Cigánylányokkal járhatod körbe a 8. kerületet egy hihetetlenül izgalmas séta keretében

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rendkívül izgalmas városi sétákat indít Budapesten és hamarosan Pécsen az UCCU Alapítvány, ahol a Józsefvárossal kapcsolatos sztereotípiákat, tévhiteket igyekeznek megdönteni egy 7-8 állomásos interaktív körút keretében.

Az egész társadalmat megrázó romagyilkosságokat követően 2010-ben hozták létre az UCCU Alapítványt, amely ma négy városban – Budapesten, Pécsett, Ózdon és Miskolcon – működik, hogy különböző érzékenyítő programokkal növelje az elfogadást a romák és a többségi társadalom között, lebontsa az előítéleteket, illetve párbeszédet, interkulturális találkozásokat kezdeményezzen romák és nem romák között. Az UCCU Alapítvány ingyenes roma identitás foglalkozásokat tart általános- és középiskolákban, egyetemeken. Annak érdekében, hogy a téma a hagyományos iskolai órákon is terítékre kerüljön, az alapítvány létrehozott egy kifejezetten tanároknak szóló oktatási anyagot is. Városi sétákat is tartottak már, ám eddig csak iskolás csoportok számára és alkalmi megkeresések esetén, most azonban megújítják és elérhetővé teszik azokat minden érdeklődő számára.

Szénási Szilvia, az alapítvány vezetője részletezte, hogy honnan jött a séták ötlete: "Arra gondoltunk, mi lenne, ha nem csak mi mennénk az iskolákba, hanem azt mondanánk a diákoknak, hogy jöjjenek ki ők velünk az utcára. A munkánk két részből áll, az elsődleges célcsoportunk a nem cigány gyerekek és a nem cigány felnőttek, az a társadalmi kör, akikkel a cigányok nem nagyon találkoznak. De ami talán ennél is fontosabb, hogy közben segítünk azoknak a fiataloknak, akikkel dolgozunk. Amikor belép a szervezetbe egy önmagát kereső roma fiatal, szeretné megtudni, hogy ő kicsoda, hogyan tudja a saját identitását megélni, mit jelent a roma kultúra. Valljuk be őszintén, hogy mi romák sem tudunk erről sokat, nekünk is van mit tanulni. És miközben másokat tanítanak, maguk is átmennek egy érési folyamaton. Amikor valaki belép a rendszerbe, átmegy egy képzésen, enélkül soha nem dobunk be senkit a mélyvízbe. Ennek meghatározó alapja a roma identitás erősítése, a beszélgetések arról, kinek mit jelent a saját identitása. Eltérők vagyunk, csoporton belül is nagyon színes emberekkel találkozunk, de így erősítjük egymást. A fiatalok útja követhető, megtanulnak foglalkozásokat tartani, ehhez sok információt kapnak, hiszen a foglalkozások vezetéséhez elengedhetetlen a stabil háttértudás, nem elég csak arról beszélni, hogy kinek milyen személyes élményei vannak. Aztán egyre több és komolyabb foglalkozást tartanak az önkéntesek, ebben a fejlődési folyamatban a sétavezetés a harmadik szint, amit meglépnek."

Óriásit fog szólni a Sziget 2019-ben! Jön a Florence + The Machine, Martin Garrix és a Foo Fighters

Óriásit fog szólni a Sziget 2019-ben! Jön a Florence + The Machine, Martin Garrix és a Foo Fighters

Azt is elmondta, hogy hamarosan megújult útvonalon és történetek nyomán vezetik roma fiatalok a résztvevőket Budapesten a Blaha Lujza tértől a Népszínház utcán át a Mátyás térig, valamint Pécsett a belvároson át egészen a Meszes városrészig, ahol egy roma lakásétteremben, a Kóstoldában ér véget a program. A többállomásos séták során interaktív módon mutatják be a roma kultúrát és a magyarországi cigány közösségek szokásait, amit a sétavezetők személyes történetei is színesítenek. Mondanunk sem kell, hogy a túrák fénypontjai, amikor a fiatalok saját magukról, a családjaikról és a szokásaikról mesélnek egymás szavába vágva, nevetve. Minden perce szerethető és érdekes, és ami a legfontosabb, hogy tényleg olyan információkat tudunk meg a nyolckerről, amiről korábban nem is hallhattunk, vagy csak rosszul tudtuk.

"A séták másfél-kétórásak, attól függ, hogy a csoport mennyire interaktív, érdeklődő. Megadott állomásokon keresztül beszélgetünk, nem csak a cigányságról. A séták elsődleges célja, hogy kivigyük a diákokat a nyolckerbe, aminek van egy rossz híre, és mi a kerülettel kapcsolatos sztereotípiákat szeretnénk megdönteni. Ez egy roma tematikájú séta, de van egy része, ami nem csak a cigányságról szól. Megmutatjuk, hogy ez egy nagyon sokszínű kerület, és sok érdekesség kapcsolódik nem csak a cigánysághoz, hanem például a zsidósághoz is. 7 vagy 8 állomásunk van, attól függ, hol állunk meg. Minden séta más és más, minden sétavezetőnek megvannak a saját történetei. Bemutatunk sok olyan fontos történetet, ami kapcsolódik a cigányság történelméhez és része a magyar kultúrának is. Az egyik állomáson a roma holokausztról mesélünk, egy másikon a zsidóságról, folyamatosan keressük és kutatjuk az újabb történeteket. Most készül például az új sétánk, ami egy muzsikus cigány témájú séta lesz", mesélte Szénási Szilvia.

Mi ott voltunk, és végig jártuk a városi túrát, és ez az a program, amin feltétlenül részt kell venned legalább egyszer a közeljövőben. Minden perce arany! - GLAMOUR

A projekt elindításához a tőkét az UCCU Alapítvány a Lépj velünk program pályázatán nyerte el. Hamarosan elkészül a séta-honlap, lesz fizetői terminál, online rendszer, ahol lehet jelentkezni a sétákra. "A támogatás segít abban, hogy új sétavezetői képzéseket tartsunk, új fiatalokat vonjunk be a programba, és új sétákat építsünk fel, amik színesíthetik a programot. A szolgáltatást elindítjuk azon a piacon, ahol egyébként nagy a verseny más szolgáltatókkal. Decemberre teljesen készen szeretnénk lenni a fejlesztésekkel, elindul a promóció, reméljük, sokan fognak hallani az UCCU sétákról. Az is vállalásunk, hogy Pécs és Budapest után az első miskolci séták alapjait is felépítjük, és jövőre el is indítjuk őket. Profi sétavezetési szolgáltatóvá szeretnénk válni. Az emberek nyitottak erre és sok kérdésük van, izgalmas ezt látni. Más, mint az iskolai foglalkozásaink, mert az érdeklődők nem érzik, hogy érzékenyítő foglalkozáson vannak, hanem bevonódnak, szórakozásként és (remélhetőleg) a cigánysággal kapcsolatos új élményként raktározzák el magukban a séták emlékét."

Így kezdődött Debreczeni Zita fotós karriere és ezek voltak a legmeghatározóbb élményei

Így kezdődött Debreczeni Zita fotós karriere és ezek voltak a legmeghatározóbb élményei

A sétákra decembertől lehet jelentkezni ezen az oldalon: https://www.uccusetak.hu/

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője