Nem csak egy ígéretes nő - 10 film, ami bizonyítja, hogy Carey Mulligan korunk egyik legnagyobb tehetsége

2021.május.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A most 35 éves Carey Mulligan az elmúlt 16 évben minden szerepét szolid precizitással vitte filmvászonra. Bármilyen karaktert is alakít, elmerül annak mélységeiben, és úgy hozza az adott szerepet, hogy az semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után.

Ahogy az idei, az Ígéretes fiatal nő című filmben nyújtott alakításáért kiérdemelt Oscar-jelölése, úgy az egész filmes pályafutása is jól tükrözi, hogy kiemelkedő tehetség. Kétség pedig ahhoz sem férhet, hogy eddigi karrierje során több olyan emlékezetes szerepben is feltűnt, amit neked is feltétlenül látnod kell.

1. Büszkeség és balítélet (2005)

Carey Mulligan első komolyabb szerepét abban a nagyszabású Büszkeség és Balítélet feldolgozásban kapta, amelyben Keira Knightley és Rosamund Pike is emlékezeteset alakított. A bohókás és rendkívül nagy felfordulást okozó tinédzser, Kitty Bennet alaposan felforgatta az eseményeket, a színésznő pedig remekül hozta azt az elszántságot és lázadást, amit a karakter megkívánt.

2. Egy lányról (2009)

Karrierjében az igazi áttörést az Oscar-jelölést is hozó Egy lányról című film jelentette. Az 1960-as években játszódó történet egy diáklányról szól, aki beleszeret egy titokzatos idősebb férfiba. A férfi bevezeti a társaságba, a művészeti aukciók és a partik világába, ám az új életvitele a tanulás rovására megy, ami komoly problémákat szül.

3. Ne engedj el! (2010)

A szomorú melankóliát árasztó Ne engedj el! című filmben Mulligan, Keira Knightley és Andrew Garfield bentalkásos iskolában felnőtt fiatalokat alakítanak, akik kikerülve a nagyvilágba komoly problémákkal szembesülnek. Amellett, hogy meg kell birkózniuk azzal, hogy a való élet egészen más, mint ahogyan azt nekik tanították, azzal a döbbenetes ténnyel is szembesülnek, hogy ők hárman klónok, akiket szervkereskedelem céljából hoztak létre.

4. Drive – Gázt! (2011)

A Ryan Gosling által alakított Driver nappal autókaszkadőr és autószerelő, éjjel viszont rablók ténykedését segíti azáltal, hogy Los Angeles minden utcáját ismerve gond nélkül elszökteti őket a bűntett helyszínéről. A férfi zűrzavaros életét megszépíti, hogy beleszeret Mulligan karakterébe, a szomszédban élő, gyermekét egyedül nevelő anyába, ám amikor a nő férje kiszabadul a börtönből, kalandos élete még tovább bonyolódik.

5. Shame - A szégyentelen (2011)

A harmincas éveiben járó Brandon szexfüggő, amit nagy elővigyázatossággal titkol környezete előtt. A New York adta lehetőségek, és az, hogy egyedül él, megkönnyíti a dolgát, ám amikor a húga, Sissy (Carey Mulligan) hozzáköltözik, minden fenekestül felfordul körülötte, és a múltjával is kénytelen szembenézni.

6. A nagy Gatsby (2013)

Az F. Scott Fitzgerald regényén alapuló filmben Mulligan szép szőke hajával, díszes ruhával és tágra nyílt, bizonytalan szempárjával tökéletesen hozza az elbűvölő és dúsgazdag Daisy Buchanan karakterét. Káprázatos játékával garantálja, hogy a szupergazdagok világát bemutató filmből ne csak az maradjon meg az ember emlékezetében, ahogyan a Jay Gatsbyt alakító Leonardo DiCaprio a magasba emeli a poharát.

7. Távol a világ zajától (2015)

Nehéz elképzelni, hogy van még egy színésznő, aki olyan jól ki tudná fejezni a Thomas Hardy regényén alapuló Távol a világ zajától főhősnőjének, Bathsheba Everdene-nek az erejét, lendületességét és forrongó érzéseit, mint ahogyan azt Mulligan teszi. A fiatal Bathseba ölébe hirtelen hatalmas örökség szakad. Át kell vennie rokona gazdaságát, sok új beosztottja viszont már abban is kivetnivalót talál, hogy nő létére akar irányítani. Az eseményeket pedig még tovább bonyolítja, hogy egyszerre három férfi is el akarja nyerni Bathsheba szívét.

8. A szüfrazsett (2015)

A szüfrazsett egy mindent elsöprő eposz, amiben a Mulligan által alakított Maud Watts egy mosodában dolgozik éhbérért. Egy nap hazafelé tartva a nőknek szavazati jogot követelő szüfrazsettek tüntetésébe botlik, és vonakodva ugyan, de hamarosan ráébred, hogy neki is harcolnia kell a jogaiért és az emberi méltóságáért, ami sok nehézséget gördít az útjába.

9. Vadon (2018)

A Vadon egy komoly, mélységekkel teli fejlődéstörténet, amiben Mulligan a háztartásbeli Jeanettet játssza, akinek házassága válságba kerül. Kamasz fia, Joe életét is beárnyékolja, hogy férjével, Jerryvel komoly gondjaik vannak, de miután egy erdőtűz miatt a férfinak magára kell hagynia a családját, mindhárman átértékelik az életüket.

10. Ígéretes fiatal nő (2020)

Mulligan eddigi legdinamikusabb szerepe egyértelműen Cassie, a fiatal és csinos lány karaktere, aki előtt ígéretes fiatal jövő áll, ám legjobb barátjának halála fordulatot hoz az életében. Okossága mellett ravasszá, szépsége mellett számítóvá válik, és éjszaka titokzatos kettős életet él. Izgalmas kalandjai közepette azonban egy váratlan találkozás lehetőséget kínál neki arra, hogy helyrehozza a kisiklani látszó életét.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)