben és a baba féléves koráig felmerülő leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg | Oscar Wong
Fotó: Gettyimages.com

A könyvesboltokat járva sok hasznos könyvet talált, de ezek vagy pszichológiai vagy orvosi megközelítésűek voltak. Hiányzott neki a személyes hangvétel, és miután a barátnőit is inkább a személyes tapasztalatok érdekelték, úgy gondolta, ha nincs ilyen megközelítésű könyv, akkor majd ő megírja. Hasulyóné Kozár Bernadettel, a Segítség, anya leszek! és a Segítség, anya lettem! című könyvek szerzőjével beszélgettünk.

Néha kell egy jó tanács

Az ismerősi körömben akkor sokaknál ugyanebben az időben jött a házasság és a gyerek. Én voltam az első a sorban, és a barátnőim egyébként is mindig mondták, hogy milyen jól mesélek, de egy kisgyerek mellett néha fárasztó volt újra és újra ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni. Aztán megkérdezte a férjem, hogy miért nem írom le.” Az első és talán legfontosabb kérdés az volt, hogy honnan érdemes a könyvet indítani. Hamar kiderült, hogy a legelejéről, vagyis attól a mozzanattól, amikor valaki kezében ott a pozitív teszt, és fogalma sincs, hogyan tovább, hova kell menni, és ott mi történik.

Sokan az első kérdésnél vagy problémánál az internethez fordulnak, ahonnan egy csomó információ, majd azok cáfolata is ráömlik, ebben a rengetegben pedig könnyű elveszni, és még könnyebb megijedni. „Én is keresgéltem rengeteget, volt, hogy úgy bepánikoltam, hogy este felhívtam az orvost” – meséli Bernadett, és valószínűleg sokaknak ismerős az érzés. Aztán rájött, hogy inkább az édesanyját és a barátnőjét kérdezi, mert megnyugtatóbb, ezért a könyvet is ilyen hangvételben írta.

Persze van úgy, hogy az a tanács, hogy érdemes megkeresni egy orvost, de ebben az esetben is a nyugodt, segítő és biztató hangvételre törekedtem” – mondja a szerző, aki sokszor több megoldást is megpróbál felvázolni, mert nem biztos, hogy mindenkinél ugyanaz működik. „Mikor esténként a kisfiamat elaltattam, elkezdtem írni, így született meg fél év alatt az első, 133 oldalas e-book, a Segítség, anya leszek!” – meséli Bernadett.

Hasulyóné Kozák Bernadett könyvét megrendelheted a szulokleszunk.com oldalról!

Saját élményen, tapasztalatokon alapul

Az e-book formátumról kiderült, hogy sok anyuka számára kényelmesebb, mint a hagyományos könyv. „E-book-olvasón, telefonon és tableten is bármikor elő lehet venni, a buszon vagy a boltban, amikor például babakelengyét vásárol valaki” – ráadásul ez a formátum bővíthető is, és ezzel a lehetőséggel Bernadett élt is a második gyermeke születése után. A könyv a várandósság közben felmerülő leggyakoribb kérdések mellett a baba féléves koráig válaszolja meg a szerzőben és az ismerősökben legtöbbször felmerülő kérdéseket. Olyan témákkal is foglalkozik, mint a test megváltozása, vagy azzal, mit lehet enni, mozogni, mit érdemes megvenni, mi az, ami felesleges.

Mit tud pozitív fegyelmezés, és miért jobb egy gyereknek, mint a jutalomközpontú nevelés?

Az egész könyv a saját élményeimen és tapasztalataimon alapul, de a végén egy orvos és egy védőnő is lektorálta, a szoptatós részhez pedig egy szakember segítségét kértem, hogy az alapfogalmakat tisztázzuk” – meséli Bernadett, aki sokat gondolkodott, hogyan írjon a szülésének történetéről, hogy ne rémítsen meg senkit, de ne is köntörfalazzon. Az első gyermekét császárral hozta világra, a másodikat természetes úton, arról is őszintén ír, hogyan álltak ehhez az orvosok. Szó esik benne a gyermekágyas időszakról, a hasfájós napokról, és a fogzásról is.

Ahogy nőtt a gyerek, úgy záporoztak a további kérdések” – meséli Bernadett. Nagyon hamar kiderült, hogy nagy lenne az igény a folytatásra. A Segítség, anya lettem! a baba hat hónapos korától hároméves koráig kíséri végig a szülőket olyan témákon, mint a hozzátáplálás, mozgás- és beszédfejlődés vagy éppen a kistestvér érkezése. „Teljesen saját tapasztalatokról szól, milyenek a mindennapok két gyerekkel, én hogy csináltam, mit láttam magam körül. Itt már kicsit feszegettem a határokat, olyan kérdésekkel, hogyan legyünk következetesek, és milyen taktikákkal lehet elkerülni, hogy például a gyerek ne hisztizzen a boltban. Meg kell húzni a határokat, de egyáltalán mik ezek a határok? Hogyan érdemes csinálni, hogyan lehet leghamarabb kimászni a dackorszakból, hogyan lehet vécére szoktatni, vagy hogy megy a beszoktatás a bölcsibe?” – meséli Bernadett.

Segíteni szeretne a szülőtársainak

A készülő könyveket először Bernadett férje, Péter olvashatta el. Mivel tőle is kérdezgettek a leendő apukák a témáról, úgy gondolta, megírja az apukáknak szóló tanácsait. „Leírja benne, hogyan élte meg ő a kilenc hónapot, a hangulatingadozásaimat, és olyan kérdéseket feszeget inkább, mint hogy mekkora autót érdemes venni, vagy hogyan kell egyszerűen megbirkózni a gyereküléssel.” Felmerül a kérdés, hogy lesz-e folytatás, Bernadett pedig arról is mesélt, miért nem annyira egyértelmű erre a válasz.

A második részben érintőlegesen beszélek arról, hogyan éltük meg, mikor először jeleztek a bölcsődében, hogy nem biztos, hogy minden rendben van a gyermekünkkel. Leírom, milyen fejlesztésekre vittük, de nincs szó arról, hogy tulajdonképpen mi lett” – meséli Bernadett, akinek a kisfiánál enyhe autizmust diagnosztizáltak. Nagyon sok kérdés merült fel fejlesztésekkel, óvodaválasztással kapcsolatban, ezért gondolkodik egy harmadik részen, hogy segítsen azoknak a szülőknek, akik hasonló diagnózist kapnak. „Szeretnék segíteni sok szülőtársamnak, akik nem tudják, hova fordulhatnak, milyen fejlesztésekre érdemes járni” – mondja Bernadett. Azt is tudja, hogy ez olyan téma, amihez nagyon körültekintően kell nyúlni, és teljesen más hangvételt igényel. Hogy ez mikor valósul meg, azt egyelőre a szerző sem tudja megmondani.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es szeptemberi Mami-mellékletében jelent meg.

Még több Mami-olvasnivaló:

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez hasizmát most azonnal elfogadnánk

Jennifer Lopez hasizmát most azonnal elfogadnánk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói