Érdemes tudnod, mit gondol egy táplálkozástudományi szakember a szélsőséges diétákról

2021.január.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az új év mindig egy új kezdet reményét hordozza magában. Ezért az első hetekben sokkal elszántabbak a fogyni vágyók és mindent megtesznek a vágyott alak eléréséhez. Hiába az életmódváltás összetevői - a rendszeres edzés és helyes táplálkozás - iszonyúan egyszerűnek hangzanak, mégis balul sülhet el a dolog, ha "félvállról" tervezzük meg. Miért blokkoljuk a sikerélményeket azzal, hogy alapos utána járás nélkül, belekapunk egy-egy könnyűnek hangzó szélsőséges diétába? Spórold meg a rossz tapasztalatokat, és olvasd el, hogy ne csináld, hogy idén megcsináld!

Zsigovits Angelika okleveles táplálkozástudományi szakember, személyi edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő tippjei!

Szélsőséges diéták

Tele van velük a padlás, mert minden évben új név alatt futnak, mégis minden alkalommal felcsillan a szemünk, ha azt halljuk, "2 hét alatt mínusz 15 kg", csak "idd meg ezt a turmixot", "vedd be ezt a bogyót", és még unalomig sorolhatnánk. Egy olyan világban, ahol azonnali megoldásokat kapunk problémáinkra, mert mondhatjuk, hogy szinte bármit, bármikor meg tudunk szerezni, beporosodott javaslatnak tűnhet az, hogy a fenntartható fogyás igenis hosszú távú energiabefektetés eredménye.

"Ami könnyen jön, könnyen megy."

Gondoljunk erre az általános igazságra, mikor a januárban megszaporodó akciós diéták és fogyasztószerek hirdetései között görgetünk. Tény, hogy a könnyen leadott kilók hamar vissza is kúsznak.

Az ördögi kör

Ugyanis szervezetünk megjegyzi, hogy milyen módszerekkel sanyargattuk, és kiderül mennyire voltak átgondoltak előzetes próbálkozásaink.
Ha nem visszük be például azt a minimumot, amellyel az alapvető biológiai folyamatainkat ellátjuk, egy ideig látványos fogyást fogunk tapasztalni, majd lelassul az anyagcserénk. Ez az a pont, ahol már csak akkor fog folytatódni a fogyás, ha tovább csökkentjük az amúgy is alacsony energiabevitelt, és ilyenkor fogalmazódik meg, hogy "én már a levegőtől is hízok". A koplalós időszakot klasszikusan a túlevés időszaka váltja fel, emiatt belekeveredünk egy ciklikus jojó effektusba, amiből nem egyszerű kimászni, ha újra és újra ugyanazt a hibát ismételjük. Gyors fogyás, majd gyors visszahízás. Maga a gyorsaság része persze csábító, azonban ez együtt jár az izomszövet csökkenésével, ami már kevésbé esztétikus, hiába jelent vékonyabb testalkatot. Ezt úgy is hívják, hogy Slim fat mikor valaki karcsúnak tűnik, ennek ellenére magas testzsírszázalékkal rendelkezik.
Teljesen mindegy, hogy milyen néven nevezzük a diétát, a szervezetünk mindig így fog reagálni, ha egy olyan módszert alkalmazunk, amely drasztikus energiamegvonással jár.

Tipikus blöffök

A koplalós módszerek mellett tipikusan jellemző egy szélsőséges diétára, hogy nagyobb tömegek lefogyasztására is alkalmasnak ítéli magát, anélkül, hogy megismerné az adott személy tulajdonságait, életstílusát. Testmagasság, kiinduló testtömeg, előtörténet, edzettségi szint, preferenciák, egészségi állapot azok, amelyek egyedivé tesznek minket s amelyek miatt érdemes inkább saját életstílusunkra szabni egy étrendet, nem a tömeg után menni vagy legalábbis kerülni, ahol nincs bármilyen előzetes felmérés.
Ezenkívül gyanús az is, ha egy diéta szabályrendszerében bizonyos ételek és élelmiszerek mértéktelenül fogyaszthatóak gond nélkül, míg mások abszolút tiltottak.
Egy egészséges embernél nincs tiltott élelmiszer, csak rosszul megválasztott mennyiség és ezt érthetjük akár egy étkezésre vonatkozóan, akár a gyakoriságát tekintve. Tehát minden élelmiszer lehet egészséges és ugyanúgy egészségtelen is, a mértéktől függően.

Az a módszer, hogy nincs módszer

Fogyókúrás étrendet bárki tud írni, viszont olyat írni, amelyet a fogyni vágyó szívesen alkalmaz hosszútávon és nem kell tartania attól, hogy az erőfeszítései pocsékba mentek, már szakértelem szükséges. Ugyanazon módszer alkalmazása, különböző életstílus, életkor, stb. mellett, mindenkinél más eredményeket fog produkálni. Az eredmények pedig akkor lesznek fenntarthatóak hosszútávon, ha a fogyni vágyó helyzetére vannak alakítva az általános egészséges irányelvek.

Hogyan kezd el?

- A tányérod 1/3-a fehérjeforrás, 1/3-a köret, 1/3-a saláta legyen,
- Tegyél meg napi min. 8000 lépést, vagy edz 3 x 1 órát,
- Kevesebb vöröshúst egyél, kb. 3-4 hetente, húst kb. 4x a héten,
- Több zöldséget és gyümölcsöt egyél, akár napi 500 grammot,
- Csökkentsd az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat és cukros üdítőket az étrendedben,
- A stresszt vezesd le jógával vagy meditációval, és ne cigivel vagy alkohollal.




Facebook: Plan EAT
Instagram: @ planeatangi
TikTok:@planeatangi
Youtube: Plan EAT
Weboldal: www.planeat.hu
E-mail cím: info@planeat.hu




Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője