5 dolog, amit mindenképpen tudnod kell a terhességi tesztekről

2021.augusztus.15.

Sajnos nagyon keveset tudunk a terhességi tesztekről, csak akkor találkozunk velük, amikor már nagyon sürgető a dolog, van, amit a használati utasításból sem derül ki világosan, összeszedtük, mi a legfontosabb, amit tudnod kell a terhességi tesztekről:

 Terhességi teszt
Terhességi teszt
Fotó: Getty Images

Azt bizonyára tudod, hogy a terhességi tesztek a HCG hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. A HCG termelés az embrió méhbe ágyazódását követően azonnal megindul, és mennyisége körülbelül kétnaponta duplázódik. Ugyanakkor közvetlenül a beágyazódás után csak a vérben lehet kimutatni, hiszen mennyisége ilyenkor még nagyon alacsony (ráadásul abban sem lehetünk biztosak, pontosan mikor is volt a beágyazódás), idő kell ahhoz, hogy a vizeletben is megjelenjen a HCG. Ehhez még hozzájön az is, hogy a vizelet töménysége egyénenként, napszakonként és vízfogyasztási szokásonként is változhat, ezért ha valakinek például híg, akkor kevesebb eséllyel lehet pozitív a tesztje. Ha tehát lehetsz terhes, akkor mindenképpen várd meg a kimaradó menses napját, és csak akkor tesztelj, lehetőleg reggel, az első vizeletből. Ha negatív a teszted, akkor két nap múlva tesztelj újra.

Sok legenda kering a neten arról, hogy mely tesztek adnak "álpozitív" eredményt. Ez viszont szinte teljesen lehetetlen, a HCG ugyanis a terhességen kívül csak ritkán, bizonyos rákfajták esetében mutatható ki a szervezetben. A helytelenül álpozitívnak nevezett tesztek hátterében szinte mindig a korán elhalt, kémiai terhesség vagy az egyes tesztek szellemcsíkja áll. Ez utóbbi egy rettentően halvány csík az eredmény ablakban, amely általában száradás után – tehát a teszt érvényességi idején túl – jelenik meg. (Ezért dobd ki a tesztet azonnal, ha lejárt az idő, és ne kukázd ki újra egy óra múlva) Az egyik nap még egyértelműen pozitív, másnap pedig negatív teszt viszont sajnos jelentheti azt, hogy elhalt a terhesség. Ezért is érdemes megvárni a kimaradt menses napját, vagy esetleg még ráhúzni egy-két napot, és csak aztán tesztelni.

Terhességi teszt
Terhességi teszt
Fotó: Shutterstock

Nincs annál rémesebb érzés, mint amikor már nagyon vágyunk a babára, van egy pozitív tesztünk, másnap viszont halványabb a csík. A jóindulatú és tájékozatlan fórumozók itt is egyből az elhalt terhességet emlegetik. Pedig ez nincs így! Megint csak az 1-es pontot érdemes megnézni: biztos HCG szintet a terhesség nagyon korai szakaszában leginkább csak a vérből érdemes nézni. Ha ott csökken vagy csak nagyon lassan nő az eredmény, akkor nem sok jóra számíthatsz. De csupán azért, mert egyik nap halványabb lett a vizeletteszt, mint előző nap, még nem kell elsiratni a babát. Lehet, hogy hígabb volt a vizeleted, másképp teszteltél, más tesztet használtál stb. Higgadtságodat megőrizve érdemes a következő napokban is, mindig ugyanabban az időpontban (lehetőleg a reggeli első vizeletből), ugyanazzal a teszttel tesztelni. Ha ez túl idegölő számodra, menj el az orvoshoz, és kérj vértesztet – ehhez egyébként még orvos sem kell, magánúton, laborban, egy-két ezer forintért megnézetheted a véred HCG-szintjét.

Vannak párszáz és több ezer forintos tesztek is. A minőségre és az érzékenységre viszont nem garancia az ár. Nyilván kényelmesebb a picit drágább kazettás változatot használni, mint az olcsóbb tesztcsíkosat, és a nagyon érzékeny tesztek általában kicsit drágábbak, de itt még mindig olyan különbségekről van szó, hogy 300 vagy 700 forintot adsz-e ki rá. Szerintünk nem érdemes két-háromezer forintért venni tesztet, ha 1000 forint alatt is éppolyan jókat találsz. Arra figyelj csak, hogy mikortól használható az adott teszt. Vannak olyanok, amelyek már a kimaradt menses előtt néhány nappal – bár ezeket nem ajánljuk a fent említett okok miatt -, a legtöbb pedig a kimaradt menses napján. A közel 100%-os eredményt egyébként általában csak ezek garantálják.

Jelen cikk szerzőjének a teszt, amelyet a fórumozók nagy része lehúz, a kedvence, a teszt pedig, amit mindenki őrülten dicsér, és állítólag a legbiztosabban mutatja ki a terhességet, 5 hetesen kezdett egyáltalán halványan jelezni valamit. Szóval, mindenki más - mondhatjuk, mindenki másmilyet pisil - ezért sosem lehetsz biztos abban, hogy neked melyik terhességi teszt lesz a befutó. Nyilván egy héttel a kimaradt menses után már egy számodra kevésbé jó is mutatja, ha van valami, de ha attól ver ki a víz, hogy nem elég erős a csík, akkor vegyél két-három olcsóbb tesztet, és hidd el, az egyiken úgy fog virítani a pozitív, hogy nem lesznek kétségeid. A többi bébinél pedig már tudni fogod, melyik az az egy, ami neked bevált.

Ez is érdekelhet

Ezt EDD, hogy jobban aludj este!

Ezt EDD, hogy jobban aludj este!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Szépséghírek

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció