A pozitív érzelmeknek ereje van, és ezt a tudomány is alátámasztja

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A pszichológia tudománya már évtizedek óta elismeri, mekkora szerepe van a pozitív érzelmeknek az általános jól-lét és boldogság szempontjából. Azonban a pozitív pszichológiai kutatások azt is megerősítették, hogy a pozitív érzelmek a sikerhez is elengedhetetlen mértékben járulnak hozzá, legyen szó munkahelyi sikerekről, az erőforrásaink kibontakoztatásáról vagy a személyes és üzleti fejlődésről.

A pozitív érzelmek hatására egészségesebb, kreatívabb és boldogabb lehetsz - érdemes tehát fejleszteni magadban
A pozitív érzelmek hatására egészségesebb, kreatívabb és boldogabb lehetsz - érdemes tehát fejleszteni magadban
Fotó: Getty images/Glamour

Ha több pozitív érzelmet teremtesz meg a mindennapokban, belekerülhetsz a siker felfelé irányuló spiráljába. Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen hatása van annak, ha a pozitív érzelmeket erősíted az életedben, és hozok néhány tippet arra is, hogyan tudsz még több pozitív érzelmet átélni az életed valamennyi területén.

Gondoltad volna, hogy a megnövekedett pozitív érzelmek hatására…

 • jobban fogod érezni magad, javul az általános jól-léted, nő az élettel való elégedettséged,
 • reziliensebbé válsz, vagyis könnyebben megbirkózol az eléd kerülő akadályokkal,
 • kreatívabbá válsz, fejlesztheted a gondolkodásod - a pozitív érzelmek hatására fejlődik a kogníció, vagyis a gondolkodási képességeid és kreatív megoldásokat találhatsz valamennyi helyzetben. A pozitív érzelmek egyfajta védőrétegként szolgálnak a mentális egészséged számára is.
 • javul a fizikai jól-léted is, a kutatások ugyanis bizonyítják, hogy a pozitív érzelmek hatására az immunrendszer megerősödik, csökkennek a gyulladások és a pozitív érzelmek csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is. Számos tanulmány megerősítette azt is, hogy azok a személyek, akik több pozitív érzelmet tapasztalnak meg, tovább élnek és javul az életminőségük is.
 • megerősödnek az emberi kapcsolataid, hiszen az érzelmek nélkülözhetetlen szerepet játszanak mind a munkahelyi, mind pedig a magánéleti kapcsolataidban. A pozitív érzelmeknek köszönhetően nő az empátiád, a megértésed és mélyebben kapcsolódhatsz másokkal.
 • javul a munkahelyi teljesítményed: a pozitív érzelmek magasabb szintű eredményességhez, elégedettséghez, jobb csapatmunkához és hatékonyabb együttműködésekhez vezetnek.
 • nő a befolyásod és a hatásod, hiszen  a pozitív érzelmek, ahogyan a nevetés is, fertőző. Amikor megtapasztalod és kifejezed a pozitív érzéseidet, azzal másokat is felvidíthatsz és inspirálhatsz.
 • motiváltabb, lelkesebb vagy, szívesebben tűzöl ki és valósítasz meg célokat.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy több pozitív érzelmet tapasztalj meg?

A pozitív pszichológia egyik fő célkitűzése a pszichológiai jól-lét megerősítése, és ezért egyik fő kutatási területe a pozitív érzelmekre irányul. Az olyan pozitív érzelmek, mint az öröm, a hála, a remény és a lelkesedés, nem csak a közérzetünket javítják, de tágítják a cselekvési és gondolkodási lehetőségeinket azáltal, hogy nyitottabbá, kreatívabbá és lelemenyesebbé tesznek bennünket, ha probléma-megoldásól van szó. Mit javasol a pozitív pszichológia, ha te is szeretnél ezen a területen fejlődni?

 1. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a hála szerepét. Sokan a hálát tartják az egyik legerőteljesebb érzelemnek, ugyanis a hála gyakorlása meg tudja változtatni a szemléletmódodat. Szerezz egy szép noteszt vagy pedig egyszerűen vedd elő a telefonod jegyzet funkcióját, és kezdj el hálalistát vezetni naponta. Írj le minden egyes nap legalább három olyan dolgot, történést, amiért hálát adhatsz. Ha arra gondolsz, hogy nincs erre időd, akkor ütemezd be ezt a gyakorlatot például az üresjárataidba - amikor ingázol a munkahelyedre, utazol valahová, vagy az ebédszünetben szánj pár percet arra, hogy leírd, miért vagy hálás. Ez a napi pár perces gyakorlatot - ha legalább egy hónapig, de javasoltan három hónapig, rendszeresen elvégzed, minőségi javulást vehetsz észre az életedben.
 2. Egy másik igazán erőteljes gyakorlat a pozitív érzelmek megerősítésére az, ha gyakorlod a kedvességet és a segítőkészséget. Dale Carnegie - a huszadik század egyik legismertebb - és talán a világ egyik első hivatalos személyiségfejlesztője - a Sikerkalauz 2. című könyvében azt írja, hogy a rossz kedv és a depresszióra való hajlam egyik legjobb orvossága az, ha elfordulsz a saját gondjaidtól, és elkezdesz segíteni másoknak, ahogyan tudsz. Bár Carnegie nem volt pszichológus, a kutatások azóta megerősítették az elképzelését, ugyanis a kedvesség és a segítőkészség gyakorlása, mindegy, miről van szó és milyen kicsi vagy nagy cselekedetről, jelentős mértékben növelik a pozitív érzelmeket és a jól-létet. Számos módon járulhatsz hozzá a nagyobb jóhoz: például segíthetsz egy kollégádnak egy projektben vagy felajánlod egy idegennek, mondjuk felsegíted a bőröndjét a vonaton vagy a lépcsőn, vigyázhatsz a szomszédod kisállataira, amíg ő elutazik, de önkénteskedhetsz is egy olyan ügy érdekében, ami fontos a számodra. Ezek a cselekedetek nem csak a másik fél számára előnyösek, de te is jobban fogod magad érezni, hiszen növeled a kiteljesedettség érzését. Te mit tudsz ma megtenni, amivel hozzájárulhatsz a nagyobb jóhoz?
 3. Találj magadnak hobbikat! Ne vedd túl komolyan életed minden területét! Keress olyan elfoglaltságokat, amelyeket a tevékenységért magáért végzel, és nem azért, mert el akarsz érni valamit. Egyszerűen csak élvezed a folyamatot, hogy elmerülsz a tevékenységben és jól érzed magad. Neked vannak hobbijaid, amik kikapcsolnak? Kísérletezz, próbálj ki új dolgokat, és találd meg, mi az, ami feltölt és kikapcsol: csatlakozhatsz egy klubhoz, például egy társasjáték klubhoz, vagy elkezdesz futni vagy biciklizni a barátaiddal, olvashatsz könyveket, tanulhatsz nyelveket, eljárhatsz múzeumokba. Találd meg, mi az, ami teljesen kikapcsol, kizökkent a mindennapi kerékvágásból, és feltölt energiával, életerővel.
 4. Keresd a flow-t! A flow, vagyis az áramlat-élmény a pozitív pszichológia egyik kulcsfogalmává vált. A flow arra az állapotra utal, amikor teljesen elmerülsz egy tevékenységben, és az idő és a tér érzékelésed is megszűnik létezni. Ha azon kapod magad, hogy azt mondod ,“ó, hogy elrepült az idő” például azután, hogy órákig beszélgettél valakivel, játszottál egy hangszeren, elmentél sétálni, sportoltál, alkottál, dolgoztál egy izgalmas projekten, akkor nagy valószínűséggel a flow élményben volt részed.
 5. A fenti gyakorlatok mellett köztudott, hogy a környezeted is jelentős hatással van a hangulatodra. Teremts egy olyan környezetet, ami pozitív, harmonikus, támogató, így jobban érzed magad benne. Dekoráld ki az irodádat, szabd a saját ízlésedre, amennyire lehet, vedd körbe magad pozitív, inspiráló tárgyakkal, ingerekkel. Hallgass olyan zenét, ami javítja a hangulatod, olvass inspiráló könyveket, nézz motiváló sorozatokat. Ezek a külső megerősítések befolyásolják a hangulatodat, és javítják az érzelmi jól-létedet.

A pozitív érzelmek megerősítése és megteremtése fokozatosan történik, nem egyik napról a másikra, és ugyanolyan rendszeres erőfeszítést és tudatosságot igényel, mintha egy új készséget sajátítanál el. Légy türelmes ezért magaddal, és kezdd el beépíteni az életedbe a fenti tippeket. Ha kitartó vagy és rendszeresen gyakorolsz, idővel észre fogod venni a pozitív változásokat az életedben.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Most érkezett! Ezek a legjobb ajánlatok a Notino kínálatában a kánikula idejére

Most érkezett! Ezek a legjobb ajánlatok a Notino kínálatában a kánikula idejére

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)