10 film, amit idén nyáron látnod kell

2015.június.29.

Összegyűjtöttük az elmúlt 2-3 évtized legszuperebb filmjeit, amelyeket egyszerűen muszáj újranézned. Még nem láttál mindet a listáról? Akkor még fontosabb, hogy sürgősen bepótold. Keanu Reeves, Matthew McConaughey, Patrick Swayze? Mind itt vannak.

Nem fogsz csalódni, a következő 10 film igazi kincs, melyeket nyáron a legjobb feleleveníteni. Válogass a mi kedvenceink közül:

1. Dazed and Confused (Tökéletlen idők)
Richard Linklater suli évzáró filmje az egyik legjobb a maga nemében. Bár a film 1993-ban készült, a 70-es évek fiatalságának laza világát idézi, amit a csínytevés és a drogok vezéreltek. Na, nem kell megijedni, könnyed, szellős filmről van szó még abból a korszakból, amelyikben a hangulat és az érzések sokkal többet értek, mint maga a sztori, és amikor Matthew McConaughey vagy Ben Affleck még nem is voltak híresek. Ó, és Milla Jovovich-ról se feledkezzünk meg!

2. Point Break (Holtpont)
Ugyan nem a világ egyik legnagyobb sikerű filmje, de éppen eléggé fontos minden Keanu Reeves-rajongó számára. A Patrick Swayze által vezetett bankrabló szörfösök sztorija megalapozta Keanu Reeves laza imidzsét, ami a kéretlen akcióhős pályafutásához vezetett, nem beszélve az ejtőernyős jelenetről, ami azóta is az egyik legmenőbb tandemugrásnak számít a mozitörténetben. Ráadásként még a Red Hot Chili Peppers frontembere is felbukkan benne.

3. Dirty Dancing (Piszkos tánc)

Nem véletlenül ez minden tini lány kedvenc filmje az életének ebben a szakaszában, és ugyanakkor a tökéletes vakáció megtestesítője. Patrick Swayze innen sem hiányzik, hiszen Baby nyári kalandjának felbujtója, egy igazi rosszfiú, de amolyan csiszolatlan gyémánt. Táborhangulat, sok-sok piszkos tánc és meg is van életed legjobb nyarának az alapanyaga.

4. Say Anything (Mondhatsz bármit)
1989 óta mindenki ilyen nyári szerelemről álmodik, amiben az okos, vicces fiú őrülten rajong majd értünk. Amint Lloyd Dobler, azaz John Cusack a feje fölé emeli a magnót, amiből üvölt Peter Gabriel szerelmes dala – hát, nincs is ennél romantikusabb jelenet.

5. Ferris Bueller's Day Off (Meglógtam a Ferrarival)

John Hughes csak kultfilmeket tud készíteni, hiszen a Breakfast Clubot is az ő neve fémjelzi. Nos, míg a Nulladik óra kétségtelenül az egyik legnagyobb fejlődéstörténet az elmúlt 30 évből, addig a Ferris Bueller egy sokkal könnyedebb és viccesebb sztori. Matthew Broderick már 24 évesen is imádni való volt, még úgyis, hogy egy gimis, beképzelt fiút alakít. Kihagyhatatlan!

6. Weekend at Bernie`s (Hóbortos hétvége)
A 80-as években minden a pénzről szólt, na meg a bikinis csajokról. Ez a film tökéletes korhangulatot fest, de nem ezért lehet szeretni. Ted Kotcheff igazi vígjáték-specialista rendező, bár egy érdekes kanyarnak köszönhetően a Rambo rendezője is ő volt. Nos, váratlan csavarokban nemcsak a direktor pályája, hanem ez a film is bővelkedik, igazán dilis vígjáték, nem lehet komolyan venni, őszintén kacagni viszont a mai napig remekül lehet rajta.

7. European Vacation (Európai vakáció)

Egy újabb John Hughes-remek, a Vakáció-franchise második és szerintünk legjobb darabja. Chavy Chase humorát vagy bírja valaki, vagy azonnal pattanásos lesz tőle, de ezt filmjét talán azok is tudják élvezni, akik az utóbbi kategóriába tartoznak. Az európai országokról szőtt összes sztereotípia egybesűrítve, és megspékelve a közmondásos amerikai gőggel és felszínességgel. Tökéletes kikapcsolódás forró délutánokra.

8. Only You (Csak veled)
Egy másik túlságosan alulértékelt film. A 94-es romantikus vígjáték Marisa Tomei bájosságától és Robert Downey Jr. vagányságától lesz igazán szerethető. A sztori egy gyerekkori jóslat köré épül, és főhősünk, Faith egészen Olaszországig repül, hogy élete állítólagos nagy szerelmét meghódítsa. Sok vicces fordulat, és mesés, olasz kisvárosi hangulat. Mi már csomagolunk is!

9. Hairspray (Hajlakk)
Sikeres Broadway musical és később 2007-ben remake film is készült John Travolta főszereplésével ebből az 1988-as kultfilmből. A 60-as évek elején járunk, amikor a baltimore-i fiatalok életébe betör a televízió és a twist és rock ´n´roll, no és a hajlakk, amit flakonszámra fújnak a feltupírozott hajukra a lányok. A duci Tracy mindene a tánc, annyira jó, hogy még a tévébe is bekerül, de természetesen vetélytársnője akad egy szépségkirálynő személyében. John Waters könnyed vígjátékai mindig eltérnek a szokványostól, van bennük valami bizarr csavar, valami eltúzottság, de éppen ettől szerethetők még jobban.

10. Les Sous-doués (Éretlenek)
Most hogy vége a tanévnek, és a nagy érettségi-riadalom is elmúlt, itt az idő hogy jót nevessünk az egész témán. A francia XVI. Lajos diákjai a világ leglustábbjai, viszont rengeteg ötletük támad, hogyan lehetne elbliccelni az érettségit, amin végül muszáj átverekedniük magukat. Az Éretlenek egy örökzöld klasszikus ebben a témában, egyes részeit illik kívülről tudni, újranézni pedig erősen ajánlott.

Ez is érdekelhet

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el