Az endometriózisban szenvedő nők számára jó döntés lehet a korai lombik

2022.szeptember.30.

Kevés nő gondol a harmincas évei elején lombikprogramra a babavállaláskor. Ez az időszak a mai világban a természetes próbálkozások ideje, azok szánják el magukat a mesterséges megtermékenyítési eljárásra, akiknél ez a biztos esély arra, hogy gyerekük legyen. Például az endometriózisban szenvedő nők. Ők már a betegségük diagnosztizálásakor megkapják a tanácsot az orvosuktól: ha babát szeretnének, történjék ez meg minél előbb.

Lombik? Ha lehet, minél előbb | Pedro Linares/EyeEm
Lombik? Ha lehet, minél előbb | Pedro Linares/EyeEm
Fotó: Gettyimages.com

Fájdalmas a menstruációd? Ez természetes. Az anyukádnak is fájt, a barátnődnek is fáj. Majd elmúlik, szedj fájdalomcsillapítót! Sokáig ez volt az általános szemlélet a fiatal nők esetében, akik görnyedve szenvedték végig a pirosbetűs napokat és a környezetük hisztinek gondolta szenvedésüket. Pedig minden második nő, akinek fájdalmas a menstruációja, endometriózissal érintett, és a női meddőséggel küzdők felénél a háttérben ez a betegség áll.

Az elmúlt években többek között a Női Egészségért Alapítvány áldásos munkájának köszönhetően egyre többen ismerik az endometriózis elnevezést, és azt is tudják, mit jelent. Salamon Adrienn, az alapítvány megálmodója munkatársaival együtt azért küzd, hogy a nők minél előbb kezelést kapjanak, és a négy év diagnosztizálási idő jelentősen csökkenjen.

Rejtélyes betegség

Az endometriózis alkalmával a méhből a méhnyálkahártyához hasonló szövet kerül ki és bárhol a szervezetben ugyanúgy működik tovább, csakhogy ezzel gyulladást okozhat – foglalja össze az endometriózis lényegét Adrienn – Vérzik, összenövéseket okozhat, átterjedhet más szervekre, a vesére, a hólyagra, a tüdőre, de találtak már az agyban is belőle. Nem tudják, hogyan alakul ki, hogyan kerül oda, a világon rengeteg kutatás foglalkozik vele. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, de előfordulhat, hogy egyáltalán nincs tünet, vagy nem kifejezetten nőgyógyászati problémához kötött bajok jelennek meg, mint például a menzesz ideje alatt visszatérő hasmenés, puffadás, székrekedés, véres széklet, véres vizelet. Elvileg minden nőgyógyász tudja, mi az endometriózis, de nem minden nőgyógyász tudja diagnosztizálni, vagy veszi kellőképpen komolyan, bár ebben egyre nagyobb a pozitív változás. Azt ajánlom, hogy először a saját nőgyógyászunkat keressük fel, s ha úgy érezzük, nem veszi elég komolyan a tüneteinket, akkor kell továbbmenni. Lehet, hogy szuper szülész-nőgyógyász az illető, és csodálatosan le fogja vezetni majd tíz év múlva a szülésünket, de az endometriózisunkban nem fog segíteni.

Az egészséges nők minden hónapban körülbelül húsz huszonöt százalékos eséllyel esnek teherbe. Az endometriózis enyhe eseteiben ez körülbelül hét-tíz százalék. A súlyosabb elváltozásokkal, összenövésekkel, hegesedéssel járó endometriózisnál a várandósság spontán létrejötte, kezelés nélkül rendkívül nehéz.

A szívhang kényszerű meghallgatása az abortuszok számát nem csökkenti, csak a nők jogait csorbítja

Miért kell időben lépni, ha gyereket szeretnénk?

Endometriózis mellett is lehet egy nőnek gyereke, de minél korábban el kell kezdeni a kezelést – folytatja Adrienn. – Ha műtétre van szükség, a legoptimálisabb, ha ez a gyerekvállalás előtti hónapokban megtörténik, így nagyobb az esély, hogy természetes módon foganjon meg a baba. A műtét során az orvos oldja az összenövéseket, megnézi, hogy a petevezetékek átjárhatóak-e. Kitisztítja a kismedencét a gyulladt területektől és utána olyan, mintha újraindulna a rendszer. Ez a szép állapot általában három-öt hónapig tart, az orvos mondja meg, hogy mennyi időt enged a természetes úton történő teherbeesésnek. Azért csak ennyit, mert a menstruációval hónapról hónapra nő az esélye annak, hogy az endometriózis visszatér. Van, akinek nagyon gyorsan újul ki, van, akinek nem. Ha nem jön össze természetes úton a baba, a mesterséges megtermékenyítést ajánlják fel, hogy ne menjen az idő.

Aki a lombikot választotta

Haszon-Nagy Zsófia újságíró ma egy kétéves ikerpár boldog anyukája, az endometriózissal eltöltött többéves harca után, harminckét évesen vágott bele férjével a lombikprogramba. Szerencséjük volt, elsőre sikerült a beavatkozás, és így lekerült a vállukról a teher, hogy esetleg Zsófi betegsége miatt nem lehet saját gyerekük. „Bár már kamaszkorom óta fájdalmas menstruációim voltak, csak huszonhárom éves koromban jutottam el ahhoz az orvoshoz, aki a négyes stádiumú endometriózist diagnosztizálta nálam bélérintettséggel. Sokkoló volt megtudnom a hírt, addig nem is hallottam erről a betegségről, a rám zúduló információk lelkileg nagyon megviseltek. Főként az orvos intelmei, hogy minél előbb gyereket kellene vállalnom, mert az endometriózis meddőséget is okozhat” – emlékszik vissza az első diagnózisra Zsófia.

A fiatal lány akkor már évek óta együtt járt barátjával, mégsem volt abban az élethelyzetben, hogy anyává váljon. Sarokba szorítva érezte magát. Éppen csak elkezdett dolgozni, sem lakásuk, sem anyagi hátterük nem volt a gyerekvállaláshoz, ráadásul a párkapcsolat sem volt elég érett a családdá váláshoz. A betegsége történetében az új fejezet akkor kezdődött, amikor jelenlegi férjével megismerkedtek, és az esküvő után családot szerettek volna. Zsófi tudta, hogy ezen a ponton megint foglalkoznia kell a betegségével. Ekkor huszonnyolc éves volt.

Sajnos a nőgyógyászom már az első ultrahangos vizsgálat után látta, hogy nem egyszerű a helyzet, amit az ezt követő műtét is igazolt. Azt javasolta, hogy a három hónap regenerálódási idő után hat hónapig próbálkozzunk természetes úton, ha nem jön össze a baba, akkor lesz majd egy újabb műtétem. Én ezt a hat hónapot arra használtam fel, hogy több fronton támadjak az endometriózis ellen: ekkor már fél éve integrált szemléletű orvoshoz is jártam, illetve pszichoterápián vettem részt, de a várakozási idő alatt a férjem is kivizsgáltatta magát, hogy lássuk, az ő részéről milyen esélyünk van a természetes fogantatáshoz. Kiderült, hogy az én betegségem és az ő állapota együtt nehezítő tényező. Jóval előbb, minthogy letelt volna a hat hónap, felkerestünk egy lombikspecialistát, ő nem látta akadályát, hogy belevágjunk a lombikprogramba. Egyeztetett a nőgyógyászommal, aki csak egyetlenegy lombikot engedélyezett. Attól félt, hogy a kezelés alatt kapott hormoninjekciók rontanak az endometriózisomon.

A kétgyermekes anyuka most jól érzi magát, nincsenek tünetei, éppen ezért akár el is felejthetné a betegségét. De nem teszi, mert tudja, milyen alattomos ez a kór. Egyszer már megjárta, öt év alatt, amíg nem voltak fájdalmai és nem foglalkozott komolyan vele, ijesztően hatalmasodott el benne az endometriózis. Éppen ezért gluténmentesen táplálkozik, visszatért az integrált szemléletű orvosához, figyel a testére. Szeretné elkerülni a következő műtétet.

Magyarországon is jelen van a menstruációs szegénység

Lombikbaba után természetes úton jött a második gyerek

Urbán-Váradi Szandra digitális tartalomkészítő huszonhét éves volt, amikor több hónap sikertelen próbálkozás után felkereste a nőgyógyászát, hogy a férjével együtt gyereket szeretnének. Ekkor derült ki, hogy a legsúlyosabb stádiumú endometriózisa van. Szandra nem járt évekig orvoshoz a fájdalmas menstruációja miatt, a köldökében lévő elváltozás hívta fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben. A diagnózis után megműtötték, fél éven keresztül hormoninjekciókúrát kapott, ami a műtét kiegészítése volt, és már egy kicsit a lombikra való előkészület is. Merthogy Szanda megfogadta az orvosa tanácsát, és azonnal a lombikot választotta.

Amiatt javasolta az orvos a lombikot, hogy lehetőleg minél hamarabb teherbe essek. Tartott attól, hogy ha természetes úton próbálkozunk, megy az idő, megint menstruálni fogok és visszatér a betegség” – meséli Szandra. Csakhogy a lombikbeavatkozásra még hónapokat kellett várni, mert mindig történt valami, egy újabb ciszta, vagy az értékei nem voltak jók. Szandra számára ez a várakozás volt a legnehezebb. Míg a környezete folyamatosan arról érdeklődött, hogy mikor jön a baba, ő nem szerette volna nagydobra verni a lombikpróbálkozás hírét. Az érzelmi támogatást a férje adta neki, illetve néhány sorstárs, akikre egy online fórumon talált rá. Ők pontosan tudták, min megy keresztül a lány.

Szandráéknak szerencséjük volt, az első lombikkísérlet sikerült, kilenc hónapra rá megszületett kislányuk, majd két év múlva természetes úton megfogant a kisfiuk is. „Az első terhességem sajnos eléggé komplikált volt, sokszor rohantunk a kórházba kisebb vérzésekkel, terhességi cukorbetegségem lett, a terhesség vége felé pedig magas vérnyomással kerültem be a kórházba. Ez mind az endometriózistól függetlenül alakult ki nálam. Érdekes, hogy a kisfiamnál már ezek a tünetek nem jelentkeztek, ő egy problémamentes várandósság után jött a világra”.

A fájdalmas menstruáció nem normális jelenség; a rendszeres orvosi vizsgálat mellett minden esetben jelezd nőgyógyászodnak ezt a problémát!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin szeptemberi lapszámában jelent meg.

Szöveg: László Kriszta

Tudj meg többet a menstruációról:

Ez is érdekelhet

Kate Hudson topless ünnepli a nyár kezdetét

Kate Hudson topless ünnepli a nyár kezdetét

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)