„Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!”- A hét könyve: Párizs királynője

2021.június.20.

„Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!” Az idézetet Gabrielle, vagy ismertebb nevén Coco Chanelnek tulajdonítjuk, aki méltán híres a mai napig a világ szinte minden szegletében.

A francia divattervező olyan örökséget hagyott ránk, mint az alapdarabbá vált kis fekete ruha, a különleges illatú Chanel No. 5 parfüm, és a napbarnított bőr divatja. Mindezekért a nők és a szakma nagyjai a mai napig tisztelettel emlékeznek meg róla. A Párizs királynője című regényes életrajzban azonban az elismert nő alakjának nemcsak csillogó, könnyed és elegáns rétegét láthatjuk, hanem betekintést nyerhetünk élete árnyoldalának eseményeibe is.

Fotó: Libri

Megismerhetjük a nagy egyéniség nehéz gyermekkorát, végigkövethetjük, hogyan jutott el a mélyszegénységből és árvaságból a párizsi Hotel Ritz fényűző termeibe, a legelőkelőbb és legfontosabb körök középpontjába. Ezáltal megérthetjük Coco regénybeli motivációját, melyet a szerző nagyfokú érzékenységgel tár könyvében olvasói elé: a mademoiselle azért harcol minden eszközt bevetve, gyakran elítélhető módon zsidó üzlettársa, Pierre Wertheimer ellen, hogy parfümjének és márkájának egyedüli tulajdonosaként megvédhesse saját erejéből megszerzett vagyonát, és ne süllyedjen vissza a nyomorba, amelyből ragyogó tehetségének, kemény munkájának és neves szeretőinek révén sikerült megmenekülnie.

Közülük a legfontosabb Boy Capel, aki Coco meghatározó, viharos szerelmeként jelenik meg.

Mindehhez a történelmi hátteret a II. világháború adja: a történet, a visszaemlékezéseket leszámítva, Franciaország német megszállásának négy hosszú éve alatt játszódik. Ebben az időszakban Chanel Párizsban belépett a kémek veszélyes világába, méghozzá német oldalon. Mi vehette rá a nehéz életű, ám rendkívül büszke francia nőt a kollaborációra? Egy féltve őrzött titok, egy személy, akiért Coco még hazája elárulásának terhét is magára vette. A regény legalábbis ezt a magyarázatot kínálja az F-7124-es számú, Westminster fedőnév alatt a német hírszerzésnek dolgozó ügynök ténykedését illetően.

A könyv lapjain egy céltudatos, határozott, néha arrogáns és makacs személyiség elevenedik meg, aki ugyanakkor esendő, sőt sokszor kiszolgáltatott, de mindezek ellenére bármit megtenne azokért, akik közel állnak a szívéhez. A koránt sem olyan könnyen meghozható ítéletet Pamela Binnings Ewen az olvasóira bízza.

Szöveg: Kustár Lídia

Ez is érdekelhet

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla