Apák napja: 5 különleges és megható film az apaságról

2022.június.19.

Önfeláldozó hősies, a családjukért mindenre képes apákból nincs hiány a filmtörténetben. Rengeteg film készült már, amiben bizony olyan apák szerepelnek, akiknek a története könnyekig meghatja a nézőket.

Apák napja: 5 különleges és megható film az apaságról
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Apák napjára most öt nagyon különböző, de egyaránt egyaránt megérintő filmet választottunk ki, amit bizony sírás nélkül lehetetlen végignézni.

Biciklitolvajok (1948)

Fotó: Profimedia

Vittorio De Sica klasszikus filmje sokak szerint túlságosan érzelgős, de egy mélyen emberi történet arról, hogy valójában minden gyerek számára a saját szülei az igazi hősök. Nem számít ha valaki nélkülözik, kilátástalan helyzetben van, a gyermeke számára ő a világ közepe. A legnagyobb veszteség pedig az, ha a szülőnek, ráadásul félig-meddig a saját hibájából, veszélybe kerül ez a szerepe a gyermeke előtt. A Biciklitolvajok minden bizonnyal az egyik legérzelgősebb, de legszebb film is az apa-fia kapcsolatról.

Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1993)

Fotó: Profimedia

Robin Williams klasszikus vígjátéka teljesen őrült, valószínűtlennek tűnő ötletre épül, de bármennyire is furcsa ötlet, hogy az elvált férj magát idős nőnek maszkírozva épüljön be a saját családjába, hogy több időt tölthessen a gyerekeivel, mégis működik. Ellenállhatatlan humora van a filmnek, és végső soron egy olyan apa története, aki imádja a gyermekeit, és a furcsa álruhában végül is ő is sokat tanul a saját apaszerepéről.

Apák napja alkalmából íme öt figyelemreméltó apa

Az élet szép (1997)

Roberto Benigni filmje egy csodálatos történet egy apáról, akinek a szíve tele van szeretettel és gondoskodással. Amikor a második világháború idején Guido-t (Roberto Benigni alakítása) és családját az apa zsidó származása miatt táborba viszik, azzal próbálja megóvni a fiát, hogy elhiteti vele, hogy a tábor valójában egy különös játék, ahol az őrül valójában játékvezetők. Guido mindent megtesz azért, hogy megóvja a fiát az átélt borzalmaktól. Gyönyörű film.

Apafej (1999)

Adam Sandler filmjeit divat nem szeretni, és a színész tett is érte, hogy a megítélése eléggé kétes legyen, de az Apafej valójában egy remek vígjáték. A történetben egy furcsa véletlen során Sonny (Adam Sandler alakítása) gondjaira marad az egykori lakótársa gyermeke, Julian. Először egykori barátnője visszaszerzésére akarja felhasználni a kisfiút az örök kamaszként élő Sonny, de aztán egyre mélyebb kapcsolat szövődik közöttük. Ez egy csavaros felnövéstörténet, amely itt összekapcsolódik az apává válással, és az ezzel együtt járó felelősséggel való megbirkózással. Ha Adam Sandlernek csak ilyen filmjei lennének egyöntetűen imádná mindenki.

Némó nyomában (2003)

A Toy Story mellett talán ez mesefilm tette kultikussá a Pixar stúdiót, és nem véletlenül. A Némó nyomában egy gyönyörű apa-fia történet, amiben a túlféltő apa elindul, hogy kiszabadítsa egyetlen gyermekét. A nagyon látványos, és igencsak vicces történetben van rengeteg akció, de igazi mély tanulsága is van a szülők és gyerekek közötti kapcsolatról, és persze a szülői önfeláldozásról. Az egyik legeredetibb modernkori, 21. századi mese, ami még biztosan sok generációnak lesz a kedvence.

Ez is érdekelhet

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói