A szerelem, mint tudomány - A hét könyve: Rika Ponnet - Csak Veled (A romantikus szerelem visszatér)

2021.február.7.

Volt már, hogy elgondolkodtál a pároddal miért veszekedtek újra és újra ugyanazokon a dolgokon? Vagy hogy az online társkeresés talán mégsem neked való? Esetleg túl hamar ítélsz el új embereket, és ezen szeretnél változtatni? A belga szexuálpszichológus Rika Ponnet új könyvében, a Csak Veled-ben mindegyik kérdésre kézzel fogható válaszokat talált.

A szerelem, mint tudomány - A hét könyve: Rika Ponnet - Csak Veled (A romantikus szerelem visszatér)
Fotó: Shutterstock

A szerelem és romantikus párkapcsolat, mint tudományos kutatási terület még nagyon fiatal. Éppen ezért kicsit laikusan álltam hozzá egy romantikus szerelemről szóló kis kézikönyvhöz, de a végén sikerült pozitívan csalódnom. Ponnet a páciensei történeteit prezentálva mutat rá tipikus párkapcsolati problémákra, illetve elismert kutatásokra támaszkodva mutatja meg, hogy ezeknek, a néha felszínesnek ítélt veszekedéseknek mindig van egy mélyebb, pszichológiai rétege is.

A könyv nyolc fejezetén keresztül sorra veszi a (példái alapján főképp) heteroszexuális kapcsolatok archetípusait. Az esettanulmányok ismerős élethelyzeteket mutatnak be, néha kínosan magunkra ismerhetünk az elnagyolt viták vagy a féltékeny párok leírásaiban, viszont Ponnetnek sikerül végig elképesztően empatikusnak maradnia, s egy percig sem ítélkezik. A legérdekesebb rész talán a "szeretetkörökről" szóló fejezetek, hiszen azokban majdhogynem matematikai pontossággal sikerül behatárolnia pácienseinek primer és szekunder érzéseit és igényeit. A szeretetkörök grafikonjait nézve minden korábban elemzett feszültség és kapcsolati nehézség értelmet nyer, s olyan egyszerűnek tűnik a megoldás is – hiszen minden ott van feketén fehéren. A színtiszta tudományos megközelítéssel Ponnet elérte, hogy a párkapcsolat komolyan vizsgálható diszciplínává válhasson, hogy a felmerülő problémákra mindig tűpontosan meg lehessen fogalmazni a megoldást.

Ponnet nem csak párterapeutaként, de párkeresési-tanácsadóként is dolgozik. A könyv jó néhány fejezetében azokkal a szinglikkel foglalkozik, akiknek vagy nagyon nehezen megy az online- vagy másmilyen társkeresés, illetve azokkal, akik alternatív párkapcsolati formákkal kísérleteznek, mint például a poligámia. A poligámia még egészen tabu téma Magyarországon, így különösen érdekesnek találtam azt a fejezetet, ahol egy poligám kapcsolat négy résztvevőjéből kettővel sikerült beszélnie. De a kevésbé extrém esetek is ugyanolyan tanulságosak voltak, kifejezetten a relevanciájuk miatt: ki ne ismerné azt a szinglit, aki bárkivel találkozik, csak a másik rossz tulajdonságaira koncentrál? Vagy aki szigorú elvárásoknak akarja megfeleltetni a számára ideális párt? Ezeket a történeteket Ponnet egyenragúan, ugyanolyan együttérzéssel és szakmaisággal közelíti meg, mint az éppen széthulló házasságok tragédiáit.

A tökéletes esettanulmányok mellett a könyv legnagyobb erénye, hogy Ponnet mindvégig szilárdan kiáll a romantikus szerelem fontossága mellett. A könyv utolsó fejezete, a romantikus szerelmet lekicsinyítő mítoszokra cáfol rá, kihangsúlyozva, hogy a tudományos megközelítések mellett abszolút megfér az a rózsaszín ködös, csodaszép szerelem, amiről a legtöbben álmodnak. Ponnet pozitivitása ragadós, az empátiája segít teljesen új nézőpontból vizsgálnunk saját vagy szerettünk problémáit. A Valentin-napot és a csöpögős szerelmet messze elkerülő, kiábrándult embereknek pedig csak egy üzenete van: aki nem szeret, az nem is él.

Rika Ponnet: Csak veled!, Corvina, Fordította: Bérczes Tibor, 2020, 3490 Ft
Rika Ponnet: Csak veled!, Corvina, Fordította: Bérczes Tibor, 2020, 3490 Ft

Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

G-Életstílus

Covid-baby jelenség: a járvány alatt született gyerekek egy teljesen más világba csöppentek

Covid-baby jelenség: a járvány alatt született gyerekek egy teljesen más világba csöppentek

Szépséghírek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek