10+1 hollywoodi kasszasiker, amit Budapesten forgattak

2020.április.2.

Tudjuk hogy Magyarország, és azon belül is Budapest az utóbbi évtizedben rendkívül kedvelt célpontja lett a nagy hollywoodi produkcióknak. A magyar főváros azért is vonzó a külföldi produkciók számára, mert egyrészt olcsó, másrészt sok képzett szakember áll rendelkezésre, és Budapest képes ´eljátszani´ a legváltozatosabb helyszíneket is a századfordulós romantikától, a keleti blokk szürkeségétől az izgalmas metropoliszig minden helyzetben kiváló környezet.

Budapest
Fotó: Profimedia

Rengeteg produkció készült tehát nálunk az utóbbi években, de meglepő módon az érdeklődés sokkal korábban kezdődött a fővárosunk iránt. Most összeszedtünk jó pár nálunk készült a filmet, amelyekben hol könnyedén, hol némi szemfülességgel ráismerhetünk Budapestre.

Szerelem és halál, 1975

Néhány igazán sikeres filmmel a háta mögött, de még a nagy sikert elhozó Annie Hall előtt Woody Allen részben Magyarországon és Franciaországban forgatta Dosztojevszkij és Tolsztoj regényeinek sajátos paródiáját, amelyben már Diane Keaton volt a partnere.

Szerelem és halál, 1975
Szerelem és halál, 1975
Fotó: Rexfeatures

A groteszk vígjátékban ugyan a szentpétervári színházat alakító Operaház kivételével aligha lehet ráismerni a magyar helyszínekre, de mindenesetre igazi kuriózumnak számított, hogy amerikai produkciót akkoriban nálunk forgattak.

Vörös zsaru, 1988

Andy Vajna a szocializmus utolsó pillanataiban elhozza Magyarországra Arnold Schwarzeneggert, aki igazából ebben az időszakban kezdett óriási hollywoodi ikonná válni, bár ebből az évből az Ikrek sokkal jelentősebb siker lett. A Vörös zsarunak persze azóta is van némi kultstátusza.

Arnold Schwarzenegger a Vörös zsaru című filmben
Arnold Schwarzenegger a Vörös zsaru című filmben
Fotó: Rexfeatures

A film egyik első jelenetében a Rudas fürdő buja kulisszái előtt mutogatja Schwarzenegger az izmait, és kerül verekedésbe. Nem csupán Budapest (ezúttal orosz helyszínként), de sok magyar színész, Növényi Norbert, Koncz Gábor, Bán János és még sokan mások is kapnak egy-egy villanást a filmben.

Evita, 1996

Talán Sandokan 1984-es magyarországi látogatása váltott ki akkora érdeklődést az emberekből, mint a rendszerváltás után az Evita forgatása. Madonna a sikerei csúcsán volt, és nálunk is a legismertebb popsztárok egyike volt.

Madonna, az Evita című filmben
Madonna, az Evita című filmben
Fotó: Profimedia

Ráadásként még ott volt Antonio Banderas is, aki akkoriban tényleg Hollywood első számú latin szívtiprója volt. Amíg az Andy Vajna producerkedésének hála Budapesten kikötő stáb itt tartózkodott, minden nap velük foglalkozott a sajtó. Fővárosunk sokoldalúságát bizonyítja, hogy Buenos Aires-ként is kifogástalan volt a vásznon.

Én, a kém, 2002

Eddie Murphy és Owen Wilson közös kémvígjátéka nem a műfaj csúcsalkotás, ugyanakkor a ritka kivételek egyike, amikor nem csupán Budapesten forgatták a filmet, hanem a film sztorija szerint is itt játszódik egy alkotás.

Én, a kém, 2002
Én, a kém, 2002
Fotó: Rexfeatures

Nemhogy kasszasikernek nem nevezhető a sztárok ellenére sem a film, de egyenesen bukás volt annak idején, és nem is érdemtelenül. Budapest azonban sokat profitált belőle, és lényegében bebizonyította, hogy egy nagy költségvetésű film leforgatásához is alkalmas helyszín, amellett, hogy lenyűgöző a látvány, van megfelelő infrastruktúra egy hollywoodi produkció számára is.

Underworld, 2003

Ha az Én, a kém bebizonyította, hogy le lehet Budapesten nagy költségvetésű filmet készíteni, akkor az Underworld azt is bizonyította, hogy komoly kasszasikert is lehet nálunk összehozni. Vámpíros-farkasemberes Mátrix igazi műfajteremtő film volt, ami igazi franchise lett, és állítólag újra és újra győzködik Kate Beckinsale-t, hogy egy hatodik filmre is térjen vissza.

Kate Beckinsale az Underworld című filmben
Kate Beckinsale az Underworld című filmben
Fotó: Profimedia

A filmben persze nekünk az volt a hatalmas élmény, hogy rá lehetett ismerni, hogy "jé, ez az Eötvös utca", ez a Párisi udvar a Ferenciek terén. No és persze egy csomó ismert magyar színész is felbukkant a filmben, például Görög Zita, vagy Dammak Jázmin.

München, 2005

Steven Spielberg nagyszabású történelmi thrillere a müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportoló halálának körülményeit tárja fel. Daniel Craig, Eric Bana sok sztár felbukkan az egyébként Oscarra is jelölt filmben.

Spielberg filmje a München, 2005
Spielberg filmje a München, 2005
Fotó: Rexfeatures

Budapest igazi kuriózumot hajt végre ebben a filmben, mert a más-más országokban, városokban játszódó jelenetekben hol Rómaként, hol Párizsként látjuk a magyar fővárost.

7 világsztár, akiről nem is gondolnád, hogy magyar felmenői vannak

7 világsztár, akiről nem is gondolnád, hogy magyar felmenői vannak

Die Hard - Drágább, mint az életed, 2013

Talán senki nem várta, hogy a Die Hard széria meglepjen egy új nagy dobással, és az biztos, hogy Drágább, mint az életed nincs egy súlycsoportban a korábbi epizódokkal. Ugyanakkor Bruce Willis egy mindig szórakoztató akcióhős, még a gyengébb filmjeiben is.

Drágább, mint az életed
Drágább, mint az életed
Fotó: Rexfeatures

Budapest ebben a filmben sikerrel alakítja Moszkvát, cserébe elképesztően látványos rombolást visznek végbe szeretett épületeinkben. Plusz sok hazai sztárnak, Ganxsta Zolinak, Árpa Attilának, Kamarás Ivánnak és hollywoodi sikerfilmek veterjánmagyarjának, Növényi Norbertnek is örülhetünk a filmben.

Szárnyas fejvadász 2049, 2017

Az biztos, hogy a legendás sci-fi folytatása nem ér fel az eredetihez, de azt is be kell látni, hogy stáb a lehetetlenre vállalkozott. Ugyanakkor, ha megpróbáljuk mindezt félretenni, akkor a Szárnyas fejvadász 2049 egy elképesztően csavaros, látványos és izgalmas film.

Szárnyas fejvadász 2049
Szárnyas fejvadász 2049
Fotó: Rexfeatures

Számunkra pedig aztán különösen kedves, hiszen még mindig emlékszünk az izgalomra a forgatás idejéről, hogy hátha egyszer belefutunk az utcán Ryan Goslingba, aki egészen emlékezetessé tette a forgatás időszakát.

Vörös veréb, 2018

Jennifer Lawrence feszült, és fülledt hangulatú thrillere nagyon emlékezetes alkotás volt. Érdekes, hogy ebben az időszakban a kémthrillerek fővárosa lett Budapest, hiszen nem sokkal a Vörös veréb előtt forgott ugyancsak Budapesten az Atomszőke Charlize Theronnal.

Vörös veréb
Vörös veréb
Fotó: Profimedia

A Vörös veréb igazi budapesti városfilm, még ha vannak olyan jelenetek, ahol Pozsony is szerepet kap. Jennifer Lawrence filmjében a New York kávéház, a Szabó Ervin könyvtár központi épülete, az Operaház, a Műcsarnok és egy sor ismerős épület felbukkan. Igaz, a dunaújvárosiak is felismerhetnek néhány jellgezetes helyet a városból, például az uszodajelenetben a Fabó Éva Sportuszodát.

A kém, aki dobott engem, 2018

Ha már Budapest kémfőváros lett, akkor miért ne bukkannának fel a vígjátékok is újból a kínálatban. A Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével készült komédia minden tipikus kémfilmes helyzetet poénba csomagol, miközben föl alá száguldoznak Budapesten.

A kém, aki dobott engem
A kém, aki dobott engem
Fotó: Profimedia

A forgatás megint igencsak emlékezetes volt, hiszen Ashton Kutcher és Mila Kunis a gyerekeikkel felbukkantak a zajló úszóvilágbajnokságon, a sztárpár romantikázott a Szigeten is. És az igazi poén csak ezután jött, amikor Kate McKinnon Amerika egyik legnézettebb showműsorában Annibal Cannibals-t rappelt.

+1 Fekete özvegy, 2020

Idén sem maradunk Budapesten forgatott film nélkül, hiszen a Marvel Studios második szuperhősnős filmjének helyszíne is hazánk fővárosa volt. Scarlett Johansson mellett például a legfelkapottabb üdvöske, Florence Pugh is részese lesz a filmnek, amelynek már a trailere rögtön a Gellért-hegyi panorámával indít:

Ez is érdekelhet

Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az AUTTALENT 2021 program

Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az AUTTALENT 2021 program

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke