9 könyv, ami J. K. Rowling szerint kihagyhatatlan

2021.szeptember.17.

A Harry Potter-könyvek szerzőjének könyvei világszerte 500 milliónál is több alkalommal találtak gazdára, ezzel minden valószínűség szerint J. K. Rowling a legsikeresebb, és legismertebb kortárs szerző.

J. K. Rowling
J. K. Rowling
Fotó: Getty Images

A nagy és sikeres írók persze nem a semmiből jönnek, a nagy és sikeres írók a leggyakrabban maguk is szenvedélyes olvasók, akik bizony mások történeteiből is merítenek ihletet. J. K. Rowling több nyilatkozatában is mesélt róla, hogy a Harry Potter könyvek, és más történetei sem jöhettek volna létre, ha nem találkozik nagyszerű könyvekkel, amelyek inspirálták.

Összeszedtünk jó néhány olyan könyvet, amit magyarul is olvashatsz, és J. K. Rowling szerint is tökéletes olvasmányélmények:

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Idén újra nagyon felkapott lett a klasszikus könyv, amiből kiváló filmes adaptáció készült Greta Gerwig rendezésében. A négy March lányról szóló romantikus könyve minden idők egyik legsikeresebb ilyen sztorija, ami rengeteg nőt inspirált, hogy törekedjen az álmai megvalósítására, többek között J. K. Rowlingot is, aki egyszer azt nyilatkozta: "a kedvenc irodalmi hősöm Jo March. Talán nem kell mondanom, hogy milyen motiváló volt egy fiatal lány számára, aki könyvekbe merülve álmodozott arról, hogy egy napon író legyen".

Legutóbbi magyar kiadás: Manó könyvek, 2020

Jane Austen: Emma

Egy újabb igazi klasszikus, de hát ki ne imádná Emma Woodhouse történetét, aki mások elszánt kerítőnője, de ő maga elzárkózik a házasság elől!? J. K. Rowling abszolút kedvenc írója Jane Austen, erről a könyvről pedig azt mondta, hogy képtelen megmondani, hogy hányszor olvasta már el, de biztosan jóval 20 felett járhat. Az írónő szerint ez az a könyv, amit akárhányszor el tud olvasni. Ezzel egészen biztosan nincs egyedül.

Legutóbbi magyar kiadás: Lazi, 2017

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Miller a görög mitológia legismertebb sztorijait dolgozza fel magával ragadó stílusban. Az írónő képes a világirodalom legősibb történeteit új élettel megtölteni úgy, hogy modernné, a jelenben is könnyen átélhetővé teszi Akhilleusz történetét, de közben a régi mese varázslata is megmarad. J. K. Rowling egyszer azt mondta róla, hogy bár órákig tudna beszélni a regényről, de egyszerűbb, ha azt mondja, hogy minden sorát imádta.

Legutóbbi magyar kiadás: General Press, 2020

Gyerekként ezekért a könyvekért rajongtak a sztárok

Gyerekként ezekért a könyvekért rajongtak a sztárokJ. D. Salinger: Zabhegyező

Nincs olyan kamasz, akit ne vont volna a hatása alá ez a könyv. A 17 éves Holden Caulfield mindössze három napját elmesélő története minden tinédzser számára ismerős kérdésekkel foglalkozik. A Harry Potter írójának is alapélménye, ami szerinte minden fiatalokról, kamaszokról történetnek a legfőbb kérdéseit sűríti össze. J. K. Rowling nem véletlenül rajong érte.

Legutóbbi magyar kiadás: Rozsban a fogó címmel, Európa, 2018

Anna Sewell: Fekete szépség

Lehet, hogy most egy J.K. Rowlingról talán kevéssé közismert tényt árulunk el, de az írónő gyerekkora óta rajong a lovakért. Kislányként minden lovas mesét elolvasott, amit csak talált. A XIX. század egyik legismertebb ifjúsági története a Fekete szépség, amely valójában egy ló életrajza, aki sok-sok szenvedésen megy keresztül. J. K. Rowling a mai napig időről-időre elolvassa kislánykorának legszebb történetét.

Legutóbbi magyar kiadás: Arany Forrás, 2008

Colette: Chéri

A francia írónő nem egyszer szokatlan merészséggel mesélt a női szerepekről, a nők helyzetéről. Az idősödő, visszavonult kurtizán Lea bevezeti egykori vetélytársnőjének fiatal, és elkényeztetett fiát a gyönyörök világába. Kapcsolatuk azonban nem csupán egy futó kaland, mély érzelmek szövődnek köztük. J. K. Rowling nagyra tartja Colette könyveit, és szerinte Lea egy olyan regényhős, akinek az életén, a tapasztalatain rengeteget lehet gondolkodni. Az írónő egyszer azt mondta, hogy ő az a regényhős, akivel szívesen csinálna interjút.

Legutóbbi magyar kiadás: Nyitott Könyvműhely, 2009

Dodie Smith: Enyém a vár

Az írónőt sokan a XX. század első felének Jane Austenjének tartják. Ennek a regényének a főhőse egy 17 éves omladozó kastélyban élő lány. A regény voltaképpen Cassandra naplója, aki jobb életről álmodik, amikor váratlan fordulat áll be a család életébe. J. K. Rowling szereti a naplószerűen elmesélt történeteket, és egyszer azt nyilatkozta, hogy ebben a műfajban abszolút a szellemes és humoros Cassandra a kedvence.

Legutóbbi magyar kiadás: Ciceró, 2015

Charles Dickens: Két város regénye

J. K. Rowling az egyetemi évei alatt olvasta a regényt. A forradalom, osztályharc, árulás, vetélkedés szerelem, London és Párizs - Dickens nagyívű története egy fantasztikusan csavaros és elragadó sztori. Az írónő azért kedvelte nagyon, mert a kollégiumban nem érezte jól magát a társaival, és ez a könyv tökéletes esélyt nyújtott arra, hogy kizárja a külvilágos, és belekerüljön egy teljesen más világba.

Legutóbbi magyar kiadás: Európa, 2009

Vladimir Nabokov: Lolita

Saját bevallása szerint a kettő könyv van, aminek az utolsó sorát követően mindig sírni kezd J. K. Rowling és az egyik a Lolita. Az írónő több interjúban is mesélt a könyvhöz fűződő kapcsolatáról, amelyet az irodalom legtragikusabb és legmegindítóbb szerelmi történetének tart. Egyszer pedig kifejtette, hogy szerinte Nabokov ebben a regényében megalkotta a tökéletes elbeszélést.

Legutóbbi magyar kiadás: Helikon, 2019

Ez is érdekelhet

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

G-Test

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!