4 dolog, amit tudnod kell Kendrick Lamarról a Sziget fesztiválos fellépése előtt

2018.augusztus.7.

A Sziget Fesztivál nagyszínpadára érkezik a rapper, és bátran kijelenthetjük, ha van kihagyhatatlan fellépője a rendezvénynek, akkor ő biztosan az. A tavalyi albuma szinte minden zenei magazin év végi összesítésében a top 5-ben végzett, és a legnagyobb zenei streamszolgáltató, a Spotify éves listáján is a legtöbbször lejátszott előadók között volt. Most összegyűjtöttük, mi az, amit mindenképpen tudnod kell róla.

Kendrick Lamar
Fotó: Getty Images

Született hiphop-sztár

Kendrick Lamar a rapfővárosban, a kaliforniai Comptonban született. A Los Angeles-i agglomerációhoz tartozó városból származik a legendás N.W.A, Coolio és például The Game is. A város nem csupán a rapről híres, hanem arról is, hogy a világ egyik legveszélyesebb helyének tartják. Nem meglepő, hogy Lamar apja is egy utcai banda tagja volt, és a családja sok szállal kötődik a hírhedt Bloods bandához, akik az alvilág egyik legbefolyásosabb szereplői Amerika nyugati partjainál. Édesanyja Lamart az egyik leghíresebb motown zenekar, a The Temptations énekes után nevezte el. A zenei érdeklődésének nagy lökést adott, hogy nyolc évesen szemtanúja volt, amint két bálványa, Tupac Shakur és Dr. Dre a California Love című daluk klipjét forgatták Comptonban.

2017 legjobb lemezei, amiket hiba lenne kihagynod

2017 legjobb lemezei, amiket hiba lenne kihagynod

Csodagyerek

Kendrick Lamar
Fotó: Getty Images

Alig 16 éves volt, amikor első mixtape-jével feltűnést keltett, és azonnal leszerződtette egy kisebb kiadó. Ekkor még K-Dot néven szerepelt, nem sokkal később végül úgy döntött, hogy a valódi nevén folytatja a karrierjét. Sorban gyártotta a mixtape-ket, és egyre nevesebb előadók akartak vele dolgozni, az ötödik ilyen lemeze 2010-ben jelent meg Overly Dedicated címmel, ami már Dr. Dre figyelmét is felkeltette, aki mindenképpen együtt akart dolgozni a fiatal Lamarral. Első saját albuma 2011-ben Section.80 címmel jelent meg, amelyet anyukája konyhájában írt. Már ezen a lemezen kialakult a munkamódszere, nem dalokat ír, hanem egész lemezen átívelő történeteket, a konceptlemezek sztorijai a gyerekkorában megtapasztalt utcai erőszak, bandaharcok, a feketék megbélyegzése, generációjának az élményeiből táplálkozik.

Biztosan halljuk majd a Szigeten is:

Átkozottul sikeres

Az első lemezét még három követte, mindegyikkel sikerült emelnie a tétet, a Good Kid, M.A.A.D. City egyértelmű kritikai és szakmai siker volt. A legnagyobb sztárok Kendrick Lamarral akartak dolgozni, Kanye West őt vitte Yeezus turnéjának nyitó produkciójának. Hét Grammy-díjra jelölték, de egyet sem nyert, hogy aztán következő To Pimp A Butterfly című lemezével nyerjen rögtön ötöt is. Ezen az albumon mindent megmutatott, amiért imádják, elképesztően sokszínű, a modern jazztől, a motown-tól a klasszikus hip-hopig rengeteg stílus ötvözéséből hozta létre a változatos és lenyűgözően burjánzó lemezt. A következő, tavalyi albuma viszont éppen a visszafogottságával okozott meglepetést. A Damn ugyanakkor a minőségből semmit nem adott alább, és egyértelművé tette, hogy ő a legfontosabb előadó napjainkban. Idén ő volt az első, aki nem klasszikus, vagy jazz zenészként elnyerte a Pulitzer-díjat.

Talán Kendrick Lamar legnagyobb slágere:

Szabályszegő sztár

Ugyan Kendrick Lamarnak vannak súlyos tapasztalatai az élet sötét oldaláról, de ő egyáltalán nem egy tipikus rosszfiú gengszter-rapper. A középiskolában például kitűnő tanuló volt, nagyon vallásos, és bár korábban nem vetette meg a mariuhánát, évek óta egyáltalán nem fogyaszt kábítószert. Nem csupán a zenéje formabontó, de szövegeivel, klipjeivel is abszolút kilóg az átlagos hip-hop sztárok közül. A műfajon belül egyértelműen etalonnak számít, de hogy milyen fajsúlyos szerző, azt talán jól érzékelteti, hogy az utolsó albumán dolgozó David Bowie a producere szerint Lamar lemezeit hallgatta, hogy ihletet merítsen a rapper zenéjének szabadságából és merész stílusából.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2018. márciusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói