Mindig tudunk változtatni, ha van miért - A hét könyve: Akarsz beszélni róla?

2020.augusztus.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A pszichológia, és úgy általában az emberi viselkedés témáját sokan érdekesnek, de kicsit misztikusnak is tartják. Akármennyire megosztó a feltevés, miszerint a legtöbb embernek pszichológusra lenne szüksége a lelki béke elérése érdekében, az biztos, hogy a boldogságkeresés és a múltbéli, illetve jelenlegi traumák feldolgozása mindannyiunkat érinti.

Lori Gottlieb
Fotó: Instagram/LoriGottlieb

Lori Gottlieb egy Los Angelesben élő írónő és pszichológus (és nem mellesleg a patinás The Atlantic magazin "Dear Therapist" című tanácsadórovatának szerkesztője) a terápiák témáját dolgozza fel. Könyvében nemcsak saját kliensei állandó vívódását mutatja be, hanem bármilyen furcsa, de a sajátjait is. Nem egyszer hallhattuk már a mondást, miszerint egy pszichológusnak is mindig szüksége van pszichológusra, de ha belegondolunk, ez nem is annyira vicces. Hiszen hogyan lennének képesek ezek a szakemberek nem magukra venni saját klienseik gyötrelmeit? Emellett, nyilvánvalóan megvan a saját magánéletük is, ahol szintén szembe kell nézniük a napi problémákkal, traumákkal és különféle nehézségekkel.

És mi a helyzet akkor, ha éppen egyik napról a másikra lelép a szerelmünk? Hogyan tudja a saját fájdalmait egy pszichológus úgy elválasztani, hogy a kliensei ebből semmit se érzékeljenek? Mennyire adhat olyan tanácsokat, amelyek személyes tapasztalatból százmaznak? Mennyire tud objektív lenni? És hogyan viselkedik egy pszichológus, ha éppen ő ül a klienseknek szánt kanapén?

Az Akarsz beszélni róla? című könyv pontosan ezeket a kérdéseket boncolgatja. Az első oldalától magával ragad a történet, és képes fenntartani az olvasó érdeklődését egészen a végéig.

Lori Gottlieb betekintést nyújt a személyes élettörténetébe és mindennapjaiba. Elmeséli milyen út vezetett ahhoz, hogy belőle pszichológus váljon, és miért döntött úgy, hogy nem vár többé a tökéletes férfira, hanem egyedül vállal gyereket harmincon felül. Őszintén és szégyenkezés nélkül írja le azt is, ha valamiben éppen bizonytalan, vagy ha nem ért valamihez, így valóban úgy tűnik, mintha csak egy barátnőnk történetét hallgatnánk.

Az otthon pokolmelege - A hét könyve: Előled

Az otthon pokolmelege - A hét könyve: Előled

Az írónő azzal kezdi a könyvét, hogy a barátja úgy dönt, elhagyja és évek után lazán közli vele, ő nem akar gyereket a háztartásban. Lori egyedül neveli tovább kisfiát, és vége szakad kapcsolatuknak. Ezt a nem várt szakítást úgy dolgozza fel az írónő, mintha gyászolna. Mint később kiderül, a valóságban nem is a kapcsolaton volt a hangsúly, hanem saját, be nem vallott félelmein.

Megmutatja, hogy terápiára járni nem szégyen (még egy pszichológusnak sem), hiszen a megfelelő szakember segítségével jobban megismerhetjük magunkat és szükségleteinket. Így előbb-utóbb rájövünk, hogy nem kell félnünk az érzelmeinktől, és azok kimutatásától sem.
Sokkal inkább meg kell tanulnunk köztük navigálni. Lori klienseinek történetei mind relevánsak, közben pedig viccesek és megrendítőek is egyben. Az egyik oldalon még mosolygunk, hogy a másikon elérzékenyüljünk.

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Tökéletes példát ad arra, hogy a mindennapjaink "seggfejei" talán mégsem annyira nagy seggfejek, hanem érző emberek, akik okkal váltak ilyenné. Olyan tabutémákat is pedzeget a könyv, mint az idős emberek szerelmi élete, a gyász, a nők ketyegő biológiai órája, az alkoholizmus, a családon belüli erőszak vagy a halál.

Sajnos társadalmunk egyik leginkább került témája a halál. Ami azért érdekes, mert elkerülhetetlen, tehát felesleges strucc módjára homokba dugnunk a fejünket és úgy viselkedni, mintha nem is létezne.

A könyvet olvasva az is megfogalmazódik bennünk, hogy talán a saját problémáink nem is akkora volumenűek, mint amilyennek képzeltük őket. Olyan életigazságokkal lát el minket az írónő, amiken korábban talán nem is gondolkodtunk, vagy az által felkínált szemszögből nem is szemléltük.
Ráeszmélünk, hogy mindig tudunk változtatni, ha van miért. És igen, sok esetben szükséges egy pszichológus segítsége. Hiszen lehet, hogy képesek vagyunk megtalálni azt, aki segít az önismeretben és az általunk elkövetett hibák felismerésében.
A könyv csodásan bizonyítja, hogy kialakíthatunk egy olyan kapcsolatot egy szakemberrel, mint senki mással és képesek lehetünk úgy megnyílni úgy, mint azelőtt még soha.

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?, 21. század, Fordította: Dudik Annamária Éva, 2020, 4490 Ft

Fricska Zoé

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A 10 leghatékonyabb szemránckrém 30 év felett, amit érdemes kipróbálnod

A 10 leghatékonyabb szemránckrém 30 év felett, amit érdemes kipróbálnod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője