„Akkor kell ugrani, amikor a legjobban félsz?” - 9 kockázat, amit érdemes bevállalnod az életedben a szakember szerint, mert csak nyerhetsz vele

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az élet egy bizonytalansággal, kihívásokkal és lehetőségekkel teli utazás, amelyben olyan döntésekkel kell szembenéznünk, amelyek valamilyen szintű kockázattal járnak. Legyen szó akár egy új karrierút követéséről, egy vállalkozás indításáról vagy akár arról, hogy kifejezzük érzéseinket valakinek, a kockázatvállalás a növekedés és a személyes fejlődés elkerülhetetlen része.

Az Emily Párizsban Emily-je elég sok kockázatot vállal a sorozat évadaiban, és ez a szakértő szerint teljesen rendben van
Az Emily Párizsban Emily-je elég sok kockázatot vállal a sorozat évadaiban, és ez a szakértő szerint teljesen rendben van
Fotó: Profimedia

Bár a kockázat szó gyakran negatív konnotációkat hordoz, nem minden kockázat káros. Sőt, vannak olyan kockázatok, amelyeket érdemes vállalni, mivel ezek a személyes kiteljesedéshez, növekedéshez és sikerhez vezethetnek. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány ilyen kockázatot, és azt is, hogy miért érdemes vállalni azokat.

1. Egyedül utazni nem félelmetes!

Egyedül utazni talán ijesztő lehet, különösen azok számára, akik hozzászoktak a társak melletti biztonságához. Mégis, ha egyedül merészkedsz ismeretlen területekre, az páratlan személyes fejlődéshez és mélyebb önismerethez vezethet. Ha egyedül utazol, magadra kell hagyatkoznod, új környezetben kell eligazodnod és különböző hátterű vagy kultúrájú emberekkel kell kapcsolatba lépned, ami fejleszti a rugalmasságodat, a nyitottságodat, az empátiás készségedet és az önbizalmadat is.

Ha kilépsz a komfortzónádból és elmerülsz a különböző kultúrák és helyszínek megismerésében, szélesítheted a látókörödet, megkérdőjelezheted a hiedelmeidet, valamint életre szóló emlékeket és élményeket szerezhetsz. Bár az utazás pénzügyi költségekkel és logisztikai kihívásokkal járhat, a szerzett tapasztalatok gyakran felbecsülhetetlenek. Ha nem érzed még elég bátornak magad ahhoz, hogy egyedül utazz külföldre, tágíthatod a komfortzónádat azzal is, ha a saját országodban fedezel fel egy másik várost vagy települést.

2. Az önmagadba való befektetés felbecsülhetetlen

Legyen szó továbbképzésről, személyiség-fejlesztő workshopokon való részvételről vagy terápiáról, az önmagadba való befektetés magasabb szintű önismerethez, készség-fejlesztéshez és önbizalom-növekedéshez vezethet. Bár az önmagadba való befektetés időt, erőfeszítést és egyéb erőforrásokat is igényelhet, a hosszú távú előnyök a személyes növekedés és kiteljesedés szempontjából felbecsülhetetlenek.

Ha 9-ből 7 igaz rád, rendkívül karizmatikus a személyiséged

Ha 9-ből 7 igaz rád, rendkívül karizmatikus a személyiséged

Elkötelezettséget igényelhet az ezekben a programokban és folyamatokban részt venned, hiszen gyakran ki kell lépned a komfortzónádból a valódi fejlődéshez. A megtérülés azonban óriási lehet, ami a kompetenciáid és a karrier-építési lehetőségeid javulásához vezethetnek.

3. A sebezhetőséged kifejezése aranyat ér

A sebezhetőséged felvállalása és az érzelmeid őszinte kifejezése félelmetes lehet, ugyanakkor elengedhetetlen a kapcsolatok elmélyítéséhez. Legyen szó az érzéseid kifejezéséről egy szeretted irányában, a hibáid beismeréséről a munkahelyeden vagy arról, hogy szükség esetén támogatást és segítséget kérsz, a sebezhetőség vállalása nagyobb intimitáshoz, megértéshez és személyes fejlődéshez vezethet.

Bár fennáll az elutasítás vagy a megbántás kockázata, a hiteles kapcsolatok jutalma messze felülmúlja a lehetséges hátrányokat. A sebezhetőséget gyakran gyengeségnek tekintik, pedig ez a valódi, mély emberi kapcsolatok alapja. Brené Brown Amerika professzor és sikerszerző kutatásai is megerősítik, hogy a sebezhetőség elfogadása erősíti a kapcsolatokat, bizalmat épít, és elősegíti a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet.

4. A váltás nem rossz, sőt!

A karrier szempontjából a komfortzónában maradni néha kockázatosabb, mint a karrierrel kapcsolatos tervezett kockázatok vállalása. Az egyik legjelentősebb kockázat, amelyet sokan és gyakran fontolgatnak, a pályamódosítás. Akár egy konkrét szenvedélyt követsz, akár nagyobb beteljesülést keresel, a stabil munkahely elhagyása az ismeretlenért ijesztő lehet.

Ha azonban egy olyan pozícióban vagy munkahelyen maradsz, amely már nem nyújt elégedettséget, az stagnáláshoz és megbánáshoz, akár kiégéshez is vezethet. A szervezet-pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy azok, akik kalkulált karrier-kockázatot vállalnak, hosszú távon gyakran nagyobb munkahelyi elégedettséget, személyes fejlődést és akár magasabb jövedelmi lehetőségeket tapasztalnak.

5. A vállalkozáshoz bátorság kell

A vállalkozói tevékenység természeténél fogva kockázatos, az idő és az erőforrások befektetésétől kezdve a piac bizonytalanságai között való eligazodásig. A kihívások ellenére egy vállalkozás indítása rendkívül kifizetődő lehet, mivel lehetőséget kínál a kreativitásra, az önállóságra és a pénzügyi sikerre is.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Pszichológiai szempontból a semmiből való építkezés és az akadályok leküzdésének tapasztalata növelheti az önbizalmadat, az én-hatékonyságodat, a rugalmasságodat és számos más képességet is kialakíthatsz, melyek értékesek mind a személyes, mind a szakmai életben.

6. A nyilvános beszéd vállalása csak előre visz

A nyilvános beszédtől való félelem rendkívül gyakori, sőt, egyes felmérések szerint gyakran előbbre való, mint a haláltól való félelem. A színpadra lépés és az ötleteink megosztása azonban transzformatív élmény lehet. A nyilvános szereplési lehetőségek nemcsak a kommunikációs készségeidet fejlesztik, hanem az önbizalmadat is növelik. A nyilvános beszédtől való félelem leküzdése ajtókat nyithat vezetői szerepek, kapcsolat-építési lehetőségek és a szakmai előrelépés irányában is.

7. A meggyőződéseidért való kiállás az önazonosságod alapja

Kockázatos lehet kiállni azért, amiben hiszünk, különösen akkor, ha ez ellentétes a status quó-val vagy megkérdőjelezi a társadalmi normákat. Legyen szó az igazságtalanság elleni fellépésről vagy az elveid és értékrendszered védelméről, a meggyőződéseidért való kiállás pozitív változáshoz és személyes integritáshoz is vezethet. Bár előfordulhat, hogy kritika ér, a bátorság, hogy hű maradj a meggyőződésedhez, olyan kockázat, amelyet sokszor érdemes vállalni.

3 jel, hogy érzelmileg biztonságos kapcsolatban vagy

3 jel, hogy érzelmileg biztonságos kapcsolatban vagy

8. Fejezd ki a kreativitásod!

A kreatív önkifejezés, legyen szó művészetekről, írásról, zenéről vagy más kreatív tevékenységekről, kockázattal jár. A kritikától vagy a kudarctól való félelem visszatarthat attól, hogy megoszd a gondolataidat vagy az alkotásaikat a világgal. A kreativitás felvállalása azonban elősegíti az önkifejezést, az innovációt és az érzelmi jól-létet. Ha valaki vállalja a kockázatot, hogy megosztja a kreativitását, az olyan emberekkel teremthet kapcsolatot, akik rezonálnak a munkájára, és értékes visszajelzést adnak a fejlődéshez.

9. A szenvedélyed követése

Az egyik legnagyobb kockázat az életben, ha követed a szenvedélyedet, különösen akkor, ha az eltér a hagyományosan vagy a társadalmilag elfogadott úttól. Legyen szó művészetről, tudományról, vállalkozásról vagy bármilyen más tevékenységről, a szenvedélyed követése gyakran megköveteli, hogy az ismeretlenbe lépj és szembenézz a bizonytalansággal.

A kiteljesedés azonban, amely abból fakad, hogy azt csinálod, amit szeretsz, messze felülmúlhatja a kockázatokat. Ha megkockáztatod, hogy a szenvedélyeddel foglalkozz, az céltudatos és örömteli élethez vezethet, még akkor is, ha az út kihívásokkal van kikövezve.

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

Az élet eredendően bizonytalan és a kockázat-vállalás elkerülhetetlen része. Bár egyes kockázatok ijesztőnek tűnhetnek, vannak olyanok, amelyeket érdemes felvállalni a bennük rejlő potenciális előnyök miatt. Merd tehát vállalni ezeket a típusú kockázatokat, mert gyakran a bizonytalanságban és a látszólagos káoszban fedezheted fel legigazibb önmagadat, és fedezheted fel legnagyobb lehetőségeidet.

Köszönjük szavazatát!

Te mennyire vagy bátor, ha kockázatvállalásról van szó?

Szerintem jól haladok ezen a téren
Kifejezetten bátor vagyok, ha új dolgokról van szó
Van még mit fejlődnöm

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Sosem járt drámaiskolába, most mégis mindenki a Sárkányok háza sztárjáért rajong - Ewan Mitchell felemelkedése

Sosem járt drámaiskolába, most mégis mindenki a Sárkányok háza sztárjáért rajong - Ewan Mitchell felemelkedése

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)