A lány, aki sellőként szeli a habokat!

2016.február.18.

Senánszky Petra nem egy hétköznapi sport szerelmese, melyben az elmúlt években rengeteg csodás eredményt tudhat a magáénak. A 22 éves lány uszonyosúszóként hívta fel magára a világ figyelmét.

A lány, aki sellőként szeli a habokat!
Fotó: Derencsényi István

Hogyan kerültél kapcsolatba a vízzel?


Már pici babaként is imádtam pancsolni. Később a szüleim szerették volna, hogy én és a testvéreim is vízbiztosak legyünk, így beírattak minket a Debreceni Búvárklubba. Itt megtanultuk az alapokat, a négy úszásnemet, egyre többet jártunk oktatásra, így láttam meg ezt az érdekes sportágat. Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, elég hamar ki is derült, hogy van hozzá tehetségem.

Mi a különbség a sima úszás és az uszonyosúszás között?


Teljesen különböző a két sportág. Más izmokat használunk, más a testünk helyzete a vízben, és több eszköz is befolyásoló tényező. Az uszonyosúszásnál a láb és a törzs a dominánsabb, a sima úszásnál pedig a karokat használják intenzívebben. Emellett mi légzőcsövet is használunk. Nálunk az uszonyos felszíni úszás, az uszonyos gyorsúszás és a búvárúszás a 3 versenykategória.

Fotó: Lékó Tamás

Hogy néz ki egy edzőnapod?


A hét minden napján vannak edzéseim, általában reggel hattól fél nyolcig, majd délután pedig fél kettőtől kezdődnek az egyórás kondi edzésem, majd egy másfél órás vízi edzés következik. Ezeket ki szoktuk egészíteni masszázzsal, nyújtással. Egyszer van pihenőm a héten, ilyenkor az egyik edzés marad ki. Ahhoz, hogy maximálisan tudjak teljesíteni elengedhetetlen a szárazföldi edzés is. Idén rengeteget kondizok, mellette pedig úszok.

Milyen eredmények vannak idáig mögötted és mire készülsz idén?


Hatszoros felnőtt világbajnok, háromszoros felnőtt Európa-bajnok, kétszeres junior Európa- és világbajnok vagyok. Emellett még mindig én vagyok a felnőtt világcsúcstartó az 50 és a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban és a junior korosztályban 200 méteres uszonyos gyorsúszásban is. Itthon pedig 14-szeres felnőtt-, és 41-szeres korosztályos országos bajnoki címmel rendelkezem. Idén nyáron Görögországban kerül megrendezésre a világbajnokság, most gőzerővel erre készülök.

Fotó: Kosina Csilla

Meddig lehet ezt a sportot űzni?


Teljesen egyénfüggő. Van, aki még negyven évesen is aktívan űzi ezt a sportot. Még nem tudom, meddig folytatom a versenyzést, mindenestre rengeteg más dolog is van az életemben, ami érdekel és el tudnám képzelni a továbbiakban. Az egyetemen jelenleg biológia szakos hallgató vagyok, ez a terület is közel hozzám, de azt is el tudom képzelni, hogy a családi vállalkozásunkban fogok később tevékenykedni. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Szórakozás kikapcsolódás mennyire fér bele az idődbe?


Amikor nem a sűrű versenyszezont élem, és van rá lehetőségem, a barátaimmal töltöttöm az időm nagy részét. Szeretek moziba járni, bulizni, de az otthoni cukrászkodás is közel áll hozzám.

A legtöbb embernek ebben a zord időjárásban nagyon nagy erőfeszítésébe kerül, hogy levetkőzzön és bemenjen egy medencébe. Te hogy vagy ezzel?

Szerintem ez csak megfelelő motiváció kérdése. Persze mindenkinek vannak hullámvölgyei, amikor úgy érzi nehezebben megy a felkelés, és az is nehézséget jelent, hogy belemenjen a medencébe. Ezzel így vagyok én is, de ilyenkor mindig felülkerekedik bennem a versenyszellem és az akarat, és persze ott vannak a csapattársaim, akiknek ebben is sokat köszönhetek.

189 cm-rel okoz bármiféle nehézséget az öltözködés?


Sokszor nehezen találok magamnak például megfelelő hosszúságú nadrágot. Ez különösen nagy kihívás számomra, függetlenül attól, hogy szeretem a szép holmikat.

Ha lehetne három kívánságod, most mi lenne az?


Két aranyérmet mindenképpen szeretnék az idei VB-n is, valamint kihozni minden helyzetben magamból a maximumot. De a legfontosabbnak azt tartom, hogy minden szerettem boldog és egészséges legyen.

Csáti Melinda

Ez is érdekelhet

Szexhoroszkóp: A csillagjegyed befolyásolja, hogy milyen vagy az ágyban

Szexhoroszkóp: A csillagjegyed befolyásolja, hogy milyen vagy az ágyban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Tedd & Ne tedd

Emma Watson elképesztő szettben, vagány rövid frizurával tűnt fel a párizsi divathéten

Emma Watson elképesztő szettben, vagány rövid frizurával tűnt fel a párizsi divathéten