Szükség van a lelki feltöltődésre - Kovács Dorottyával beszélgettünk

Nagy változáson, tanulási folyamaton ment keresztül Kovács Dóri influenszer, mióta nyolc hónapja megszületett kisfia. A májusi Mami mellékletben az anyaságról és a várandósságról beszélgettünk vele, az interjú folytatásában további kérdésekre is válaszol.

Az első perctől könnyen mentek az anyai feladatok?

Próbáltam felkészülni a dologra, nagyon sokat olvastam a témában. Az elején nagyon tartottam a szülés utáni depressziótól, sok ismerőssel megtörtént, és én is olyan alkat vagyok, aki talán hajlamos erre, pontosan ezért is mentem el a terhesség alatt a kapcsolatanalízisre, hogy alapvetően már erre is fel tudjak készülni. Szerencsére ez nem következett be nálam, és ennek nagyon örültem. A lelki kapcsolódás a nulladik pillanattól megvolt, inkább a fizikai része volt nehezebb. Miután megszületett Andris, konkrétan azt éreztem, mintha átment volna rajtam egy úthenger és gyakorlatilag totál leamortizálódtam. Az első pár hétben úgy mentem, mint egy robotember, nem tudtam felkelni az ágyból, nagyon sokat segített a családom, a férjem anyukája is, és persze Tomi is. Jó pár hónap kellett, mire fizikailag is felépültem. Utána sokkal könnyebb volt minden, és rájöttem senki nem várja el, hogy az anya a nulladik pillanattól kezdve olyat nyújtson, ami nem reális elvárás egy frissen szült nőtől.

Néha nem is mások, hanem mi várunk magunktól túl sokat...

Abszolút, nekem ez a tej kérdés is kicsit görcsös volt. Nagyon nehezen indult be, hívtam szoptatási tanácsadót is, aki nagyon sokat segített. Komoly küzdelmek voltak és sok önmarcangolás is, ami visszatekintve nem volt indokolt. Szerintem olyan nincs, hogy a nulladik pillanattól kezdve minden jól megy, és nincsenek könnyek, nehézségek. Aki azt mondja, nála minden rendben volt, az vagy valami szuper képességekkel rendelkező ember, vagy egyszerűen csak nem mond igazat.

Fotó: Bognár Bogi

Hogyan változtatta meg az anyaság az életedet?

Onnantól kezdve, hogy megszületik a baba, ő lesz mindennek a középpontja. Teljesen másodlagossá válik, hogy egy hete nem mostam hajat, vagy nem táplálkoztam az adott nap, a babát el kell látni, ha ő jól van és pihen, utána következhet az, mi van velem vagy a férjemmel. Ez egy teljesen új helyzet volt mindenkinek. Türelmesen ki kellett várni, hogy összeszokjunk. A szülés utáni első időszakra szokták mondani, hogy valójában az a terhesség trimesztere után a negyedik szakasz. Az első pár hónapban sokszor kötöttem magamra, hogy a lehető legközelebb kerüljünk egymáshoz, hasonlóan ahhoz, mint amikor a magzatburokban volt. Jópár kérdésben kértem segítséget, de nem vettem mindent készpénznek, próbáltam a megérzéseimre hagyatkozni.

Mennyire szólnak bele ebbe a kérdésbe a követőid?

Nagyon sokan bele akarnak szólni, olyanok is, akik nem is ismernek, a közösségi médiában mindenki jobban tudja, mi jó a gyereknek.

Hogyan tudod ezt kezelni?

Először is megpróbálok mindent megtenni, hogy ne érhessenek támadások, a kéretlen tanácsokat pedig nem veszem figyelembe. Egyszer kiraktunk egy képet, amikor Andris épp a hordozóban volt, rögtön elárasztottak a kommentek, hogy a mi hordozónk rossz, nem jól van benne a gyerek, rosszat teszek neki. Egyetlen kép után azonnal tudták, mi a legjobb nekünk. Időnként félelmetes tud lenni az anyukaközösség.

Mennyire jelent kihívást a baba mellett a tartalomkészítés?

Mióta anyuka vagyok, tudatosan visszavettem a tempóból, függetlenül attól, hogy mindkét nagyszülőtől nagyon sok segítséget kapunk. Nem akartam teljesen abbahagyni a tartalomkészítést, azt gondolom, ebben a mennyiségben menedzselhető. Ahhoz, hogy az ember ne veszítse el önmagát, kell, hogy arra is jusson idő, amit korábban szeretett, ha kell, a baba mellett kicsit dolgozzon is. Semmi nem változott, ugyanaz maradtam, aki korábban voltam, csak most már van egy csodaszép kisbabám.

Jut idő arra is, amikor tényleg csak magadra koncentrálsz?

Olyan nincs, hogy ne jusson eszembe, mi van a gyerekkel, de ettől függetlenül próbálunk Tomival rendszeresen beiktatni olyan programokat, amikor elmehetünk valahová kettesben. Emellett minden nap szakítok másfél órát, amikor tényleg csak magamra koncentrálhatok. Ahhoz, hogy mindent meg tudjak adni a kisfiamnak, szükségem van egy kis lelki feltöltődésre is.

Stylist: Csillag Szilvia

Smink: Bandrus Nóra

Haj: Hevesi Krisztián

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Óvakodj az érzelmi zsarolástól - augusztus 9.

Napi horoszkóp: Óvakodj az érzelmi zsarolástól - augusztus 9.

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell