A Gucci-leszármazottak nincsenek megelégedve Ridley Scott filmjével

Habár A Gucci-ház sokakat lenyűgözött többek között Lady Gaga páratlan alakításával és a Ridley Scottól megszokott gyönyörű látványvilággal, a film összességében mégis hagy némi kívánnivalót maga után, legyen szó akár az erőltetett akcentusokról, akár a narratíva hiányosságairól.

A Gucci-leszármazottak nincsenek megelégedve Ridley Scott filmjével
Fotó: Gettyimages.com

A Gucci család tagjai egy közleményben fogalmazták meg, hogy tudomásul vették A Gucci-ház című film megjelenését (fenntartásaik azonban vannak bőven). Bár a mű azt állítja, hogy a család igaz történetét akarja elmesélni, szerintük a film narratívája távolról sem pontos.

Elmondásuk szerint a film készítői nem vették a fáradságot, hogy konzultáljanak az örökösökkel, mielőtt Aldo Guccit (aki 30 éven át volt a cég elnöke, Al Pacino) és „a Gucci család tagjait gengsztereknek minősítették, akik tudatlanok és érzéketlenek a körülöttük lévő világra”. Szerintük olyan eseményeket, hangnemet és hozzáállást tulajdonítottak a szereplőknek, ami sosem tartozott hozzájuk - mindez rendkívül fájdalmas a család számára és sérti az örökséget, amelyre a márka máig épül.

Azt is kifogásolták, hogy a film és a stáb tagjainak több nyilatkozata is elnézően viszonyul „ahhoz a nőhöz, akit végérvényesen elítéltek azért, mert ő volt Maurizio Gucci (Adam Driver) meggyilkolásának felbujtója”, úgy ábrázolva őt, mint egy áldozat, aki próbált túlélni a maszkulin vállalati kultúrában. A Gucci família szerint ez távolabbb sem állhatna az igazságtól, hiszen a 70 évig családi kézben lévő vállalkozás mindvégig inkluzív és befogadó volt - a 80-as években, amikor a film játszódik, több nő is vezetői posztban dolgozott a cégnél.

A leszármazottak az őseik munkáját tisztelve élnek és „minden jogot fenntartanak, hogy megvédjék szeretteik nevét, arculatát és méltóságát” - és bár ilyenformán zárták nyilatkozatukat, jogi eljárást nem indítottak. Patrizia Gucci (akit a filmben Lady Gaga alakít) az egész család nevében azzal bírálta a film rendezőjét, Ridley Scottot, hogy „nyereségtermelés céljából ellopta a család identitását”.

Én nem foglalkozom ezzel - reagált Scott egy interjú során, arra hivatkozva, hogy egy Guccit meggyilkoltak, egyet pedig börtönbe zártak adócsalásért „szóval ne is beszéljünk nyereségtermelésről. Amint ezt megteszi valaki, a köztulajdon részévé válik”.

Tom Ford divattervező és filmrendező 1994 és 2004 között volt a Gucci kreatív igazgatója. Elmondása szerint a film megtekintése után úgy érezte magát, „mint aki átélt egy hurrikánt”. Szerinte a film sztárja kétségkívül Lady Gaga, azonban Al Pacino és Jared Leto játéka közben nem tudta eldönteni, hogy még mindig Scott filmjét nézi, vagy a Saturday Night Live amerikai késő esti komédiaműsort.

Fordot (akit a filmben Reeve Carney alakít) „mélységesen szomorúvá tette” a film és nehezére esett, hogy a humort lássa egy olyan tragikus eseményben, amelyben személyesen érintett volt. Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy a filmnek hatalmas sikere lesz, már csak a szereplőgárda, a jelmezek és az operatőri munka miatt is.

Ford szerint ha a Gucci név felkerül a dolgokra, akkor általában eladhatók lesznek”.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját