Diana és Meghan: miért egyforma a két történet és mi az, amiben egyáltalán nem hasonlít

2021.március.12.

Milyen tragikus hasonlóságok fedezhetünk fel Diana és Meghan történetével kapcsolatban? Vajon ez okot adhat az aggodalomra a következményeket illetően? Mi az, ami teljesen más a két sztoriban? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben!

Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

A napokban szárnyalni kezdett Meghan és Harry rendhagyó interjúja, amit Oprah vendégeiként adtak és őszintén reagáltak az érzékeny kérdésekre is. Ez rengeteg új információval szolgált a brit királyi család jelenlegi életével kapcsolatban, és megannyi reflexiót idézett elő Diana hercegné tragikus sorsával kapcsolatban. (Érdekesség: Meghan a beszélgetés közben Diana hercegnő karkötőjét viselte.)

A média ízekre szedte a közel kétórás interjút, és minden kijelentést megvizsgáltak. De nem csak a médiára volt nagy hatással, hanem más hírességekre is, akik közösségi oldalukon álltak ki Markle mellett, és nevezték erős és bátor nőnek, miután az interjú során kiderült, hogy Meghan mentális egészségére olyannyira hatással voltak az őt rossz színben feltüntető cikkek, hogy emiatt az öngyilkosságot fontolgatta.

Többek között Beyoncé is reagált Meghan szavaira, és megköszönte neki nyíltságát: Köszönet neked Meghan, a bátorságodért és útmutatásodért. Mindannyiunkat megerősítettél és inspiráltál.

Feltűnő hasonlóságok Diana hercegné és Meghan Markle “botrányos” interjúi között

Huszonhat év különbséggel Sussex hercegnője és Diana hercegné két olyan horderejű interjú adott, mely fenekestül felforgatta a királyi család megítélését.

Meghan a kaliforniai Montecitóban tartózkodott, míg Diana hercegnő londoni nappalijában fogadta az újságírót. Meghan mellett ott volt férje, Harry herceg. Diana azonban teljesen egyedül volt. (Károly az interjú előtt nem sokkal beismerte, hogy viszonya volt Camilla Parker Bowles-szal.)

Meghant rasszista közösségi média-trollok ostromolták és a brit sajtó is negatív színben tüntette fel minden adandó alkalommal. Ezzel ellentétben 26 évvel korábban, Diana hercegné privát telefonbeszélgetéseit tették közzé, ami miatt a sajtó labilisnak titulálta. Az idő, a helyek és a részletek különbözőek voltak. Mégis, most, hogy a Meghan interjúja után a por kezdett leülepedni, a történeteik közötti összefüggések egyértelműek: Mindkettőre jellemző a mentális küzdelem és a sajtó szinte túlélhetetlen ostroma.

Az előzmény: 1995 novemberében Diana hercegné interjút adott a BBC újságírójának, Martin Bashirnek. Ezt a Buckingham-palota nem engedélyezte. Egyetlen téma sem volt tabu a beszélgetés során. Beleértve Diana bulimiáját, depresszióját és kudarcos házasságát Károly herceggel.

Hárman voltunk ebben a házasságban, így kissé zsúfolt volt.

- mondta Károly Camillával folytatott viszonyára reflektálva.

Az Egyesült Királyság lakosságának közel 40%-a figyelte az interjút - és ennek eredményeként a monarchia megítélése jelentősen károsodott.

Két és fél évtizeddel később fia és felesége vállalták saját történetüket a nyilvánosság előtt, miután kiléptek a királyi családból.

A nyelvi eszközök kísértetiesen hasonlóak

„Azt hiszed, hogy tudod, mi következik, de nem...” - mondta Diana hercegnő 1995-ben Bashirnek. „Nem értettem teljesen, mi a munkám” - mondta Sussex hercegnője Oprah Winfrey-nek.

"Úgy tűnt, minden nap az újságok címlapján vagyok" - mondta Diana. - “Mindenhol én vagyok” - visszhangozta Meghan évekkel később.

Diana úgy érezte, hogy a környezetében lévő emberek megsemmisítették a személyiségét. Meghan közben az „intézményről” beszélt ugyanebben a kontextusban, amiről tudjuk, hogy a királyi családra utal, hiszen korábban Fülöp herceg nevezte így.

„Nem szerettem magam. Szégyelltem, hogy nem tudtam megbirkózni a nyomással ”- árulta el Diana. "Akkor nagyon szégyelltem kimondani. De ... egyszerűen nem akartam tovább élni.”- mondta Meghan.

Az önsértés motívuma

Meghan öngyilkossági gondolatokkal küzdött. ("Nem láttam megoldást" - mondta.) Diana szülés utáni depresszióban szenvedett, és több alkalommal megvágta magát, hogy így vezesse le a stresszt. Mindkettő nő szomorú volt és úgy érezte nem támogatják:

Én voltam az első ember ebben a családban, akinek valaha depressziója volt vagy nyilvánosan sírt. Ez nyilvánvalóan ijesztő volt, mert aki még soha nem látott ilyet, mégis hogyan támogathatná?

- mondta Diana.

Meghan pedig elmesélte, hogy nyíltan vállalta, milyen gondolatok gyötrik és kezelést kért, de a palota elutasította a kérését és nem kaphatott segítséget.

Az ausztráliai turné

Diana és Meghanék egyaránt utaltak arra, hogy ausztráliai turnéik féltékenységet okoztak a monarchián belül.

Az ausztráliai turné után minden megváltozott.

- mondta Harry Oprah-nak.

„Ez volt az első alkalom, hogy a család meglátta, milyen hihetetlenül jól dolgozik Meghan. És ez emlékeket idézett fel bennük. Látták, Meghan milyen könnyen vette az akadályokat, azonnal beilleszkedett a családba és kapcsolatot tudott létesíteni az emberekkel.”

Harry itt egyértelműen arra utalt, hogy nem lehetett nem észrevenni, hogy Meghan ugyanúgy pillanatok alatt belopta magát az emberek szívébe, akárcsak édesanyja. Diana népszerűsége a kontinensen robbanásszerű volt. Olyannyira, hogy azt mondta, Károly féltékeny volt:

„Ausztráliát jártuk körbe, és csak annyit lehetett hallani, hogy: „Ó, a másik oldalon van, nem látjuk Károlytól.” Most, ha olyan férfi vagy, mint a férjem, aki egy büszke ember, bánt a dolog. És nem érzed jól magad, ahelyett, hogy boldog lennél és megosztanád ezt a másikkal”- mondta Diana.

A médiafigyelem után sok féltékenység jött. Nagyon sok bonyolult helyzet állt elő emiatt.

Miért különböző mégis a két történet?

Maga Harry herceg is azt mondta Oprah Winfrey-nek, hogy a „legnagyobb félelmem az volt, hogy a történelem megismétlődési önmagát”.

Annak ellenére, hogy éles hasonlóságok mutatkoznak a két nő helyzete között, mégis vannak fontos különbségek.

Diana csak 20 éves volt, amikor férjhez ment!

Diana éppen csak átlépte a felnőtt kor küszöbét, amikor 1981-ben feleségül vette az akkor 32 éves Károly, és az élete drasztikusan megváltozott.

Részmunkaidős óvodapedagógusból a világ egyik leghíresebb nőjévé vált. Fiatal korában soha nem járt egyetemre, és nem volt komoly kapcsolata, mielőtt beházasodott volna a világ egyik legnépszerűbb családjába.

Meghan viszont 36 éves volt, amikor 2018-ban feleségül ment Harry-hez, aki akkor 33 éves volt. Meghan korábban egyszer már volt házas, diplomával rendelkezett, és sikeres amerikai színésznő volt. Volt tapasztalata abban, hogyan kezelje a népszerűséget.

Meghan feleségül ment valakihez, aki ötödik a trónöröklésben és valószínűleg soha nem lesz király. Diana azonban feleségül ment az Egyesült Királyság leendő királyához, és úgy kezelték, mint azt a nőt, aki egy napon a királynévé válik.

Bonyolult kapcsolat a sajtóval

Az nyilvánvalóan félelmetes párhuzam, hogy Meghan és Diana nevével is minden újságot el lehetett adni, olyan húzónevekké váltak, akikre vadászott a sajtó. Mindenhová követték őket egy-egy szenzációhajhász sztori érdekében. Diana halálát is részben ez okozta.

A Dianáról szóló történetek inkább rajongói szemléletűen voltak, csodálták és gyakran ezzel lőttek túl a célon. Míg Meghant minden lehetséges alkalommal támadták, kritizálták, sőt egy újságot még be is perelt, amiért a kontextusból kiragadva tették közzé apjának írt leveleit. Így próbálták besározni a nevét. James Brookes királyi újságíró a BBC-nek elmondta, hogy Diana néha „nagyon jó kapcsolatban állt a sajtóval, és mellette voltak. Máskor panaszkodott a média miatt, hogy tolakodóak voltak. Vegyes kapcsolat volt ez.”

Bár a média tudósításai rámutattak arra, hogy mindkét nő mennyire modern és rendhagyó, a Meghanról szóló beszámolók gyakran rasszista hangvételűek voltak. Meghan és Harry életrajzában (A szabadság nyomában c. könyvben), Omid Scobie és Carolyn Durand szerzők ezt írták:

„A rasszizmus az Egyesült Királyságban más formát ölt, mint Amerikában, de nincs kétség a létezésével és annak beépülésével kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban a rasszizmus egyik fő témája az a kérdés, hogy ki az aki hitelesen "brit"." De sokan azzal érveltek, hogy a sussexi hercegné kritikája egyszerűen része volt a nyilvánosságnak, és "semmi köze a faji hovatartozáshoz", ahogy a The Sun főszerkesztője, Dan Wootton korábban az ITV-nek elmondta.

Noha Dianának soha nem kellett átélnie a faji megkülönböztetésen alapuló nyomást, mégis nehéz volt számára elviselni a nyilvánosságot egy olyan időszakban, amikor még nagyon kevés törvény szólt a magánélet védelme mellett. Halála után a bulváreladások az egekbe szöktek és a közvélemény a paparazzik ellen fordult; új törvények léptek életbe a magánélet védelmével kapcsolatban.

Meghant már minden bizonnyal több törvény védi, mint anno Dianát. És ezekkel ő tisztában is van, hiszen több pert is indított és nyert meg a jogaira hivatkozva.

Meghan mellett ott volt a férje

A két nő között talán az a legkiugróbb különbség, hogy Meghan családjával hagyta el a palotát.

15 évig tartó zűrzavaros házasság után Diana és Károly azonban 1996-ban elváltak. Beszámoltak róla, hogy Károly ragaszkodott Diana királyi címének megvonásához a válást követően. Meghan azonban hazájába tért vissza, és egy Los Angeles-i kúriában él egy olyan férjjel, aki mindent megtenne érte és családjukért.

Harry herceg is felismerte ezt a különbséget és azt mondta Oprahnak:

Nem tudom elképzelni, milyen lehetett számára (édesanyjára gondolt), aki egymaga végigcsinálta ezt a folyamatot, annyi évvel ezelőtt. Bár hihetetlenül nehéz volt mindkettőnk számára, de legalább mi ott voltunk egymásnak.

Ez is érdekelhet

Itt a Patkány-hónap: fékezhetetlen energiát, erőt és kitartást kapunk!

Itt a Patkány-hónap: fékezhetetlen energiát, erőt és kitartást kapunk!

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít