10 zenei film, ami jobb buli, mint egy koncert

2021. április 12.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legendás sztárok élete egy csomó esetben tényleg olyan, mintha egy fifikás forgatókönyvíró találta volna ki. Mindenkinek van legalább egy-két kedvenc zenés filmje, ami örök életében nyomot hagy benne, ami hatással van rá például tinédzserkorában.

10 zenei film, ami jobb buli, mint egy koncert
Fotó: Profimedia/Montázs: GLAMOUR
HIRDETÉS

A zenés filmek, a pop- és rocksztárokról készült életrajzi filmek nem is mennek ki a divatból, mindig születnek újabb legendák, miközben a régieket sem feledjük. Most összeszedtünk a kedvenc zenés filmjeinket, amiket végtelen számú alkalommal képesek vagyunk megnézni.

Doors, 1991

A film rendezője Oliver Stone éppen Hollywood legnagyobb mágusának számított, amikor a legendás rocksztár, Jim Morrison életéről készítette ezt az alkotást.

The Doors film, 1991
Fotó: Profimedia

Minden együttállt egy igazi szuperprodukcióhoz, és Val Kilmer hipnotikus volt, lubickolt a főszerepben. A The Doors az énekes korai halála után azonnal kultstátuszba emelkedett, de az 1991-es film gondoskodott róla, hogy klipkorszak fiataljai is örök ikonként tekintsenek Morrisonra. A rendező néha kétségkívül talán egy kissé hatásvadász stílusa egyszerűen tökéletesen passzolt Jim Morrison életéhez, és tényleg minden szerencsésen jött össze ebben a filmben, kötelező darab!

Amadeus, 1984

A popkultúrát azzal szokás vádolni, hogy csak a felszín érdekli, nem hagy időt az elmélyülésre. Lehet, hogy van mindebben igazság, de az biztos, hogy aligha van olyan, aki legalább egy kis időre ne válna Mozart elkötelezett rajongójává Milos Forman filmje után.

Amadeus film, 1984
Fotó: Rexfeatures

Egy érzéki, lenyűgözően látványos és szórakoztató film a földkerekség egyik legnagyobb zsenijéről. Garantáltan olyan alkotás, amire később is úgy fogsz emlékezni, mint az egyik meghatározó élményedre.

Rocktérítő, 1988

Xantus János eredetileg egy dokumentumfilmet szeretett volna készíteni a hazai underground zenei- és művészi világ szereplőiről. A nyolcvanas években kibontakozó újhullámot a hatalom semmiképp nem támogatta, és ha nem is kifejezetten tiltotta, de tűrni és éppen csak megtűrte. A korszak egyik kiemelkedő és kiemelkedően sikeres zenekara volt a Pajor Tamás vezette Neurotic. Xantus a filmezés közben jött rá, hogy a dalszerző-énekes metamorfózisa egy elképesztő sztorit kínál fel a filmje számára.

Egészen különleges dokumentumfilm, amiben játékfilmes elemekben tűnik fel például a budapesti éjszaka legendája Dixi is. A Rocktérítő páratlan dokumentum és egy hollywoodi forgatókönyvíró tollára kívánkozó történet, ami bizonyítja, hogy az élet produkálja az igazi sztorikat.

Lisztománia, 1975

Úgy tartják, hogy az első igazi rocksztár valójában Liszt Ferenc volt. Igen, az a félhosszú hajú öreg bácsika, akit az Ének-zene tankönyvünkben láttunk, és mindent gondoltunk róla, csak azt nem, hogy rocksztár volna. A legenda szerint pedig ő volt az első, akinek a hangversenyén sikongattak a nők, sőt állítólag fehérnemű is neki repült először a színpadra.

Lisztomania film
Fotó: Rexfeatures

A zabolázhatatlan zseni nem csupán a hangszerrel, de a nőkkel is virtuózan bánt. Az angol Ken Russell ezeket a legendákat nagyította fel, és vegyítette hihetetlen fordulatokkal. Liszt ebben a filmben nem csupán egy zenei zseni, hanem egy valóságos szexisten és szuperhős. Meghökkentő, de felejthetetlen film.

Help!, 1965

A The Beatles első filmje még inkább egy dokumentumfilm volt, de a Help! már igazi agyament sztorival rendelkezik. A főszerepben zenekar, és első sorban Ringo Starr és a rajongójától kapott gyűrűje, ami fenyegeti az egész zenekar életét.

Help! 1965
Fotó: Rexfeatures

A teljesen hibbant sztori mellett a legnagyobb Beatles slágerek adják az aláfestő zenét. Érdekes mert ez az 1965-ben készült film, mintha megelőlegezte volna a négy évvel később alakult Monty Phyton-társulat fárasztó, de egyben szórakoztató angol humorának a felfutását.

50 - Cate Blanchett, a színész, akiért érdemes moziba járni

50 - Cate Blanchett, a színész, akiért érdemes moziba járniRay, 2004

Ha Val Kilmer hátborzongatóan hiteles Jim Morrisonként, akkor mit mondjuk Jamie Foxx alakítására? A zseniális, gyerekkorában megvakult zongorista Ray Charles élete folyamatos küzdelem, hol a külvilággal, a faji előítéletekkel, a megkülönböztetéssel, hol a fogyatékossága miatti kirekesztéssel küszködött.

Ray, 2004 - Jamie Foxx
Fotó: Rexfeatures

Amikor nyerésre áll ezekben a játszmákban, akkor a belső démonaival, függőségeivel szemben áll vesztésre. A Ray egy érzékeny és magával ragadó művész érzékeny és magával ragadó portréja.

Majdnem híres, 2000

Nem egy zenészről, vagy egy zenekarról, hanem a hetvenes évek rockjáról, életérzéséről szól. A történetben egy rockrajongó tinédzser srácot ismerünk meg, aki rockzenei újságíró szeretne lenni, és egy váratlan lehetőséget kap a nagynevű Rolling Stone magazintól, hogy kísérje el a feltörekvő Stillwater zenekart a koncertturnéjukra.

Majdnem híres, 2000
Fotó: Profimedia

Persze a magazinnál senki nem sejti, hogy az általuk felkért újságíró egy 15 éves kamasz srác. A Majdnem híres egy tökéletes életérzés film, egy olyan kalandról, amiről manapság is biztosan tinik ábrándoznak. Egy nagyon kedves és szórakoztató zenés film, amit csak imádni lehet, például Kate Hudson varázslatos játéka miatt.

I´m Not There - Bob Dylan életei, 2007

Erről a filmről leginkább azért szokott szó esni, mert a címszereplő Bob Dylant hét színész alakítja, és a közülük az egyik Cate Blanchett. A XX. század második felének egyik legnagyobb hatású művésze, aki immár irodalmi Nobel-díjjal is rendelkezik a rendező Todd Haynes által egy olyan életrajzi filmet kapott, ami igazán méltó hozzá.

I´m not there - Bob Dylan életei, 2007 - Cate Blanchett
Fotó: Profimedia

Egyáltalán nem szokványos, és nem is könnyen befogadható, de ezzel együtt nagyon közel visz a főhőséhez és ahhoz a korszakhoz, aminek a megkerülhetetlen alakja Bob Dylan.

Yesterday, 2019

El tudnád képzelni, hogy felébredsz egy nap, és a világ nem emlékszik a Beatles-re, mintha nem is léteztek volna soha, és életed küldetése lesz, hogy újra megismertesd az embereket a világ legeslegnagyobb bandájával?

A szívetmelengető zenés film már csak amiatt is zseniális, mert az indiai származású Hemish Patel játssza a főszerepet Lily Collins-szal és nem más lesz segítségére a világhírnév megszerzésében, mint Ed Sheeran. Kihagyhatatlan.

Rocketman, 2019

Sok ellentétes vélemény övezte a 2018-as év egyik legnagyobb zenés sikerfilmjét, a Bohém rapszódiát, és az Elton John életéről és karrierjéről készült film volt erre a válasz, ami művészileg és rendezésben is úgy tűnt, hogy felül tudta múlna a Queen-filmet, bár 3 Oscar-díjjal alább maradt a Bohém rapszódiánál egy évvel később a gálán.

A rengeteg ismert és szeretett Elton John dallal tűzdelt film egy rendkívül tehetséges, fiatal, meleg fiú sikereit és zuhanásait mutatja be, az utóbbi pedig főleg a drogfüggőség miatt következett be.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Sikerem egyik sarokköve, hogy nem kötök kapkodva üzletet” - Elolvastuk 50 Cent új könyvét

glamour plusz ikon „Sikerem egyik sarokköve, hogy nem kötök kapkodva üzletet” - Elolvastuk 50 Cent új könyvét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)