Ha nem vagy tudatos, sosem lesz elég erős az önbecsülésed - de akkor mégis hogyan fejleszthető?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az előző Karrier Kedd cikkben arról írtam, mi is pontosan az önbecsülés, illetve mi az önbecsülés hat alappillére. Most pedig részletesebben is megismerheted az első alappillért és egy konkrét gyakorlatot is, amivel bizonyítottan növelheted a tudatosságod.

Te mennyire vagy tudatos a mindennapokban?
Te mennyire vagy tudatos a mindennapokban?
Fotó: Getty images/Glamour

Nathaniel Branden Az önbecsülés hat alappillére című könyvében az első alappillérként a tudatosan élt életet fogalmazta meg. Ha tudatosan éled az életed, képes vagy arra, hogy megéld a jelen pillanatát, a jelen tevékenységét anélkül, hogy a jövőn aggódnál vagy a múlt miatt emésztenéd magad, tudatában vagy az érzéseidnek és a gondolataidnak és aktívan szerepet vállalsz abban, ahogyan a cselekedeteid formálják a valóságodat.

Miért is annyira fontos a tudatosság az önbecsülés és az önbizalom vonatkozásában?

Ha magas a tudatosságod, akkor…

 • jobban meg tudod élni a jelen pillanatát, és élvezni tudod a folyamatokat. Ezt a pszichológiában mindfulness-nek, vagyis tudatos jelenlétnek nevezzük.
 • hitelesebb életet tudsz élni: Ha tudatos vagy, akkor hű vagy értékrendszeredhez és ennek megfelelő döntéseket hozol.
 • több időt töltesz az önreflexióval annak érdekében, hogy betekintést nyerhess a saját belső működésedbe és folyamataidba, abba, miért cselekszel és gondolkodsz úgy, ahogy.
 • nagyobb felelősséget vállalsz a tetteidért, a gondolataidért és a a döntéseidért. A felelősségvállalás olyan meghatározó, hogy Nathaniel Branden ezt egy különálló alappillérként is kiemelte. 
 • nyitottabb vagy az új tapasztalatokra, gondolatokra - kíváncsi érdeklődéssel fogadod  például a különböző kultúrák gondolkodásmódját és világnézetét is.
 • figyelmesebb vagy, ha a környezetedről van szó, illetve türelmesebb, figyelembe veszed a kollégáid, lakótársaid, családtagjaid igényeit, és tiszteletben tartod a másik fél munkaterét és életterét is. Környezettudatosabb vagy, gondját viseled a közvetlen környezetednek.
 • az érzelmi intelligenciád is fejlődik, hiszen odafigyelsz a saját belső, érzelmi működésedre, és ezáltal másokét is jobban meg tudod érteni.
 • fejlődik a gondolkodásmódod, amit Nathaniel Branden az “intellektuális függetlenségként” jellemez. Gyakrabban megkérdőjelezed a különböző jelenségeket, és ahelyett, hogy elfogadnád a válaszokat egy adott kérdésre, megtalálod a saját válaszaidat.
 • céltudatosabb vagy, hiszen tudod, mit akarsz, mi a szándékod, mi a missziód, és ezeket tisztán meg is határozod.
 • Elköteleződtél a tanulás és a folyamatosan fejlődés mellett.

Az önbecsülésnek 6 alappillére van - a tiéd mennyire áll erős lábakon?

Az önbecsülésnek 6 alappillére van - a tiéd mennyire áll erős lábakon?

Nézzünk egy konkrét példát a tudatosság megértéséhez

Magas szintű tudatosság a munkahelyen: Lénát felvették az új munkahelyére, ahol izgatottan állt neki az új feladatok elsajátításának. Mindent megtesz annak érdekében, hogy hatékonyan végezze a munkáját és jól teljesítsen. Mindezek mellett arra is időt fordít, hogy tágabb kontextusban is megértse a munkáját, így nem fog egy adott munkakörben megragadni, és képes lesz arra, hogy fokozatosan előre léphessen. Elsődleges motivációja a folyamatos fejlődés és tanulás - az, hogy új készségeket sajátíthasson el, ezzel növelve a magabiztosságát, az eredményességét és a kompetenciáját is.

Alacsonyabb szintű tudatosság a munkahelyen: Amikor Ritát felvették az új munkahelyére ugyanahhoz a céghez, ahová Lénát is, az volt a szándéka, hogy memorizáljon minden rutinfeladatot, ami a munkája elvégzéséhez szükséges. Ezen kívül arra törekedett, nehogy bármilyen negatív figyelmet magára vonjon, a biztonság volt a fő motivációja. A kihívások nem érdekelték, hiszen azok extra erőfeszítéseket, kockázat-vállalást és további gondolkodást kívántak meg tőle. A tudatosság minimálisan elvárt szintjén működött a munkahelyén, ami annyit kívánt meg tőle, hogy elvégezze a kötelező feladatait. A figyelme ritkán hagyta el a munkaterületét, talán csak akkor, ha a kollégáival beszélgetett vagy elkalandoztak a gondolatai és álmodozott.

Nem érzett kíváncsiságot vagy érdeklődést a munka szélesebb körű megismerésével kapcsolatosan. Miért is érzett volna? Időnként rápillantott a számítógépén az órára, hogy mindig időben észrevegye, ha délután 5-öt mutat az óra és ideje hazamenni. Amikor Lénát valóban előléptették és megkapta a bónuszt is, Rita pedig nem, forrongott a dühtől, az irigységtől és nagyon megsértődött.

Te jössz!

Rád mennyire jellemző a tudatosság egy 1-től 10-ig tartó skálán, ahol az 10-es azt jelenti, hogy teljes mértékben tudatosan éled az életedet, valamennyi életterületed figyelembe véve, az 1-es pedig ennek a teljes ellentéte? Szerencsére sok mindent tehetsz annak érdekében, hogy növeld a tudatosságodat.

Aktív vagy reaktív? Nem mindegy!

A tudatosan élt élet azzal kezdődik, hogy felismered, a cselekedeteid és a döntéseid formálják az életedet és a lehetőségeidet is. Te is rendelkezel azzal az erővel, hogy tudatosan hozz döntéseket, és ezzel irányítsd életed alakulását, ahelyett, hogy passzív elszenvedője lennél a külső környezeti hatásoknak.

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Lépj ki a reaktivitásból! Gondold végig, hogyan befolyásolják az életedet a döntéseid. Előfordult már veled a múltban, hogy határozott döntést hoztál, majd ennek megfelelően cselekedtél? Mi volt ez? Mi történt ennek hatására? Ha proaktív vagy, akkor “előre dolgozol” - ez természetesen jelentheti azt is, hogy a munkádban előre dolgozol és kezdeményezel, de nem csak a munkahelyi feladatokban válhatsz proaktívvá.

Szólalj fel az értekezleten, ha van egy jó ötleted. Kezdeményezd az előléptetésedet vagy jelezd cégen belül, hogy szeretnél a jövőben vezetővé, menedzserré válni, és szeretnéd tudni, mi szükséges ehhez. A proaktivitás azt jelenti tehát, hogy kezdeményezel, előre dolgozol és kialakítasz egyedül, vagy egy mentor/szakmai vezető segítségével egy olyan karrier utat, ami pontosan abba az irányba visz, ahová el szeretnél jutni.

A pozitív érzelmeknek ereje van, és ezt a tudomány is alátámasztja

A pozitív érzelmeknek ereje van, és ezt a tudomány is alátámasztja

Konkrét célok nélkül nem fog menni

Ahogy a fenti példában is láthatod, Léna abban különbözött Ritától, hogy a munkába lépés első napjától kezdve tisztában volt azzal, mit is szeretne valójában. Ahhoz, hogy növeld a tudatosságodat, neked is konkrét célokat kell megfogalmaznod. Írd le, melyek életed fő területei, és határozd meg, mit szeretnél elérni a karrieredben, a magánéletedben, az egészséged tekintetében, az emberi kapcsolataidban vagy a szabadidődben. Gondolkodj el azon is, tudsz-e néhány fő mérföldkövet, vagyis olyan pontot vagy alcélt meghatározni, ami alapján tudod, hogy előreléptél és közelebb kerültél a fő célkitűzésedhez.

Gyakorold az önreflexiót!

Figyeld meg, mi és ki lelkesít, mi és ki tölt fel energiával. Figyeld meg, hogy a fejedben lévő hang valóban a te hangod és hozzád tartozik-e, vagy valaki más hangját hallod, talán a szüleidét. Figyeld meg a testi érzeteket, észleld a stressz előjeleit. Figyeld meg az érzéseidet, amikor találkozol valakivel. Figyeld meg a viselkedésmintáidat, és ismerd fel az idegen programokat a saját igaz hangodtól, hogy önálló emberként élhesd az életedet.

Jöhet egy zseniális módszer?

Ennek a tudatosságot növelő, mondat-kiegészítő gyakorlatnak az a lényege, hogy leírunk egy befejezetlen mondatot, és több, különböző módon kiegészítjük azt. Az egyetlen követelmény, hogy minden mondatvég illeszkedjen a tőhöz. Írj le legalább három mondatvéget, vagyis három fő gondolatot minden egyes mondattőhöz. Ne gondolkodj sokat a feladaton, a legjobb megoldás az, ha azonnal leírod, ami eszedbe jut. Ha elakadsz, akkor is írj valamit, ne foglalkozz vele túl sokat, mennyire fontos vagy észszerű a kiegészítés. A legjobb, ha reggel végzed el a gyakorlatot, mielőtt még elindul a napod.

„Neked is csak megszületni volt nehéz!” - Tényleg működik a Lucky girl syndrome?

„Neked is csak megszületni volt nehéz!” - Tényleg működik a Lucky girl syndrome?

A mondattövek a következők:

 1. A tudatosan élt élet számomra azt jelenti…
 2. Ha ma csak 5%-kal több tudatosságot viszek az életembe….
 3. Ha ma több figyelmet szentelek annak, hogyan bánok az emberekkel…
 4. Ha ma 5%-kal több tudatosságot viszek a legfontosabb kapcsolataimba…
 5. Ha ma csak 5%-kal több tudatosságot viszek a ….(írj ide egy konkrét problémát, ami jelenleg foglalkoztat)

Ha kész vagy, nézd át a listát, és válassz ki valamit, amit be tudsz építeni akár már ma vagy az adott héten az életedbe. Lehetőség szerint ismételd meg ezt a gyakorlatot minden reggel, legalább 30 napon keresztül.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget: a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás

glamour plusz ikon A fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget: a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)