A sport szülés előtt és után is fontos! - Maróti Petra edzővel beszélgettünk

2021.augusztus.15.

Maróti Petra edző és táplálkozási tanácsadó saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan kezdjünk hozzá a mozgáshoz, és leszámol jó néhány tévképzettel is, ami a témával kapcsolatban kering.

A sport szülés előtt és után is fontos! - Maróti Petra edzővel beszélgettünk
Fotó: Getty Images

Mennyiben több ez, mint egy sima edzésprogram?

Nem csak egy sima online edzés, ahol nincs semmilyen visszajelzés. Van egy zárt Facebook-csoportunk, ahol folyamatosan kommunikálunk. Mivel egyes gyakorlatokat le is kell videózni, meg tudom nézni, hogy ki hogyan végzi őket, vissza tudok jelezni, ha valami nem jó, ki tudom javítani.

Négy hetente indítasz kihívásokat is. Mi ez pontosan, és miért jó?

Igen, a kihívások az edzésprogramra épülnek, a résztvevők minden nap kapnak feladatokat, de nem csak az edzéssel vagy a regenerációval kapcsolatban, hanem próbálok jó gyakorlatokat bevinni az életmódjukba, a táplálkozásukba is, és azt is hangsúlyozni, hogy az énidő ebben az időszakban mennyire fontos. Nem nagy dolgokra kell gondolni, csak pici változtatásokra, amik viszont beépülnek, és így nagyon hasznosak tudnak lenni. Például az egyik legnagyobb probléma, hogy a frissen szült anyák a saját táplálkozásukra nagyon kevés figyelmet tudnak fordítani, hiszen rengeteg más dolguk van. Erre is van feladat a kihívásban, hogy hogyan kerüljön több zöldség a tányérokra. A kihívások mindig motiválják az embert. Sokkal könnyebb rávenni magukat az edzésre, ha látjuk, hogy a többiek is csinálják, ha közösségben vagyunk. A csoportban pedig a lányok folyamatosan tudnak beszélgetni is, támogatják egymást, látják, hogy ki hol tart, mit csinál. Nagyon jó kis közösség alakult ki, néha én már nem is kellek egy-egy kérdés megválaszolásához.

Hogyan tudod összeegyeztetni a gyereknevelést a munkáddal?

Nehéz, de igyekszem a munkát akkor intézni, amikor Boti alszik. Ez azért is van, mert amikor ébren van, akkor nagyon igényel engem, én pedig minden pillanatát szeretném kiélvezni az együtt töltött időnek. Volt időszak, amikor nagyon feszes határidőket szabtam magamnak, és amikor ezeket nem sikerült tartanom, stresszeltem, ami kihatott arra is, ahogy Botival viselkedtem. Mostanra úgy vagyok ezzel, hogy ha sikerül, akkor sikerül, ha nem, nem, de már lazábban kezelem ezeket a helyzeteket, és kevesebbet is vállalok be. Meg kellett tanulnom, hogy picit vissza kell venni a tempóból gyerek mellett.

Az aktív várandósság előnyei az anyukáknak - Maróti Petra terhestorna oktató szakértő blogja

Mi volt az, amire nem számítottál, hogy ennyire nehéz lesz?

Azt nem gondoltam, hogy ennyire fog hiányozni, hogy egyedül legyek egy kicsit. Erről sem szokás amúgy beszélni, pedig kellene. A fiam, ha épp nincs velem, akkor is ott van a fejemben, ezért az, hogy csak én legyek, csak magammal foglalkozzak egy kicsit, olyasmit csináljak, amit én szeretek, egy olyan luxus, ami nagyon hiányzik. És ezt úgy mondom, hogy imádom az anyaság minden egyes pillanatát.

Olvass még többet Petráról a szeptemberi Mami mellékletben!

Szerző: Diószegi-Horváth Nóra

Ez is érdekelhet

Pattanás vagy furunkulus? Nagyon nem mindegy! Te tudod, mi a különbség?

Pattanás vagy furunkulus? Nagyon nem mindegy! Te tudod, mi a különbség?

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós