Bódi Margó: „Egy boldog ember mindig mosolyog”

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bódi Margó, a TV Paprika tévécsatorna egyik kedvenc házigazdája több mint tíz év kihagyás után most újra autentikus roma receptekkel jelentkezik a csatornán. Nemcsak az ételei újulnak meg, hanem ő maga is, ugyanis tíz kilóval könnyebben állt a kamerák elé.

Bódi Margó átadta a szüleitől tanultakat a fiának
Bódi Margó átadta a szüleitől tanultakat a fiának
Fotó: Perger Viktória / GLAMOUR

Bódi Margó kiváló vendéglátó és remek szakács, aki a receptek mellett szívesen beszélt a családjáról és a roma kultúráról a GLAMOUR olvasóinak.

Több mint tizenkét év után hívott fel a TV Paprika, hogy ismét szükség lenne rád. Mit éreztél, amikor megcsörrent a telefon?

Először akkor keresett meg a csatorna, amikor kiadtam az első szakácskönyvemet. Sikeres lett a főzőműsorom, nagyon szerették a nézők, így tíz éven át ismételték a korábbi adásokat. Nagyon sokan visszajeleztek, hogy szeretnének újabb epizódokat is látni. Nemrég csináltak egy félmérést, amiben megkérdezték a nézőket, hogy szeretnék-e hogy folytatódjon a Bódi Margó ízvilága című műsor. Ennek az lett az eredménye, hogy ismét forgattam.

Bódi Margó a férjétől, a fiaitól és a menyeitől és az unokáitól kapja a legtöbb szeretetet
Fotó: Perger Viktória / GLAMOUR

Azonnal igent mondtál?

Amikor megkerestek nagyon örültem, de gondolkodtam rajta, hiszen nagy feladat tíz adást megcsinálni vendégekkel együtt. Az elsőben a sógornőm segítségével lefőztem az összes hagyományos ételt, amit tudtam. Egymást segítve végül remekül sikerült a további ételsorokat is összerakni, a klasszikus roma ételeket kicsit megújítva. Felzárkóztunk, haladunk a korral.

„Mostanra már nem követem el azokat a hibákat, amiket az elején” – Őszintén mesélt Manuel, a The Voice coacha, hogyan változott az élete az X-Faktor óta

„Mostanra már nem követem el azokat a hibákat, amiket az elején” – Őszintén mesélt Manuel, a The Voice coacha, hogyan változott az élete az X-Faktor óta

Modern, könnyű és divatos ételeket nem is fogyasztotok?

Nem, mert mi nem ezeket tanultuk meg főzni. Azt tudjuk, amit gyerekkorunkból hoztunk magunkkal, anyáinktól, nagyanyáinktól. A menyeim viszont már készítenek a gyerekeiknek közkedvelt, mai ételeket, de a nagyebédnél a szabolcsi töltöttkáposzta, pacalpörkölt, birkapörkölt és sültek kerülnek az asztalra, amiket én készítek. A nagyobb unokák szívesen fogyasztják a hagyományos fogásokat, ugyanakkor a menyecskék sütnek sajttal töltött csirkét a kicsiknek.

Mindig rengeteg embernek főzöl. Csak hatalmas, családi mennyiségben tudsz gondolkodni? Olyan nincs, hogy otthon összedobsz két főre egy vacsorát?

Soha nincs ilyen. Egyszer a TV Paprikán egy magazinba hívtak vendégnek, kérték, főzzek valamit, majd küldjem el a receptet négy személyre. Mondtam a szerkesztőnek, hogy ezt nem tudom megcsinálni, mert fogalmam sincs, mennyi kell az alapanyagokból négy főre. Én kézzel rakok mindet az ételbe, ehhez vagyok szokva. Érzem a mennyiségeket, nem méricskélek. Kettő-négy főre nem tudok főzni, nincs nálam kistányér.

Egyedül szoktál főzni?

Hatvanegy éves vagyok, 14 éves korom óra főzök. Olyan nincs, hogy egyedül készítem a családnak a töltöttkáposztát, valaki mindig segít nekem, mint ahogy a műsorban is, az Angliában élő sógornőmmel, Ágival együtt főzök. Még mindig tartjuk azt a jó szokásunkat - ha itthon vannak nyaranta -, hogy egymást segítve hagyományos roma ételeket sütünk-főzünk a családnak. Azt vallom, hogy a családnál nincs fontosabb az életben. Nagyon közel állunk egymáshoz, együtt neveltük fel a gyerekeinket, mindegyik egyforma volt a számunkra. Amikor ő itthon van, összerántjuk az egész családot és hatalmasokat lakmározunk.

Bódi Margó tizennégy éves kora óta főz
Fotó: Perger Viktória / GLAMOUR

Az egész család feltűnik….

Ebben a sorozatban nemcsak konyhaművészetről lesz szó, hanem a roma szokásokról, hagyományokról is. Főzés közben előkerült néhány, az adott étellel kapcsolatos történet. A Bódi család ma már Budapesten él, de beszélünk a nagyecsedi életükről, hétköznapjainkba is bepillantást engedünk, amikor sikítva csúszdázom az egyik gyerekekkel. Felidézzük a háznál tartott lakodalmakat, ahová mindenki vitt valami ételt és lerakta a hosszú asztalra. Virtuálisan helyet tudnak foglalni a nézők a roskadásig megterített asztalunknál, ahol a család tagjai mellett ismert vendégek is feltűnnek, mint például Emilio vagy Papp Gergely.

Az unokáid mennyire követik és igénylik a roma kultúrát?

Öt unokám van, a legidősebb 25, a legfiatalabb 4 éves. Guszti és én igyekszünk átadni a roma tradíciókat úgy, hogy gyakran beszélünk róla a kicsiknek. Most még mindenki tudja a szokásokat, de hogy ez hogyan lesz a jövőben, azt nem tudom. Ha a mindennapjaikban nem is követik a tanultakat, legalább ismerjék azokat. Muszáj lenne tovább vinni mindent, de sajnos az internet más irányba tereli a fiatalokat.

Köllő Babett: „Nagy árat fizettem, mire sikerült megértenem, hogy nem szerethet mindenki”

Köllő Babett: „Nagy árat fizettem, mire sikerült megértenem, hogy nem szerethet mindenki”

Szerinted a szokások kihalnak idővel?

A mostani fiatalok már nem úgy állnak a hagyományokhoz, mint mi. Én átadtam a szüleimtől tanultakat a fiamnak, Csabinak, ő pedig tovább adja egy részét a saját gyerekeinek, de már nem mindent. Az ő gyerekeik, a leendő dédunokáim viszont már egészen biztos nem fognak ekkora hangsúlyt fektetni rá. Egyre kevesebben beszélik a roma nyelvet is.

Mi az, amit a családban lehet csak megtanulni?

Például legyenek tisztában vele, mi a szokás, ha bemennek egy roma házba. Mi úgy fogadjuk a vendéget, hogy „Isten hozott, gyere ülj le és egyél!” Ha még nem főtt meg az étel, akkor kenünk neki zsíros kenyeret lilahagymával. Beszélünk róla, hogyan illik viselkedni egy keresztelőn, egy lakodalomban, mit illik csinálni egy kislánynak, mit nem a fiúnak.

A nézők tudnak majd valami újat, hasznosat is tanulni?

Igen, bemutatjuk, mit kell főzni egy gyermekágyas kismamának, hogy legyen teje, vagy mit készítünk a keresztelőre. Megmutatjuk, hogyan kell kézzel vágni a tésztát, bár ezt biztosan nem követi majd senki, viszont érdekes.

Hegyi Dóri: „A meditáció nekem azt jelenti, hogy el tudom képzelni a létezést jó és rossz címkék nélkül.”

Hegyi Dóri: „A meditáció nekem azt jelenti, hogy el tudom képzelni a létezést jó és rossz címkék nélkül.”

A romák hogy állnak a diétázással?

Nincs ilyen, mi nem diétázunk. Mindent lehet fogyasztani, nokedlit, sült húst, csak mértékkel. Meg kell nézni a Bódi családot. Guszti 65 éves, jól néz ki, de ő odafigyel az étkezésére. Mindenből eszik, csak cukros ételeket nem, és fehér liszt helyett tönköly búza vagy teljes kiőrlésű lisztből készül neki az ennivaló. Ma már nem fizikai munkát végzünk, ezért a szervezetünknek nincs szüksége annyi energiára, mint mikor kapáltunk a földeken, házakat építettünk és téglát cipeltünk.

Karcsú vagy, sokat fogytál?

Thaiföldön kezdtem a fogyást, 10 kilót adtam le az utóbbi időben, sokat mozgok. A sorozatban is lesz szó a futógépről, amely az életem részévé vált. 1999 óta járok step-aerobikra. Napi szinten pedig lefutom az 5,5 kilométert, mellé súlyzókat emelgetek.

A belőled áradó állandó derű és jókedv honnan fakad?

Soha nem vagyok bánatos, csak örömömben sírok. 14 éves korom óta, azaz negyvennyolc éve vagyok Bódi Guszti felesége. Soha nem vesztünk össze és haragból sem aludtunk külön. Soha nem kiabálunk, veszekszünk. Annyi szeretetet kapok a férjemtől, a fiaimtól, a menyeimtől és unokáimtól, hogy ettől boldog vagyok. Egy boldog ember mindig mosolyog.

Tenki Réka: „Igyekszem az életem minden percét kihasználni és megélni!”

Tenki Réka: „Igyekszem az életem minden percét kihasználni és megélni!”

Ez a műsor a te nevedet viseli, ám az egész családod jelen van az adásokban…

A kisebbik fiam, Csabi házában forgattunk, oda jött az egész család. Feltűnik a közös ebédnél a nagyfiam is, ifj. Bódi Guszti, aki távol él tőlünk, vidékre költözött, ezért ritkábban látjuk egymást. De a családunk fontos tagja, így természetes, hogy ő is látható a sorozatban és gitározik nekünk. Az első évad óta, az elmúlt 13 évben felnőtt egy generáció. Azok a családtagok is közreműködtek, akiket egykor még sámlira kellett állítani galuskát szaggatni. Van, aki akkor még az édesanyja pocakjában volt, most pedig már besegített. Az egyik kislány, aki 6 évesen megígérte, ha felnő, majd ő készíti a bablevest, most megcsinálta. Ez a sorozat több lett, mint egy főzőműsor, inkább egy családregény. Valójában elkészültek az ételek és valóban jöttek a vendégek a házhoz, és mindennek nagyon finomnak kellett lennie.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Sztárbox: Fény derült a női pehelysúly mezőny versenyzőire, brutálisan izgalmas névsor állt össze

Sztárbox: Fény derült a női pehelysúly mezőny versenyzőire, brutálisan izgalmas névsor állt össze

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)