Top 10: minden idők 10 legdrágább zenei videoklipje

2021.szeptember.29.

Egy jól sikerült zenei videoklip akár akkora költségeket is vonhat maga után, mint maga az előadó vagy a lemezkiadó eszmei értéke. Bár ez elsőre döbbenetesen hangzik, tényleg így van, méghozzá jó okkal. A megfelelő technikák és trükkök kiválasztásával egy zenei videoklip olyan sokat hozzátehet egy dalhoz, hogy aztán az a zenei toplisták élére repítheti és ott is tarthatja, sőt, akár a következő generációkat befolyásoló kulturális változásokat is hozhat. Ezt minden idők 10 legdrágább zenei videoklipje is tökéletesen bizonyítja.

Madonna
Madonna
Fotó: Gettyimages.com

10. Limp Bizkit - Rollin

A Chocolate Starfish és a Hot Dog Flavored Water 2000-es kislemezének videoklipje rengeteg pénzbe, mintegy 3 millió dollárba (az inflációt figyelembe véve 4,6 millió dollárba) került. A frontember, Fred Durst rendezésében készült klip olyan sztárokat vonultat fel, mint Ben Stiller és Stephen Dorff, a költségeket pedig még tovább emelte, hogy részben a World Trade Centerben forgatták.

9. MC Hammer - 2 Legit 2 Quit

Az MC Hammer 1991-es slágerének 15 perces klipje szintén igazi sztárparádé többek közt James Belushi, James Brown és Tony Danza közreműködésével, és nem kevesebb, mint 2,5 millió dollárból (az inflációt figyelembe véve 4,7 millió dollárból) készült el.

8. Michael Jackson - Bad

Michael Jackson 1986-os slágerének klipje 18 perc hosszúságú, ami bizony a költségein is meglátszik. A több mint egy hónapos , Martin Scorsese irányításával lezajlott Brooklyn-i forgatás 2,2 millió dollárba (az inflációt figyelembe véve 5 millió dollárba) került, de tény, hogy az benne szereplő ikonikus metróállomásos jelenetre azóta is sokmillió ember emlékszik.

7. Aqua - Cartoon Heroes

A dán-norvég együttest legtöbben a Barbie Girl című slágeréről ismerik, de soha egy klipjükhöz sem robbantottak annyira bankot, mint a Cartoon Heroes esetében, ami 3,5 millió dollárba (az inflációt figyelembe véve 5,2 millió dollárba) került. A Tomáš Mašín által rendezett futurisztikus klip mulatságosan meséli el egy, a világot megtámadó félszemű tengeri szörny történetét, aki megtámadja a világot, de az a mai napig is rejtély, hogy pontosan mi került ennyibe a forgatásokon.

6. Guns N' Roses - Estranged

A rockzenekar 1993-as Use Your Illusion II albumán megjelent sláger klipje egy kisebb vagyonba, 4 millió dollárba (az inflációt figyelembe véve 7,5 millió dollárba) került, a jeleneteket pedig Andy Morahan rendezésében a müncheni Olympiastadionban forgatták.

5. Michael Jackson - Black or White

A 11 perces John Landis által rendezett videoklip az minden addigi nézettségi rekordot megdöntött azzal, hogy az első tévéadásba kerülésekor mintegy 500 millióan nézték. Több sztár, köztük Macauly Culkin és Tyra Banks is szerepelt a klipben, ami 4 millió dolláros összköltséget (az inflációt figyelembe véve 7,6 millió dollárt) vont maga után.

4. Madonna - Bedtime Story

Madonna 1994-es, hihetetlen szürrealista ihletésű digitális effekteket tartalmazó klipje annak idején olyannyira különleges technikájú alkotásnak számított, hogy mintegy 5 millió dollárba (az inflációt figyelembe véve 8,4 millió dollárba) került, és mozikban, illetve múzeumokban is hatalmas közönség előtt vetítették.

3. Madonna - Die Another Day

A 2002-es James Bond főcímdalának készült Die Another Day klipjét Grammy-díjra is jelölték, de a készítői mindent meg is tettek azért, hogy sikeres legyen: 6,1 millió dollárt (az inflációt figyelembe véve 8,7 millió dollárt) költöttek arra, hogy a pop királynője minél emlékezetesebb slágert adhasson az utókornak.

2. Madonna - Express Yourself

Az Express Yourself megjelenésekor, 1989-ben minden idők legdrágább videoklipjének számított, manapság már kissé visszaszorulva a második helyet foglalja el a ranglistán. A David Fincher által rendezett klip ötmillió dollárban (az inflációt figyelembe véve 10,4 millió dollárba) került, de az is minden kétséget kizáróan igaz, hogy hatalmas munka áll mögötte.

1. Michel Jackson & Janet Jackson - Scream

Madonna slágere csak pár évig tudta tartani a slágerét, ugyanis 1995-ben jött a Jackson testvérek letaszították a trónjáról a Scream videoklipjével. A Mark Romanek által rendezett, „űrben játszódó” videoklip 7 millió dolláros (az inflációt figyelembe véve 11,8 millió dolláros) költségével máig a világ legdrágább zenei videoklipje.

Ez is érdekelhet

Így zárta a hétvégét Böbe

Így zárta a hétvégét Böbe

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR