Annyi meglepetést kaptunk, hogy nem is győzzük januárig

2018.december.21.

Ráadásul ezt a meglepetést mindannyian kaptuk, és annyira azért nem volt váratlan, de ettől nem örülünk neki kevésbé, sőt!

A Magyar Filmarchívum minden évben így karácsony táján megajándékozza a hazai internetezőket 100 darab ajándékkal. Ami egész pontosan 100 darab magyar filmet jelent, amit két hétig ingyen lehet megnézni. Szóval, ha nincs semmi a tévében, még lustálkodnál reggel, vagy ebéd után, akkor csak elő a laptopot, és indulhat a mozizás!

Mi minden évben imádjuk a Filmarchívum meglepetéseit, de ha lehet, ebben az évben aztán igazán izgalmas a válogatás. Újra nézhetünk olyan hazai sikerfilmeket, amit korosztálytól függetlenül mindenki szeret:

A Pál utcai fiúk klasszikus feldolgozását csak imádni lehet, A Pogány Madonna az egyik legjobb Ötvös Csöpi-film, amin mindig jót lehet nevetni. De megnézheteg Koltai Róbert keserédes vígjátékát a Sose halunk meg című klasszikust, vagy a magyar vígjátékok legnagyobb klasszikusát a Hyppolit, a lakájt.

Hyppolit, a lakáj

Olyan kultfilmeket is láthatunk, mint a Falfúró, amit egy időben illett kívülről tudni, vagy a nyolcvanas évek hazai popkultúrájának sajátos lenyomatát a Moziklipet, vagy az olyan különleges, a hazai hagyományoktól teljesen elütő filmet, mint a Meteót.

A játékfilmek között ezúttal is találunk évfordulós rendezőket, a tavaly 100 éve született Fábri Zoltán, mint az egyik legjelentősebb hazai direktor A Pál utcai fiúk mellett a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem című filmjeivel is helyet kapott a válogatásban. A húsz éve elhunyt Szőts István különleges filmjeit, az Emberek a havason és az Ének a búzamezőkről című alkotásait is választhatjuk, vagy a 90 éve született Zolnay Pál rendező két klasszikusát, a Sámánt és a Fotográfiát. Kiemelhetjük a nagyon ritkán látható magyar némafilmeket a szelekcióban, köztük talán az egyetlen fennmaradt hazai börleszk szkeccsel, a Pufi cipőt vesz című kisfilmmel, főszerepben az első magyar filmsztárok egyikével, Huszár Pufival.

Megtaláltuk a magyar film egyik első transznemű karakterét

Megtaláltuk a magyar film egyik első transznemű karakterét

A játékfilmek közül mindenképpen kiemelnénk a Testről és lélekről című filmjével újra világsikert arató Enyedi Ildikó első filmjét, amivel egyébként szintén világsikert aratott. Az én XX. századom című filmet muszáj látnod! És a helyedben nem hagynánk ki az egyik legeredetibb látásmódú magyar rendező, Fehér György filmjét, aki a nemzetközi filmtörténet egyik legtöbbször feldolgozott könyvéből, A postás mindig kétszer csenget című krimiből készített Szenvedély címmel parádés szereposztással egy igazán különleges és magával ragadó filmet.

A 100 ajándékfilm között találunk dokumentumfilmeket, olyan szintén ritkán látható klasszikusokat, mint a Pócspetri, A határozat, vagy a Kilencedik emelet. A dokumentumfilmek közül is csemege A szerelmi varázslások, A mi szerelmeink vagy a hazai pszichológia egyik legnagyobb hatású alakjáról, a Mérei Ferencről készült film.

Kovásznai: Habfürdő

Mindezek mellett Budapest-filmek is vannak a válogatásban, illetve jó néhány animációs film is. Ki kell emelni az Oscar-díjas A légy című rövidfilmet, illetve azt, hogy az egyik legkülönlegesebb magyar animációs, filmrendező és festő Kovásznai György több munkáját is megnézhetjük. A rendező alighanem megelőzte a korát az elképesztően túlburjánzós, gyakran kifejezetten buja animációival. És mindenképpen meg kell említeni, hogy a talán legismertebb hazai animációs filmrendező, Dargay Attila kevésbé ismert rövidfilmjei és reklámfilmjei is megnézhetők a Filmarchívum jóvoltából. Szóval, mind ezt a sok-sok csemegét aligha tudjuk két hét alatt végignézni!

A filmeket december 21-étől 2019. január 4-éig itt érheted el!

10 jó film, amelyből sokat tanulhatsz a pszichológiáról

10 jó film, amelyből sokat tanulhatsz a pszichológiáról

Ez is érdekelhet

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex