A 15 legjobb film olyan könyvek alapján, amelyeket megéri el is olvasnod

2022.május.1.

Nagyon sok olyan film van, ami könyv alapján készült, de annál kevesebb sikerül közülük igazán jól. Ennek az oka leginkább az, hogy nehéz egy regény cselekményét és a karakterfejlődéseket bemutatni néhány órában - így a könyvön alapuló filmek gyakran inkább kísérődarabnak, semmint egy bestseller teljes átadásának tűnnek. Így sokan, akik elolvasnak egy sikertörténetet, kifejezetten kerülik is a filmes változatukat, mert eleve úgy könyvelik el, hogy biztos nem adhat nekik akkora élményt.

Egyesek azonban zseniálisan játszanak a történettel, vagy új jeleneteket adnak hozzá, hogy megszólítsák a modern közönséget, míg mások egy romantikus filmzenével dobják fel a szerelmi történeteket a képernyőn. Ezáltal pedig szerencsére vannak olyan igazi gyöngyszemek, amelyekből nemcsak egy jó film vagy egy remek regény készült, hanem a kettő együtt is fantasztikusan működik, és ha láttad a filmet, akkor a regényt is el kell olvasnod - és ez fordítva is igaz.

1. Büszkeség és balítélet (2005)

A könyv: Jane Austen - Büszkeség és balítélet

Jane Austen klasszikus történetét a szerelemről és a rossz első benyomásokról sokszor adaptálták. Ez a Keira Knightley és Matthew Macfayden főszereplésével készült filmváltozat azonban valósághűbb megközelítést alkalmaz, mint a többi feldolgozás. Ennek eredményeként a szerelmesekké vált ellenségek, Elizabeth Bennet és Mr. Darcy a képernyőn is remek párost alakítanak.

2. Ha a Beale utca mesélni tudna (2018)

A könyv: James Baldwin - Ha a Beale utca mesélni tudna

James Baldwin 1974-es regénye egy fiatal nőről szól, aki megpróbálja tisztázni a barátja nevét, miután jogtalanul megvádolták a bűncselekménnyel. A könyv hihetetlenül sok elismerést kapott, ezért külön öröm, hogy az adaptáció egy olyan tehetséges író és rendező kezébe került, mint Barry Jenkins. Nem is csoda, hogy a film később számos díjat is bezsebelt.

3. Kisasszonyok (2019)

A könyv: Louisa May Alcott - Kisasszonyok

Megvan az oka annak, hogy a Kisasszonyokból már hét filmváltozat is készült. Louisa May Alcott félig önéletrajzi regénye kiállta az idő próbáját, és 2022-ben is ugyanolyan rokonszenves, mint 1868-ban, amikor megjelent. A legújabb remake Laura Dern, Meryl Streep és Saoirse Ronan főszereplésével készült, és vitathatatlanul Alcott történetének a legjobb értelmezése.

4. Kőgazdag ázsiaiak (2018)

A könyv: Kevin Kwan - Kőgazdag ázsiaiak

Divat, romantika és dráma felsőfokon, egy történetben - talán így lehetne legjobban jellemezni a Kőgazdag ázsiaiak című romantikus vígjátékot. Constance Wu és Henry Golding alakítják a zseniális párost, akik Szingapúrba utaznak, hogy az okos, fiatal egyetemi tanár, Rachel Csu megismerkedjen a barátja családjával. Nicholas Young azonban nem dicsekedett el neki azzal, hogy a családja elképesztően gazdag, édesanyja pedig már első ránézésre ellenszenvesnek találja a sokkal kevésbé módos lányt.

5. Holtodiglan (2014)

A könyv: Gillian Flynn - Holtodiglan

Írhatnánk egy egész értekezést is a Holtodiglanról, de az sem lehetne elég hosszú ahhoz, hogy teljesen elmerüljünk a filmben tárgyalt bonyolult kérdésekben. A David Fincher által rendezett thriller középpontjában egy férj áll, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van a felesége eltűnéséhez. A film a gyermekneveléssel, a manipulációval, a nőgyűlölettel, és legfőképpen a házassággal foglalkozik. Ami pedig a könyv filmadaptációját illeti, talán az egész listát tekintve is a legjobb.

6. Egy kis szívesség (2018)

A könyv: Darcey Bell - Egy kis szívesség

Az egy kis szívességben semmi sem olyan kis és egyszerű. A krimi talán legjobb része Blake Lively és Anna Kendrick különös, mégis lenyűgöző dinamikája. Az elejétől a végéig törni fogod a fejedet, hogy végül kitaláld, mi, és hogy persze miért is történik pontosan a filmben.

7. Értelem és érzelem (1995)

A könyv: Jane Austen - Értelem és érzelem

Egy másik Jane Austen-film is felkerült a listára, mert…nos, nagyon sok jó adaptációja van a regényeinek. Az Értelem és érzelem 1995-ös filmes változatában például Emma Thompson és Kate Winslet játssza el zseniálisan a művelt és visszafogott nővért, Elinort, és a romantikus hajlamú, lelkes húgát, Marianne-t.

8. Az ördög Pradát visel (2006)

A könyv: Lauren Weisberger - Az ördög Pradát visel

Meryl Streep játssza a legfagyosabb és legfélelmetesebb főnököt a kitalált Runway divatmagazin szerkesztőségében. Anne Hathaway karaktere viszont tanácstalan és aligha divatos, viszont komoly újságírói ambíciói vannak. A karaktereik meglehetősen mások, mégis megtalálják a módját, hogy együtt dolgozzanak, a film és a regény végén pedig mi is meglepődünk azon, mennyire megható tud lenni ez az egyszer bohókás, máskor komoly történet.

9. Bíborszín (1985)

A könyv: Alice Walker - Bíborszín

Celie története (akit Whoopi Goldberg alakít) egy azon néhány közül, amit ha egyszer megismersz, biztosan veled marad. A film Alice Walker azonos című regényén alapul, és bemutatja mindazokat a problémákat, amelyekkel a színes bőrű nők szembesültek a 20. század elején, beleértve a családon belüli erőszakot, a szegénységet, a rasszizmust és a szexizmust. A történet pedig nem kevesebb, mint egy 40 éves időszakot ölel fel.

10. Elvált nők klubja (1996)

A könyv: Olivia Goldsmith - Elvált nők klubja

Ebben a filmben mindent szeretünk: a színészi játékot, a humort és a három újra egyesült barátnő inspiráló jelenlétét. A film a Bette Midler, Goldie Hawn és Diane Keaton által alakított nők történetet követi nyomon, akik elhatározzák, hogy egy közeli barátjuk halála után bosszút állnak a volt férjükön.

11. A bárányok hallgatnak (1991)

A könyv: Thomas Harris - A bárányok hallgatnak

A Claire egyike azoknak a neveknek, amelyeket nem igazán hallani anélkül, hogy nem gondolnán a Bárányok hallgatnak történetére. A filmben Anthony Hopkins alakítja Hannibal Lectert, aki megkérdezi Jodi Foster karakterét: „Nos Clarice, hallgatnak-e már a bárányok?" Ha nem tudod, hogy ez mit jelent, akkor minél előbb látnod kell ezt a hátborzongató thrillert.

12. A Harry Potter filmsorozat (2001-2011)

A könyv: JK Rowling Harry Potter kötetei

Amikor az első Harry Potter kötet megjelent, talán még senki sem gondolta, hogy JK Rowling története egy nemzetközi jelenséget indít el. A minden korosztályból kikerülő olvasók és a filmes közönség is évtizedek óta megszállottja a varázslóvilágnak, és nem is olyan nehéz kitalálni, hogy miért: a barátság, a mágia, az izgalom és a humor éppolyan magával ragadó a filmekben, mint a könyvekben.

13. Az (2017)

A könyv: Stephen King - Az

Ez a borzongató horror-klasszikus már több nemzedékre is frászt hozott, és a népszerűsége továbbra is töretlen. Egy új-angliai kisvárosban furcsa barátok egy csoportja egy titokzatos alakváltó gyilkos karmai közé kerül, aki olyan formát ölt, amitől a legjobban félsz.

14. A neveletlen hercegnő (2001)

A könyv: Meg Cabot - A neveletlen hercegnő naplója 1.

Mia Thermopolis egy esetlen, számkivetett középiskolás, aki rájön, hogy Hamupipőke történetének ebben a modern fordulatában valójában egy királyi család tagja, mi több, trónörökös. A barátságról, a szerelemről és a felnőtté válásról szóló meglátásokkal tarkított könyv éppoly vicces, mint a film, ezért egyik verziót sem érdemes kihagynod.

15. Egy különc srác feljegyzései (2012)

A könyv: Stephen Chbosky - Egy különc srác feljegyzései

Ha egy olyan történetet keresel, amelyben egy félénk tinédzser átéli a középiskola első évének csúcspontjait és mélypontjait, akkor az Egy különc srác feljegyzéseiben biztos nem fogsz csalódni. A filmben Emma Watson, Ezra Miller és Logan Lerman nyújt fantasztikus alakítást, a könyv pedig talán még inspirálóbb, mint a filmes változat.

Ez is érdekelhet

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját