Bolygóbarát Budapest – séta a fenntarthatóság nyomában

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Noha a klímaváltozást okozó károsanyag-kibocsátás túlnyomó részét a nagyvállalatok okozzák, nem szabad elhanyagolni a közösségek, sőt az egyének szerepét sem.

A Bolygóbarát Budapest séta a Gellért Hotel elől indul, de igazán izgalmas, a tömegek elől rejtett helyekre is elvezet
A Bolygóbarát Budapest séta a Gellért Hotel elől indul, de igazán izgalmas, a tömegek elől rejtett helyekre is elvezet
Fotó: Getty Images

Ezt szem előtt tartva alkotta meg a társadalmi felelősségvállalásra nagy hangsúlyt fektető két cég: a Ringier Axel Springer Magyarország és a Sétaműhely- Budapest Walkshop a "Bolygóbarát Budapest" című sétát.

A tematikus történelmi, kulturális séták népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt. Nem csoda, hiszen e programok lényege, hogy túlmutatnak az útikönyvekben szereplő szokványos, „kipipálandó” városi nevezetességeken, így nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosság részére is számos érdekességet tartogatnak. További előnyük, hogy egyszerre biztosítják a kulturális programot és az aktív kikapcsolódás lehetőségét: az új ismeretek megszerzése közben nem egy helyben ülünk, hanem (természetesen megállókat beiktatva) a szabad levegőn gyalogolunk. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tematikus séták, mivel kültéren zajlanak és a fülbemondó készülékek által lehetővé válik a távolságtartás, járványhelyzetben is biztonságos szabadidős programot jelentenek.

A „Bolygóbarát Budapest” séta a Szent Gellért téri Forrásháztól indul, mely Budapest gyógyfürdőváros jellegét szimbolizálja. Megőrzendő természeti értékekben, változatos növény- és állatvilágban gazdag a pár lépésnyire levő Gellérthegy is, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része - ezt a Sétaműhely egy másik sétáján fedezhetik fel közelebbről az érdeklődők. A „Bolygóbarát Budapest” első megállóján a sétavezető (Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész, vagy Lénárd Anna képzőművész, a Sétaműhely alapítója) a Duna jelentőségét vázolja fel, majd egy olyan köztéri műalkotást mutat meg a résztvevőknek, amely a közösségi értékek jegyében a Gellért-fürdő vizét azok számára is elérhetővé teszi, akik nem engedhetik meg maguknak a belépő árát.

Aki nem járt még a csomagolásmentes boltok valamelyikében, annak most lehetősége nyílik megtekinteni ezt a környezetbarát újítást, egyúttal hasznos ötleteket kaphat a háztartási hulladék csökkentésére. A sétálók benéznek az adományboltok egyikébe is: ezek szintén az utóbbi években jelentek meg, szintén (többek közt) a szemét csökkentésének céljával. Feleslegessé vált, még használható tárgyaidat ne a kukába dobd, hanem vidd el az adományboltok valamelyikébe – ezáltal elkerülöd a hulladéktermelést, ráadásul segítesz egy rászorulónak, akinek a háztartásából lehet, hogy éppen azok a tárgyak hiányoznak. (Az adományok egy részét ingyen továbbadják, másik részét alacsony áron az üzletekben eladják.)

A séta a Bartók Béla úton folytatódik. A közelmúltban megújult környéken sok új vállalkozás nyílt, akik a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektetnek. A résztvevők, miután megtudják, milyen méreteket ölt a nagyüzemi állattartás (például hány milliárd állatot vágnak le évente), és pontosan hogyan függ össze a globális felmelegedéssel, valószínűleg el fognak gondolkozni azon, hogy étrendjükből kiiktassák, vagy legalábbis csökkentsék az állati eredetű táplálékokat. Akár rögtön a séta után be is ülhetnek egy vegán étterembe új fogásokat kipróbálni: a környék ugyanis bővelkedik ilyen létesítményekben. A sétálók részletes információkat kapnak a textilipar jelenkori változásairól, a fast fashion káros hatásairól is, és megnéznek egy olyan üzletet, ahol hazai dizájnerektől igazán időtálló (életre szóló) darabokat lehet vásárolni. Szó esik a felelős bankolásról, az adalékmentes pékárukról és az organikus kozmetikumokról is – a bejárt útvonalon mindegyikhez hozzájuthatunk. Bekukkantunk a Down Alapítvány egyik műhelyébe is, ahol, szintén a fenntarthatóság jegyében, például bőrhulladékokból készítenek dísz- és használati tárgyakat.

A séta két további meglepetést tartogat – az egyikről csak annyit árulunk el, hogy egy mellékutcába befordulva bukkanunk rá, és a különböző kultúrák egymás mellett éléséhez kapcsolódik. A másik Temesi Apol műhelye: itt maga a művész mondja el és mutatja meg, hogyan készít ipari textilhulladékból innovatív, egyúttal esztétikus hangszigetelő paneleket. A jövőtudatosság számos szempontját felölelő, egyúttal rendkívül változatos és jó hangulatú séta egy közösségi kert megtekintésével zárul.

Nagy értéke a programnak, hogy – miközben nem hallgatja el a tényeket – a klímaszorongás fokozása helyett lehetőségeket mutat meg arra, hogy hogyan élhetünk környezettudatosabban még egy nagyvárosban is. Ötleteket ad, hogy egyénként, vagy kisebb közösségként hogyan tehetünk kis lépéseket – melyek, főleg, ha minél többen követik őket, szintén sokat számítanak bolygónk megóvásában.

A sétán legközelebb február 12-én szombaton vehetsz részt, és itt tudsz jegyet vásárolni.

Szerző: Antoni Rita, a Sétaműhely egyik sétavezetője

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A jelszó: most - tökéletes időmenedzsment nem létezik, de a hatékonyság megtanulható

glamour plusz ikon A jelszó: most - tökéletes időmenedzsment nem létezik, de a hatékonyság megtanulható

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)