A 15 legjobb kémfilm, amivel feldobhatod az estédet

2022.április.24.

A legjobb kémfilmeket nézve valódi titkos ügynököknek érezhetjük magunkat - kell ennél jobb program egy átlagos, otthon töltött estére? A legtöbben ugyan soha nem repüljük körbe a világot egy titkos küldetés miatt, nem ugrunk ki egy repülőgépből, hogy elkerüljük az ellenséget, sőt még egy nagy sebességű autós üldözésben sem veszünk részt. A streaming szolgáltatásokon keresztül viszont szerencsére így is sok izgalmas kalandba keveredhetünk anélkül, hogy fel kellene kelnünk a kanapéról.

Ami szintén nagyon szórakoztató az igazán jól sikerült kémfilmekben, az a kiszámíthatatlanság. A tét nagy, az ügynökök jól képzettek, és fogalmad sincs, mit fognak tenni a következő jelenetben. Így az a veszély sem fenyeget, hogy elalszol a filmen. Ehhez persze tényleg jól kell választanod, de szerencsére sok olyan remekól sikerült alkotás közül válogathatsz, amelyben az utolsó percekig is maradnak izgalmak, sőt annyira eseménydús, hogy még újranézni is lesz kedved.

1. A Bourne-rejtély (2002)

A népszerű Bourn-franchise első részében Matt Damont láthatjuk a címszereplő, Jason Bourne személyében. A Robert Ludlum azonos című regényén alapuló film egy férfiról (Bourne) szól, aki súlyos memóriaveszteséget szenvedett, és lassan kezdi felismerni, hogy ő egy magasan képzett sebész. A körülmények felderítése pedig éppen elég ok arra, hogy rengeteg izgalmas, akciódús jelenet következzen.

2. A közellenség (1998)

Képzeld el, hogy egy ügyész vagy, aki hozzájut egy gyilkosságról készült felvételhez, de ez másoknak nagyon ellenére van, ezért az Egyesült Államok összes hivatalos és nem hivatalos titkos szervezete a nyomába ered. Igen, Will Smith karakteréről, Robert Clayton Deanről van szó, aki a helyzettel szembesülve kénytelen az életéért harcolni, ezáltal pedig számos izgalmas, akciódús helyzetben találja magát.

3. Kémek hídja (2015)

Minden olyan film, amelynek Tom Hanks alakítja a főszerepét, és Steven Spielberg keze is benne van, sikerre van ítélve. Nincs ez másként a hidegháborús korszakban játszódó Kémek hídjában sem. A film James B. Donovan (Hanks) amerikai ügyvéd igaz történetét meséli el, aki a szovjet KGB-kémet, Rudolf Abelt (Mark Rylance) védte a bíróság előtt, akit a CIA-val együttműködve kicserélt egy elfogott amerikai pilótára.

4. Skyfall (2012)

Bond, James Bond. A híres brit kém Daniel Craig alakításában próba elé állítják, miután a főnökének meg kell küzdenie a múltbeli tetteinek napvilágra kerülő következményeivel. Immáron 23. alkalommal vállalkozik arra, hogy megmentse a világot és a brit koronát, ami rengeteg izgalmat szül, kezdve azzal, hogy el a rejtélyes Silva (Javier Bardem) nyomába ered, aki talán felelőse a történteknek.

5. Kettős játék (2009)

A Kettős játékkal egyszerre kapsz egy fantasztikus kémfilmet és egy minőségi romantikus történetet, amely bemutatja, mi történik, ha két ügynök és rivális kém vonzódik egymáshoz. A Julia Roberts és Clive Owen közti kémia egy MI6-ügynök (Owen) és egy CIA-tiszt (Roberts) történetében forr össze, akik a bonyolult szerelmi kapcsolatuk ellenére próbálják jól ellátni a munkájukat.

6. Az Argo-akció (2012)

Megvan az oka annak, hogy ez a dráma lett a legjobb a film a 85. Oscar-gálán. Ben Affleck volt a főszereplője és a rendezője ennek a valós eseményeken alapuló történetnek, amelyben egy CIA-ügynök hollywoodi producernek álcázza magát, hogy megmentsen hat amerikai diplomatát Teheránban az 1979-es olasz túszválság idején.

7. Komputerkémek (1992)

A kémfilmeket gyakran feszült drámával társítják, de lehetnek viccesek is - jó példa erre a Komputerkémek. A történet középpontjában egy hackercsoport áll, akik belekeverednek egy kormányzati rendszerbe, majd természetesen az intrikák sem maradnak el. Az 1992-es vígjátékban Sidney Poitier, Robert Redford, Ben Kingsley, River Phoenix és Dan Aykroyd alakítják a főszerepeket.

8. Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza (2012)

Az al-Kaida vezető Oszama bin Laden közel egy évtizedes hajtóvadászatáról akkoriban széles körben beszámoltak. De egészen más élmény a képernyőn nézni azokat az eseményeket, amelyek a 2011-es elfogásához és halálához vezettek. A filmben egy CIA-ügynökökből álló kis csoport kitartó munkáját is figyelemmel kísérhetjük, tagjai között pedig Jessic Chastain is fontos szerepet tölt be.

9. Mission: Impossible (1996)

A hét film közül az első - és már készül a nyolcadik is! - izgalmas kalandokra invitál minket Tom Cruise híres karakterével, Ethan Hunttal, egy amerikai ügynökkel, akiről azt gyanítják, hogy hűtlen. Ethan úgy próbálja meg tisztázni a nevét, hogy megtalálja azt a kémet, aki beszennyezte a hírnevét, méghozzá a szervezet segítsége nélkül.

10. Mission: Impossible - Utóhatás (2018)

Mint már említettük, számos Mission: Impossible filmet meg lehet nézni. De a legjobb folytatás vitathatatlanul a 2018-as Utóhatás, amelyben Henry Cavill, Angela Basset és Vanessa Kirby is szerepel. Az akciójelenetek látványosabbak, a tét nagyobb, Henry Cavill és Tom Cruise pedig ezúttal is zseniálisan játsszák a szerepüket.

11. Észak-Északnyugat (1959)

Ez az Alfred Hitchcock által rendezett romantikus thriller egy New York-i reklámszakértőt (Cary Grant) követ, aki kénytelen szökésbe kezdeni, miután egy csoport külföldi kém összetéveszti egy kormányzati ügynökkel. Érdekes tény, hogy ez a film inspirálta a népszerű texasi South by Southwest fesztivál nevét.

12. Kémesítve (2019)

Míg a listán szereplő filmek többsége nem gyermekbarát, addig a Kémesítve című animációs film minden korosztály számára élvezhető. Lance Sterling egy titkos ügynök, akit egy fiatal tudós galambbá változtat. Ezután természetesen együtt kell működniük, hogy helyrehozzák a kialakult káoszt.

13. A Keselyű három napja (1975)

Képzeld el, hogy bemész az irodádba, és azt látod, hogy az összes munkatársadat megölték. Robert Redfordnak (Turner) pontosan ezzel kell szembenéznie ebben az 1970-es években játszódó filmben. Miután rájön, hogy a gyilkosságok mögött a CIA felsőbb vezetői állnak, nem marad, akiben megbízhatna, így kénytelen egyedül kitalálni, mihez kezdjen, miközben még egy bérgyilkos is a nyomában van.

14. Az üldözött (2014)

A terrorellenes háború idején egy fiatal, csúnyán megkínzott férfi (Grigorij Dobrigin) megérkezik a németországi Hamburgba, és egy őt megillető örökséget követel. Közben viszont azzal gyanúsítják, hogy több csecsen terroristával is kapcsolatban áll, de Günther Bachmann ügynök (Philip Seymour Hoffman a halála előtti egyik utolsó szerepében) úgy véli, hogy a fárfi ártatlan.

15. Szövetségesek (2016)

Ebben a kémdrámában Brad Pitt és Marion Cotillard egy titkosszolgálati tisztet és egy francia ellenállót alakítanak, akik egymásba szeretnek, és megpróbálnak komfortosabb életet élni. Ezzel csak egy a probléma: Cotillard karaktere lehet, hogy egy titkos német kém, de az is lehet, hogy a gyanú alaptalan.

Ez is érdekelhet

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő