A szakmai sikerek titka is az érzelmi intelligencia!

2018.május.15.

Kósa Erika, az óvónőből lett egyik legsikeresebb magyar üzletasszony életre hívta az EQ-szexi mozgalmat, hogy ráirányítsa a figyelmet az érzelmi intelligencia fontosságára, mely legalább olyan elengedhetetlen az érvényesüléshez, mint az IQ.

Többek közt sikerének receptjéről is kérdeztük.

Az EQ-szexi mozgalom idei nyitórendezvénye volt a Kezdj el tenni! Telt ház előtt mesélt a sikeréhez vezető út tanulságairól. A beharangozóban kiemelte, hogy a Vízöntő jegyében született, a többi meghívott előadóval egyetemben.

Fontos az Ön számára az asztrológia? Esetleg a csillagjegyek segíthetnek megismerni belső világunkat, jobban kifejezni érzelmeinket?


Hiszem, hogy a csillagjegyek jellemzői visszatükröződnek habitusunkban és megnyilvánulásainkban. A hasonló tulajdonsággal bíró emberek könnyebben tudnak összedolgozni, mert ismerik egymás erősségeit és gyengéit, hamar kialakulhat köztük a konszenzus. Alapvető probléma – amiről a rendezvényen is szó volt –, hogy a különböző projekteken csapatmunkában dolgozók nem tudnak megegyezni, mert többnyire féltékenyek, sértődékenyek, sokszor nem értenek egyet. Magyarországon nincs igazán vitakultúra, a vezetők folyamatosan konfliktust kezelnek. Természetesen nem elég, ha a zodiákusokban keressük a megoldást a hatékony együttműködésre, ennél fontosabb, hogy megfelelő szintű érzelmi intelligenciával álljunk egymáshoz.
A Vízöntő a megújulást jelképezi, és csakugyan, folyton új vállalkozásba fog.

Önt, mint az egyik leggazdagabb magyar nőt, óvónőből lett sikeres üzletasszonyt ismerte meg az ország. Miért váltott ismét, és alapította meg a Kósa Erika Akadémiát?


Váltottam, de nevezhetjük újrakezdésnek vagy folytatásnak. Mindig az emberekre koncentráltam. Kicsikkel kezdtem, nagyobbakkal folytattam, persze a családommal is sokat foglalkozom. A gyerekeimmel, most már az unokáimmal is – lassan megérkezik a második unokám. Az önmegvalósítás része, hogy tudásomat, tapasztalatomat átadhatom; óvónőként tanítottam, az üzleti életben tanácsokat adtam, kiszolgáltam az ügyfeleket. A munkahelyteremtés szintén egyfajta adás, több ezer embernek teremtettük meg a kiteljesedés lehetőségét. Az akkori gazdasági- és pénzügyi helyzet kedvezett vállalkozásunknak, aztán változások jöttek, nekem is váltanom kellett. Ha az ember mindig ugyanazt csinálja, nem újul meg, vagy nem jókor lép tovább, kudarcként élheti meg azt, amiben korábban örömét lelte. Az akadémiát is a tanítás szándékával hoztuk létre. Nem megyek nyugdíjba, benne szeretnék maradni a vérkeringésben, ötvenen túl is aktívnak és tettre késznek érzem magam. Nem tudom, hogy az akadémiánk hová fog fejlődni, még bébi – tavaly előtt, októberben alapítottuk – de az elmúlt bő egy évben kikristályosodott, mi az útja, küldetése.

Mesélne az akadémia küldetéséről?

Elengedhetetlen, hogy az idősebb generációk megértsék a fiatalok motivációit, világnézetét. Nyilvánvalóvá kéne tenni az X-generáció számára, hogy mit akar az Y és a Z. Ha a korosztályok megértik egymást, harmónia és összeolvadás következik. A paradigmaváltást az Y-generáció idézi majd elő, karakteresen és erőteljesen, kimutatva az erősségeit–gyengéit. Létrehoztunk az akadémián többek közt egy junior mentorházat, száznegyven fiatalt karolunk föl. Nem kötjük össze a mentoráltat a mentorral, hanem három hetente fórumokat tartunk. Üzletemberek, vállalatvezetők, pszichológusok, coach-ok, de akár művészek is tartanak előadásokat üzletépítésről, gazdasági helyzetről, nemzetközi pénzügyi kitekintésről, a private bankingről, startup cégekről stb. Sok más mellett oktatjuk az értékesítést, van referensképzés, különböző tréningek. A szakmák legjobbjait igyekszünk megnyerni a programnak, akikkel növendékeink nem találkozhatnának a hétköznapokban. Minél szélesebb területet ismernek meg a fiatalok, annál könnyebben eldönthetik, merre szeretnének orientálódni. Hazánkban az akadémián indult el először EQ-képzés, illetve fejlesztés, amit itt, az office-ban, tizenöt fős kiscsoportos intimtréningeken tartunk. Másik fontos irány a senior képzésünk. Magyarországon tíz éven belül több mint kétmillió ember nyugdíjba megy. Az orvostudomány rohamos fejlődésének köszönhetően akár még negyedszázadot is élhetünk nyugdíjba lépésünk után, nem mindegy, hogy a hátralévő időt milyen minőségben éljük. Alapvető, hogy fontosnak érezzük magunkat idős korban is. Érzelmi intelligencia függvénye, hogy valaki mennyire tartja magát hasznosnak.

Kósa Erika
Kósa Erika

Mennyire könnyen tudott érvényesülni a férfiak uralta pénzvilágban nőként?


Biztosításkötéssel kezdtem pályámat olyan piaci környezetben, ahol nem volt bevett viselkedéskultúra. Jó élményeim vannak a női érvényesüléssel kapcsolatban, a környezetemben az urak hamar elfogadtak, mert hoztam az eredményt. Mostanában az üzleti életben, sőt, a vállalatok élén is egyre több hölgy van – ez egyfajta evolúció. Gondoljuk el, hogy a századfordulón a nők még nem járhattak egyetemre! Az átalakuláshoz idő kell, megérik a helyzet a következő lépésre. A változásoknak evolúciója van, de vannak korán érők vagy újítók, természetesen a nők közt is.

Ez lehet az Ön sikerének az egyik titka. De mi volt a recept?

Az üzleti eredményeim bizonyították, hogy amit csinálok, hatékony. Elég korán kialakult az a rendszer, amelyben a szakértelmemet klónozhatom, átadhatom másoknak, hogy minél többen legyenek sikeresek. Üzleti modellként kezeltem a tudásom, közös érdek, hogy megtanulják az alkalmazottjaim, hogyan lehet minél hatékonyabban dolgozni. Ez nekik és nekem is a hasznunkra válik. Szerencsés voltam, hogy jól időzítettem: üzlettársaimmal korán felismertük a vásárlói igényt, a piaci lehetőséget, amihez megvolt a képességünk, és megfelelő időben léptünk.

Nyilván nem véletlen a jó időzítés. Vajon nem a fejlett érzelmi intelligenciája miatt érezte meg az alkalmat?


Talán így van. Az érzelmi intelligencia a vesszőparipám, tíz éve tanítom. Az érzelmeinkben energia van, negatív és pozitív töltésű. Nem arról van szó, hogy ne éljünk meg negatív érzéseket – ne legyünk dühösek, fojtsuk el az agressziót –, nem is tudnánk megtenni. De ha a cselekvés mögötti érzelmet felismerem, sokkal jobban tudom kezelni a helyzetet. Freud szerint a tengerszint fölött a jéghegynek csak tíz százaléka látszik, kilencven százaléka tengerszint alatti. Ha az embert a jéghegyhez hasonlítom, tíz százaléka értelem, kilencven százaléka érzelem. A tengerszint alatti részt hívjuk tudatalattinak, ott zajlik életünk nagy része. Ha megértjük önmagunkat, reális személyiségképet alakíthatunk ki magunkról, és könnyebben boldogulunk.

Tehát az EQ tanulható?


A veleszületett képességekre rakódik rá a gyermekkori szocializáció, mely alapvető attitűdöket épít be, ezek határozzák meg személyiségünket. Az érzelmi intelligencia fejleszthető, de van egy magunkkal hozott alap, alacsony vagy fejlett kompetenciákkal. Ha megismerjük kompetenciaszintjeinket, megtudjuk, mit kell fejlesztenünk. Tehát nem általában fejlődünk, hanem a hiányosságokat pótoljuk. Ha megérzed, mi zajlik a testedben, és miért, könnyebben fogsz megoldásokat találni, jobban elfogadod a másikat, egyszerűbben artikulálhatod igényeidet. Férjemmel harminc éves házasok leszünk jövőre. Gyerek nélkül, gyerekkel, vejjel, új baráttal, unokával, leendő unokával, megéltünk fent-lent állapotokat, krízishelyzeteket. Ez szintén egyfajta evolúciós fejlődés, melyben az EQ volt legnagyobb támaszunk.

Ön szerint igaz a mondás, hogy a nőket az érzelem, míg a férfiakat az értelem irányítja, vagy mindez csupán sztereotípia?

Mindannyiunkban vannak érzelmek, csak másképp nyilvánulnak meg férfinál és nőnél. Közvélekedés, hogy a nők érzelmesebbek, igaz, hiszen emocionálisabbak vagyunk. Anyák vagyunk, érzékenyebbek, finomabbak. A férfiak racionálisabbak, ők jelentik a biztonságot – míg mi őriztük a tüzet, addig ők vadásztak –, az evolúció során ezek az alapérzelmek megmaradtak. Az érzelmi intelligencia viszont másról szól.

Mitől tud kikapcsolódni, mivel töltekezik?


Tudta, hogy a tánc az egyik leghasznosabb mozgásforma? Meghosszabbítja az életet! Egyszerre több érzékszervünk vesz részt benne; a ritmus mozgásra késztet, a zene szellemi táplálék is, a párra figyelés az odafigyelést adja, és meg kell találni a ritmusban a harmóniát. Leggyakrabban az éber meditációt gyakorlom; félórát csak úgy vagyok magammal, hallgatom a gondolataimat. Viszonylag korán fekszem, és szeretek korán kelni, általában a család előtt ébredek, ilyenkor meditálok. Futni is szoktam, de nem szeretek közben zenét hallgatni, mert nem tudok figyelni magamra, a gondolataimra és a mozgásra. Alig várom, hogy beüljek a kocsiba, és sorra vegyem, milyen ötleteim jöttek.

Mi motiválja mostanában?

Fontos számomra az EQ-mozgalom, sokat teszek azért, hogy ne csak a privát szférába, de a vállalatiba is bekerüljön. Előbb-utóbb érték lesz a társadalomban, hogy odafigyelünk embertársainkra, igyekszünk megérteni egymást. A huszonegyedik században a legfontosabb képesség az érzelmi intelligenca.

Kiss Annamária

Ez is érdekelhet

A rózsaszín Gölöncsér Flóra új kedvence

A rózsaszín Gölöncsér Flóra új kedvence

G-Életstílus

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

G-Életstílus

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból