5 fantasztikus film a mentális egészségről

Nem egyszerű találóan kifejezni, hogy mi is zajlik a lélekben – szerencsére azonban a művészet az egyik legjobb módja ennek. Rengeteg zseniális film született az évek során, amelyek hitelesen ábrázolják az ember legmélyebb érzéseit és belső küzdelmeit. Mi most ötöt hoztunk el ezek közül.

5 fantasztikus film a mentális egészségről
5 fantasztikus film a mentális egészségről
Fotó: Gettyimages.com

Napos oldal (2012)

A Napos oldal Matthew Quick Silver Linings Playbook című regénye alapján készült. A bipoláris zavarral küzdő Pat Solatano (Bradley Cooper) nyolc elmegyógyintézetben töltött hónap után a szüleihez költözik. Szeretné rendbe hozni és pozitívan szemlélni az életét. Tiffany nemrég vált özveggyé és szintén mentális problémákkal küzd. Pat és Tiffany találkozása azonban mindkettőjükre rendkívül jó hatással van. A Napos oldal könnyed romantikus vígjáték, a filmben nyújtott alakításáért Jennifer Lawrence Oscar-díjat kapott.

Fekete hattyú (2010)

A Fekete hattyú Andres Heiz könyve alapján készült sötét pszichothriller. Nina Sayers (Natalie Portman) profi balerinára rengeteg külső nyomás nehezedik, szeretné a legtöbbet kihozni magából a Hattyúk tava című előadás főszerepében, amelyre mindeközben egy másik balett-táncos lány (Mila Kunis) is igényt tart... A tökéletességre való törekvés teljesen felemészti Ninát, aki kényszeres megszállottjává válik a szerepének. Natalie Portman alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Egy csodálatos elme (2001)

Ron Howard filmje a Nobel-díjas John Forbes Nash Jr. (Russel Crow) életét mutatja be. A kívülálló matematikus rendkívüli hírnévre tesz szert az általa felfedezett játékelmélettel, amely örökre megváltoztatja az életét. Mindeközben kódfejtőként a hidegháborúban is részt vesz, azonban hitvesének nem számol be a kormánynak tett szolgálatáról. Nashnek nemcsak a körülötte lévőkkel, de paranoid skizofréniájával is meg kell küzdenie. A film 4 Oscart és 4 Golden Globe-ot kapott.

Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) egy kimagaslóan intelligens fiú, aki a műszaki egyetem gondnokaként dolgozik. Nem először kerül összetűzésbe a törvénnyel, azonban ezúttal az egyetem egyik professzora felkarolja őt. Rendszeresen kell járnia egy terapeutához (Robin Williams) is, aki segít leküzdeni depresszióját és múltbéli traumáit, valamint felépíteni az életét. Robin Williams a legjobb mellékszereplésért, Ben Affleck és Matt Damon pedig a film forgatókönyvéért kaptak Oscar-díjat.

Gázláng (1944)

George Cukor klasszikusa arról a pszichológiai bántalmazásról szól, amelynek során az egyént tudatosan addig manipulálják, amíg az el nem kezdi veszíteni a józan eszét – ezt nevezik gázlángolásnak. Paula (Ingrid Bergman) férje (Charles Boyer) azért akarja az őrületbe kergetni feleségét, hogy megszerezze Paula elhunyt nagynénjének értékes hagyatékát... A csodás Ingrid Bergman Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott kiemelkedő alakításáért.

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói