Így alakulhat a Föld és a klíma védelme a koronavírus-járvány után

2020.június.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az újfajta koronavírus-járvány az egész világon ember milliárdjainak az életét forgatta fel. Hosszú hetekre, hónapokra állt le az élet, minden, amit korábban természetesnek vettünk hirtelen elérhetetlenné vált. A bezártság idején átértékelődött nagyon sok minden, és szinte biztos, hogy a járvány okozta felfordulás sok változást fog hozni az életünkbe, még akkor is, ha a veszélyhelyzet után elméletileg minden visszatérhetne a régi kerékvágásba. Azonban éppen a régi kerékvágásról derült ki az elmúlt időszakban, hogy a kényelme ellenére, lehet, hogy itt az ideje letérni róla. Új sorozatunkban arra keressük a választ egy-egy téma szakértőjével, hogy milyen változásokra készülhetünk fel a járvány után. Kaufer Virág a Greenpeace nemzetközi portfólió menedzsere ezúttal a környezetvédelemért és a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem lehetséges forgatókönyveit gondolta végig.

A globális egészségügyi krízis egyik pillanatról a másikra minimumra csökkentette a kereskedelmet és a közlekedést és ennek hatására drámaian visszaesett a széndioxid-kibocsátás. Bár ez az amiről a környezetvédők évtizedek óta álmodnak, sajnos ez nem fog így maradni, szükséges politikai és gazdasági döntések nélkül. Sőt, leginkább arra lehet számítani, hogy a széndioxid-kibocsátás a gazdaságélénkítő intézkedések miatt hamarosan a korona előttinél is magasabbra áll majd vissza.

Hogyan fogunk lakni a járvány után?

Hogyan fogunk lakni a járvány után?

A korona-krízis igazi tanulsága egy környezetvédő számára az, hogy az emberiség igenis meg tudja változtatni környezetpusztító szokásait. A kormányzatok képesek egyik napról a másikra radikális döntéseket hozni az emberi élet védelméért, vállalva annak is a kockázatát, hogy ez a gazdaságnak ártani fog.

A nagy kérdés korona után: vajon mi kell ahhoz, hogy a döntéshozók az emberiséget veszélyeztető klímaváltozást is ilyen határozottan kezeljék?

A világ gazdasági és politikai vezetői ma már tisztában vannak azzal, hogy a világjárványok kockázatát növelő életvitel, fogyasztás és termelés árt a klímának és a környezetnek is. Magyarul: az emberiség egészsége és a Föld egészsége ugyanattól függ. Vajon képesek vagyunk-e hosszú távon is felhagyni környezetpusztító szokásainkkal? Ez nem csak egyéni, hanem társadalmi szintű kérdés, főleg a fejlett nyugati világban - aminek Magyarország is része.

A jó hír az, hogy korona előtt is tudtuk már hogy mit kellene tenni, ez a világjárvány után csak egyértelműbb lett. A bolygónk határain belül maradni azt jelenti, hogy mielőbb felhagyunk a fosszilis energiák (olaj, gáz és szén) fogyasztásával; a mértéktelen hús és tejtermék fogyasztással; az igényeket igyekszünk minél kisebb távolságból szállított termékekkel kielégíteni Megadóztatjuk a környezetpusztító cégeket, felszámoljuk az adóparadicsomokat és az ebből befolyt pénzt az egészségügyi és más közszolgáltatások fejlesztésére fordítjuk. Akár a koronavírusnál, a klímavédelemben is a megoldások azonnali megtalálása és végrehajtása a gazdasági és politikai vezetők elsődleges felelőssége.

Új sorozat: Hogyan fogunk...? - Biztonságos lesz a szállásod a járvány után?

Új sorozat: Hogyan fogunk...? - Biztonságos lesz a szállásod a járvány után?

Számos országban - például Új-Zélandon vagy Litvániában - használták a kormányok a korona járvány utáni intézkedéseket arra, hogy újragondolják a gazdaság, a környezet és a társadalom viszonyát.

Számos eszközünk van ezen túl arra, hogy a saját életmódunkkal is a változást segítsük. Nyaralni ezentúl olyan helyre menjünk, ahová repülés nélkül is eljuthatunk; vásároljunk helyi, bio és szezonális élelmiszereket; városi közlekedésre autó helyett a rollert vagy a biciklit válasszunk; és olyan politikusokra szavazzunk, akik a Föld és az emberiség egészségét és jóllétét közös ügyként kezelik.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegnének van egy nagyon furcsa hobbija, Vilmos herceg „őrültnek” tartja miatta

Katalin hercegnének van egy nagyon furcsa hobbija, Vilmos herceg „őrültnek” tartja miatta

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője