Megtaláltuk a magyar film egyik első transznemű karakterét

2017.december.29.

Ugyan a közvéleményben nem olyan régóta felkapott téma a transzneműség, azonban a művészetben már az ókor óta ismerünk megszámlálhatatlanul sok olyan alakot, karaktert, sőt alkotót, akinek a nemi identitása, megjelenése nem illeszthető be a "hagyományos" keretek közé.

Két lány az uccán, 1939
Fotó: Vimeo/MNFA

Mivel manapság valóban sok szó esik a transzneműek jogairól, hátrányos megkülönböztetéséről, néha nem árt felidézni, hogy szemben azzal a gyakran hangoztatott véleménnyel, hogy ez valami újfajta "elhajlás", "divat" volna, valójában mindig is létezett cross-dressing, és mindig is jelen voltak a társadalomban a transzneműek, és a transzvesztitizmus korántsem annyira szokatlan jelenség.

Olvastad már? 5 szexpozitív Insta-híresség, akik minden tabut ledöntenek

Sőt, nem csupán jelen volt, de látható is volt, például az 1930-as évek magyar játékfilmjeinek egyikében-másikában felbukkannak transzvesztita, vagy legalábbis cross-dressing szereplők. Ami pedig ezzel kapcsolatban talán a legfontosabb, hogy ezek a szereplők egyáltalán nem kitaszítottként vagy megvetettként jelennek meg, sőt ellenkezőleg. Messzemenő következtetéseket ezzel kapcsolatban persze hiba volna levonni, hiszen a korszak magyar társadalma cseppet sem volt elfogadóbb. Ugyan már 1909-ben felvetődik például, hogy az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat büntethetőségét megszüntessék, de valójában 1961-ig Magyarországon az azonos neműekkel létesített szexuális kapcsolat, a homoszexualitás jogi értelemben bűnnek számított. Mégis, azt látjuk, hogy a ´30-as években felbukkanó, sejthetően transznemű szereplők nem okoznak problémát sem a nézőknek, sem a gyártóknak, úgy tűnik, ha hivatalosan biztosan nem is, de hallgatólagosan a karakterek bizonytalan nemi identitásán nem rökönyödtek meg a nézők.

Az 1930-as évek a magyar filmgyártás egyik legtermékenyebb időszaka volt, így nem vállalkoznánk arra, hogy az elsőség címét bárkinek is odaítéljük, de annyi biztos, hogy az 1934-es Lila akác című film tartalmazza a leghíresebb vélhetően transznemű karaktert. Székely István egyébként Szép Ernő amúgy is fantasztikus regényéből készült remek filmjében a korszak egyik legnagyobb komikus sztárja, a tánctanárt alakító Kabos Gyula bújik női ruhába a film emlékezetes epizódjában. Az Angelusz névre keresztelt karakterről eldönthetetlen, hogy csupán a show kedvéért ölt-e magára női ruhát. A fellépést beharangozó jelenetben Kabos elmondja a tanítványainak, hogy tíz éve nem volt rajta míder, ami némileg ellentmond annak, hogy transzvesztita, vagy transznemű karakterként azonosítsuk. Ugyanakkor a konferanszié már a régi Pest sztárjaként, Angelusz Angélaként mutatja be Kabos karakterét, ami inkább erősítheti ezt a feltevést.

Mi viszont most nem erre a sokak által ismert epizódra szeretnénk utalni most, hanem egy öt évvel később készült, ritkábban látható alkotásra. Az 1939-ben készült Két lány az uccán című dráma annak a Tóth Endrének a filmje, aki André de Toth néven vált Hollywood egyik igazi legendájává. Mielőtt a második világháború elől Amerikába emigrált rendező megkezdte volna vargabetűkben, és később jelentős sikerekben gazdag pályáját, Magyarországon már ismert rendező volt. A Két lány az uccán című alkotása több szempontból is különleges, a lecsúszott, de tehetséges lány, Gyöngyi és a szegény, naiv, de álmokkal teli Vica kapcsolatában eleve a korszakban ritka őszinteséggel (bár így is némileg romantikusan) jelenik meg két igencsak tipikusnak mondható női sors. A kétes társadalmi helyzet ábrázolása mellett különösen szokatlan, hogy a két lány afféle anya-lánya kapcsolata mellett aligha tagadható, hogy valami szerelemféle is összefűzi a két női főszereplőt. Tóth Endre filmjében a korszakban ugyancsak meglepően sok külső, élő, igazi helyszínen forgatott jelenetet láthatunk, ami például a mai, és akkor éppen épülő Pozsonyi utcáról, a pesti rakpartról mutat ritkán látható érdekes és szép képeket. Egy öngyilkossági jelenetben pedig már-már formabontó jelentsorban ábrázolja a rendező az egyik lány belső vívódását, végső elhatározását.

Olvastad már? 7+1 megrázó film a szexuális bántalmazásról

Van azonban a filmnek egy alig néha felbukkanó epizódszereplője, aki egy kétes éjszakai mulató női zenekarának tagja. A csak nőkből álló zenekarnak ő az egyetlen férfi tagja, csakhogy ő is női ruhában lép fel. Az öltözőben együtt készülődik a lányokkal, borotválkozik, és ugyanolyan hévvel veti rá magát a megérkező alsóneműt áruló árus kombinékínálatára, mint a többi lány. Az egyértelműen transzvesztita, esetleg transznemű szereplőt a társai, a környezete (ez még akkor is szokatlan, ha ezek a jelenetek a pesti félvilág életét mutatják be) teljesen magától értetődően kezeli, fogadja el, ami többi érdekessége mellett igazi különlegességgé teszi ezt a filmet.

Az említett karakter nagybőgőn játszik ebben a jelenetben:

A Két lány az uccán című filmet most január 12-éig ingyen nézheted meg 59 másik nem kevésbé érdekes és izgalmas magyar filmmel együtt a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából! Ezen a linken megtalálod a filmet, és többi alkotást is.

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói