Meglepődsz majd, mennyi minden látszik a pénzköltéseidből a banki mobilappodban

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egész remek kis pénzköltés-analizálók érkeztek a magyar banki mobilappokba is, mióta elindult ez a trend a nagyvilágban. Ha nem költesz sok készpénzt, és csak egy bankkártyával vásárolsz, akkor a hónap végén – vagy akár hónap közepén is – pár gombnyomással áttekintheted, mire mennyit költöttél a hónapban. Képekkel is bemutatjuk a legérdekesebb hazai megoldásokat.

Te követed a költéseiden a bankod mobilappjában? Mutatjuk, melyik mit tud
Te követed a költéseiden a bankod mobilappjában? Mutatjuk, melyik mit tud
Fotó: Getty Images /We Are

Sokszor jó tisztában lenni a hónap vége felé, mire is költöttél eddig, befizetted-e a rezsit vagy átutaltad-e a fizetnivalóidat. Ezek nemcsak abban segíthetnek, hogy áttekintsd, eddig mire ment el a pénzed a hónapban, hanem abban is, hogy melyek azok a költések, melyekre szorosabb gyeplőt kéne engedned a jövőben.

A mai banki mobilappok olyan letisztultan hozzák mindezt, hogy tényleg elég lehet néhány másodperc is ezek áttekintésére. Nézd meg, hogy azon szerencsések közé tartozol-e, akiknek a bankja már jól átlátható módon meg tudja jeleníteni ezeket az információkat.

Hogyan csoportosítják a vásárlásaidat automatikusan a banki mobilappok?

A banki költéselemzésekhez nincs szükség emberi közreműködésre. A legnagyobb előnye a módszernek pontosan az, hogy emberi beavatkozás nélkül működik. Az átutalásokat általában nem elemzi a rendszer, így valószínűleg nem tudja megmondani, hogy például rezsit fizettél-e átutalással vagy a nyaralás előlegét utaltad-e el, bár elképzelhető, hogy idővel ilyesmire is képes lesz. A nagy közműszolgáltatók publikus bankszámlaszámainak begyűjtésével a rendszert könnyedén fel lehetne erre készíteni, ehhez nincs szükség a ChatGPT közbenjárására. A befizetett és a felvett készpénzforgalmat csoportosítja a rendszer, és könnyedén elbánik a csoportos beszedési megbízásokkal vagy az állandó átutalások analizálásával is.

Ettől persze még nem esünk hasra, hiszen ezeket mi is ki tudjuk bogarászni a számlakivonaton, ha nagyon érdekelne. Ami viszont nagyon érdekes – és ezért lenne hasznos bankkártyával fizetned a készpénz vagy átutalás helyett, ahol csak tudsz –, az a bankkártyás vásárlások precíz megkülönböztetése. A bankkártyás vásárlások üzletprofiljait – élelmiszer, barkács, vagy utazás, közlekedés – ugyanis tévesztés nélkül eltalálja a rendszer.

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

Oké, de hogyan lehetséges ez?

A trükk egy plusz adatmező kiolvasásában rejlik, melyet a POS terminál telepítésekor feltöltenek egy, az adott üzletre jellemző kóddal. Ez az úgynevezett Merchant Category Code (MCC), egy négyjegyű szám, mely a bankkártyaelfogadó-hely üzletprofiljának besorolására szolgál az általa fő profilként kínált termékek vagy szolgáltatások alapján.

Ha hallottál már a visszatérítéses hitelkártyákról, akkor ismered az üzletprofil alapján megítélt pénzvisszatérítést. Ez is az MCC kód alapján történik. Az elemző rendszer tehát nagyon pontosan besorolja a költéseidet, és ezekből képez üzletkategóriákat, amelyekben elhelyezi az egyes tranzakcióidat. Általában ikonokkal szokták megjelölni a költés üzletkategóriáit, de olyan bankok is vannak – például Erste Bank, OTP Bank –, amelyek emellett a kereskedő logóját is betöltik a számlatörténetbe. Erről ugyanis könnyebben felismerheted, hogy hol költöttél.

A banki rendszerek gyakran taggel is megjelölik az üzletprofilokat, így akár le is válogathatod őket a számlatörténetből. A tranzakciók besorolását egyébként több banknál saját magad is kicserélheted egy másik üzletprofilra, esetleg egyes tranzakciókat ki is tudsz venni az elemzésből, ha azok rendkívüli, egyszeri kiadásként torzítanák a statisztikáidat.

Milyen grafikai megoldásokkal rukkoltak elő a bankok?

A költéselemző trendek a grafikai megjelenítés irányába mennek. Ez azt jelenti, hogy sok szöveg, sok szám vagy bármiféle statisztikai elemzés helyett letisztult, színes, ikonokkal, animációval teli, ugyanakkor mégis egyszerű ábrákon magyarázzák el neked, mire mennyit költöttél. Példának íme az OTP Bank mobilapplikációjának költéselemző oldala:

Fotó: biztosoontes.hu

Az összköltésből, mely a képernyő tetején látható, a mobilalkalmazás üzletprofilokra bontva jeleníti meg az elköltött pénzt. Ha ráböksz valamely üzletprofilra, alatta kilistázza az applikáció, hogy milyen tranzakciókból állt össze a költés. Nagyon hasonló az Erste Bank George mobilapplikációjának költéselemzője is:

Fotó: biztosdontes.hu

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

Itt egymás alatt láthatók a hónapok grafikonjainál az egyes költési kategóriák összköltései. Ezt itt is le lehet bontani tranzakciókra, ha ráböksz egy kategóriára. Mivel az egyes hónapok grafikonjai egymás mellett szerepelnek, ezért jól látható, hogy mely hónapban volt az átlagtól eltérő bevétel vagy kiadás. Az oszlopdiagram trendvonallá is átalakítható jobbra-balra csúsztatással. Havi, negyedéves és éves bontásban is ki lehet választani a tranzakciókat, az automatikus költési kategória besoroláson pedig bármikor változtathatsz.

Az első mobilbanki applikációba integrált költéselemző a Gránit Bankhoz köthető. A 2018-ban bevezetett modult másfél éve viszont jelentősen megújította a bank. Jóval színesebb, látványosabb lett, és többféle diagramformával mutatja be a havi költések és bevételek alakulását, akár 10 évre visszamenőleg is. Az egyes hónapok jobbra-balra léptetéssel hívhatók elő, gyors áttekintést biztosítva, és itt is lehet kézi beállítással testre szabni, pontosítani az automatikusan kategóriákba sorolt kiadásokat vagy bevételeket. Az egyes tételekre nyomva pedig az adott kiadás vagy bevétel összes részlete is megtekinthető.

Fotó: biztosdontes.hu

SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól

SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól

Hogyan lehet rögzíteni a készpénzes költéseket is?

Végül, ami talán az egyik legjobb kivitelezés, ahol a fejlesztők jól megtalálták a felhasználóbarátságot és az optimális adatmennyiséget, az az UniCredit Bank mobilalkalmazása. Itt az egyes hónapok jobbra-balra lapozhatók, a kategóriák részletes költései pedig az egyes hónapok alatt, függőlegesen jelennek meg a képernyőn. Az összesítő képernyő alatt láthatók a kategóriákra bontott költések, azon belül pedig az oda besorolt tranzakciók külön-külön is.

Fotó: biztosdontes.hu

Sőt, az UniCredit mobilalkalmazása még a készpénzes költéseket is képes eltárolni, ha a felhasználó rögzíti azokat. A készpénzes költéseket egy egyszerű képernyőn tudod hozzáadni a bankszámlás költésekhez:

Fotó: biztosdontes.hu

Sokkal több pénzed marad, ha erre az egy dologra figyelsz

Sokkal több pénzed marad, ha erre az egy dologra figyelsz

A készpénzes költések hozzáadása biztosíthatja, hogy minden költésedet rögzítheted – és elemezheted – az appban. Erre azonban az UniCredit appján kívül más appok egyelőre nem alkalmasak, így ha ezt szeretnéd, be kell szerezned egy úgynevezett személyes pénzügyeket menedzselő (PFM) appot. Ez magyar nyelven sajnos nem lesz könnyű, a legnépszerűbb Koin például nemrég húzta le a rolót, miután évek alatt sem tudott megfelelő méretűre nőni.

Mindenesetre, ha minél többet költesz a bankkártyáddal, és minél inkább mellőzöd a készpénzt, a bankod mobilalkalmazása annál inkább le fogja fedni a valóságot, és annál pontosabban fogja visszatükrözni a pénzügyeid szerkezetét. Ebben pedig az a legjobb, hogy az applikáció mindezt teljesen önállóan elvégzi, neked elég megtekinteni a végeredményt és levonni belőle az esetleges tanulságokat.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)